Kun suomalaisessa kodissa syttyy sähköpalo, syyllinen löytyy usein keittiöstä. Pelastustoimen Pronto-tietokanta kertoo, että sähköpalojen joukossa johtopaikkaa pitävät liedeltä lähteneet palot.

– Liedelle on unohtunut jotakin tai sen läheisyydessä on jotakin syttyvää materiaalia. Se voi aiheuttaa tulipalon nopeastikin. Toiseksi yleisin sähköpalon syttymissyy ovat erilaiset koneet ja laitteet, kolmossijalla tulevat valaisimet.

Valaisimien aiheuttamia tulipaloja on noin 200 vuosittain.

– Tämä on ongelma, jonka toivomme pienenevän, kun halogeenit vähitellen poistuvat markkinoilta. Energiansäästölamput eivät kuumene samalla tavalla.

Yksi tulipalojen lähde on kiuas, kiukaista lähteneitä paloja sammutellaan vuosittain noin 150 kappaletta.

– Saunaan varastoidaan tai kiukaan päällä kuivataan jotakin ja sauna menee kenties huomaamatta päälle. Tai kiukaan vastukset ovat vaurioituneet ja parhaimmillaan näky on kuin sähköä kipinöivä suihkukaivo, Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö kuittaa.

Miksi laite syttyy?

Tulipaloja syttyy, kun laitetta käytetään väärin tai kun siihen tulee vika. Paloriski saadaan aikaan myös silloin, jos laitetta käytetään ympäristössä, missä ei pitäisi; jos esimerkiksi sisäkäyttöön tarkoitettu pakastin viedään kylmään autotalliin tai muuhun vastaavaan tilaan, voi riskinä olla laitteen ylikuumeneminen.

Yksi potentiaalinen paloturvariski löytyy myös tilasta, joka usein on kodin kostein. Kun kylpyhuoneeseen asennetaan pesutorni, jossa kuivuri on sijoitettu pyykkikoneen päälle, luodaan toisinaan puitteet tulipalolle.

– Jos kyseessä on esimerkiksi 60- tai 70-luvun rakennus, jossa on painovoimaan perustuva ilmanvaihto, kylpyhuoneissa on pahimmillaan lähes trooppinen kosteus. Kun kosteus kerääntyy laitteeseen, se kerääntyy myös virtapiireihin.

Kuivausrumpu saattaa tiputtaa kondenssivettä pyykkikoneen päälle. Lopputuloksena voi olla paitsi paloturvariski, myös haittaa rakennuksen rakenteille.

– Tulipalo huomataan aina, vesivahinko taas voi muhia vuosia ja vaikuttaa niin sisäilman laatuun kuin rakennuksen arvoon, Lepistö muistuttaa.

Lämpiääkö akku liikaa?

Akkuja löytyy nykyään niin puhelimista kuin sähköpyöristäkin.

– Akuissa on se ikävä piirre, että jos ne rupeavat ladatessa kuumenemaan, ne voivat leimahtaa myös jälkikäteen, vaikka olisi jo irrottanut akun laturista.

Jos akku on vaikka pudotessa kolhiintunut, turvonnut tai kuumenee ladatessa, se kannattaa poistaa käytöstä saman tien.

– Monet akut voivat lämmetä vähän, kun niitä lataa. Huolestua kannattaa silloin, kun akku alkaa ladatessa tuntua polttavan kuumalta, Lepistö kiteyttää.

Vaurioituneet ja käytöstä poistetut akut pitää myös kierrättää oikein. Kun pienakkuja vie paristokierrätykseen, navat pitää teipata

Sähkökatko voi tehdä tuhojaan

Entä sähkökatkot? Aiheuttavatko ne paloturvariskejä? Lepistön mukaan kyllä, erityisesti vapaa-ajan asunnoilla.

Sähkökatko voi aiheuttaa sähköverkkoon niin sanotun nollavian, jolloin sähköverkon jännite voi nousta jopa 400 volttiin. Kiinteistössä ja esimerkiksi vapaa-ajan asunnolla tämä voi näkyä ylikirkkaina valoina ja hajoavina sähkölaitteina, jolloin sähköpalojen vaara luonnollisesti kasvaa.

– Nollavian mahdollisuus on olemassa. Arkisempi tilanne on kuitenkin se, että sähkökatkon sattuessa mökiltä palataan suunniteltua aiemmin kotiin ja jokin sähkölaite jää päälle. Kun sähköt palautuvat, pitäisi voida tarkistaa, ettei mökillä ole laitteita päällä, Lepistö toteaa.

Sähkökatko saattaa myös sammuttaa vapaa-ajan asunnon turvajärjestelmän ja sen päälle kytkemisessä etänä voi olla omat haasteensa.

Palovaroitin kuntoon, älä käytä laitetta loppuun

Miten sitten ennakoida riskejä ja pitää kotinsa ja perheensä turvassa? Jukka Lepistö kehottaa ensimmäisenä kääntämään katseet palovaroittimiin.

– Sähkölaitteista alkavat palot lähtevät usein palamaan huomattavan pienellä liekillä. Kun palovaroitin toimii, palo voidaan huomata niin alkumetreillä, että sen sammuttaminen on vielä mahdollista kotikonstein, esimerkiksi sammutuspeitteen avulla.

Toinen tapa on pitää huolta laitteista: oikea käyttö, oikea asennus ja viallisen laitteen nopea huolto tai vaihto uuteen ovat avainasemassa.

– Jokaisella laitteella ja valaisimella on käyttöikä ja sähkölaitetta ei välttämättä kannata aina käyttää loppuun saakka. Koska nykyään esimerkiksi kylmälaitteet kehittyvät jatkuvasti yhä energiatehokkaammiksi, päivittämisellä voi paitsi lisätä turvallisuutta, myös säästää rahaa.

Turvassa kotona – tee ainakin nämä!

  1. Pidä huolta palovaroittimesta. Palovaroittimet tunnistavat palavasta sähkölaitteesta tulevan käryn jo ennen kuin ihmisen nenä sen poimii.
  2. Käytä laitteita asennus- ja käyttöohjeiden mukaisesti. Älä vie sisäkäyttöön tarkoitettua laitetta ulkorakennukseen.
  3. Älä lähde pois kotoa ja jätä pesukonetta tai tiskikonetta päälle. Jos laitteen luota poistutaan niin, että palovaroittimen ääni ei enää kanna korvaan, ollaan liian kaukana.
  4. Liesiturvalaite on hyvä idea. Se antaa hälytyksen ja katkaisee virrat sähkölaitteesta, kun lämpö nousee nopeasti ja merkittävästi.
  5. Kahvinkeitin ja moni muu päivittäinen laite on mahdollista hankkia automaattisella virrankatkaisulla varustettuna. Tämä voi olla edullinen turvallisuusteko varsinkin silloin, kun arki on kiireistä.
  6. Harkitse vuotovahtia allaskaappiin tai astianpesukoneen alle. Jos tiskikone ei toimi moitteetta ja huolto ei auta, harkitse laitteen vaihtamista uuteen. Vesivahinko on ikävä vieras ja turvallisuusriski.

OP tarjoaa omistaja-asiakkailleen Phyn Plus -vedenvalvontayksikön kampanjahintaan vuoden 2020 loppuun saakka.