Keväällä ja kesällä puhuttiin kaikkien aikojen mökkibuumista, kun koronavirustilanne sai suomalaiset tekemään mökkikauppoja ennätyksellisen innokkaasti.

Buumi jatkuu edelleen, arvioi Mikkelin seudulla toimiva kiinteistönvälittäjä Satu Varsala OP Koti Suur-Savosta.

– Kesämökkien kova kysyntä on jatkunut. Eesimerkiksi edellisellä viikolla myyntiin tuli pari uutta kohdetta, joihin tuli paljon kyselyitä, ja toinen mökeistä myytiin pyydettyyn hintaan ennen kuin sitä edes ehdittiin näyttää kaikille kiinnostuneille, Satu Varsala kertoo.

– Vaikka talvi lähestyy, mökkejä myös tarjotaan edelleen myyntiin hyvin.

Myös OP Koti Turun Seudun kiinteistönvälittäjä Anna Merkel sanoo, että mökkejä menisi kaupaksi, jos olisi mitä myydä.

– Kysyntää on vielä paljon, Merkel kertoo.

Monenlaiset mökit kiinnostavat

Satu Varsalan mukaan ostajia on selvästi enemmän liikkeellä kuin aikaisempina syksyinä. Kaupaksi menee hyvin erilaisia kohteita. Myös sähköttömät kesäkauden mökit kiinnostavat edelleen. Ostajakunta on myös aiempaa laajempi.

– Sellaisiakin ostajaperheitä on, jotka ovat sanoneet, että heillä ei ole koskaan ollut edes vuokramökkiä, mutta nyt he haluavat oman mökin, Satu Varsala sanoo.

Nyt on hyvä aika tehdä tarjouksia

OP Koti Turun Seudulla mökkien hinta hieman halpenee talvea kohti.

– Yleensä meillä on syysale kohteissa, jotka ovat olleet kauemmin myynnissä, ennen kun otamme kohteen pois myynnistä talven yli. Jos nyt löytyy vielä ostettava kohde, on hyvä aika tehdä tarjouksia, Anna Merkel toteaa.

Sen sijaan OP Koti Suur-Savossa tehdään joitain mökkikauppoja vielä talvikaudellakin, eikä hinta välttämättä juuri putoa.

– Mökkien hinnat ovat syksyllä samalla tasolla kuin kesällä. Toki hintaa saatetaan tiputtaa siinä tapauksessa, jos kyseessä on kohde, joka on ollut myynnissä kesästä asti eikä ole vielä mennyt kaupaksi. Mutta muuten en sanoisi, että syksyllä tai talvella mökit olisivat halvempia kuin kesällä, Satu Varsala sanoo.

Kesä- ja talvikaudella mökkimaisema voi muuttua

Kesäkäyttöön tulevan mökin voi aivan hyvin ostaa myöhään syksyllä tai talvellakin, mikäli sopiva kohde löytyy. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että syys- ja talvikaudella esimerkiksi mökkimaisema voi näyttää hyvin erilaiselta kuin kesäaikaan.

– Jos mökkitontilla on esimerkiksi paljon lehtipuita, maisema näyttää helposti erilaiselta kesällä ja talvella. Kun lehti on tippunut puusta, voi esimerkiksi tuntua, että näkyvyys mökkinaapuriin on parempi kuin kesällä, jolloin lehdet suojaavat omaa pihapiiriä, Satu Varsala sanoo.

Syyskaudella mökin myyjän kanssa kannattaa käydä läpi mökin tekniikkaa erityisen huolella.

– Esimerkiksi kuinka vedet suljetaan talveksi, tai mitä kannattaa tehdä, jotta viemärit eivät jäädy talvella, Anna Merkel suosittelee.

Lue myös:

Kannattaisiko laittaa koti myyntiin? Tällaisia asuntoja ostetaan juuri nyt

Oletko ostamassa tai myymässä mökkiä? OP Koti tuntee vapaa-ajan asuntojen markkinat koko Suomessa.