Yllätyksellinen. Näin voisi määritellä asuntokauppavuotta 2020 tähän asti.

Alkuvuonna uumoiltiin, että asuntokauppavuodesta tulisi erittäin hyvä. Sitten korona ja erilaiset liikkumisrajoitukset vyöryivät päälle.

Maaliskuussa asuntojen kauppa jarrutti voimakkaasti, ja maalis-huhtikuun vaihteesta toukokuun loppuun asuntokauppoja tehtiin noin kolmannes vähemmän viime vuoteen verrattuna.

– Keväällä kaupankäynti hidastui, mutta ei kuitenkaan kokonaan pysähtynyt, sillä kauppoja kuitenkin tehtiin kaksi kolmasosaa viime vuoden vastaavasta määrästä, eivätkä hinnat laskeneet, toteaa johtaja Lasse Palovaara OP Kodista.

Kun poikkeusolot alkoivat helpottaa ja kesä koitti, kauppa kävi taas vilkkaasti. Kesäkuussa 2020 asuntokauppoja tehtiin jo määrällisesti hieman enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa, ja syksyllä ollaan samoissa lukemissa kuin viime vuonna – tai jopa paremmissa. Esimerkiksi OP Kodin tämän vuoden syyskuun myynti on kolmen vuoden seurantajaksolla ollut kaikkien aikojen suurin.

– On yllättävää, kuinka rauhallinen asuntokauppamarkkina on lopulta ollut, vaikka tilanne ja vuosi on ollut poikkeuksellinen, Lasse Palovaara sanoo.

Jos siis suunnittelee asunnon myymistä, nyt voi olla rohkeasti liikkeellä.

– Asunnot vaihtavat omistajaa hyvin. Ihmisillä on edelleen muuttotarvetta ja ehkä asuntohaaveitakin aiempaa enemmän, kun kotona ollaan enemmän. Matalien korkojen ansioista myös asuntolaina on nyt edullista.

Isommatkin asunnot kiinnostavat

Erityisesti kasvukeskuksissa kauppa käy hyvin. Vielä alkuvuodesta näytti siltä, että pienet kerrostaloasunnot, yksiöt ja kaksiot, ovat isoja kysytympiä. Tilanne on kuitenkin hieman muuttunut.

– Näyttää siltä, että hieman isompien kaksioiden ja kolmioiden kysyntä on kasvanut. Monen mielestä esimerkiksi isommissa kaksioissa on enemmän asumismukavuutta kuin pienemmissä. Varsinkin uudiskohteissa asunnot ovat asiakkaiden mielestä välillä jopa liian kompakteja, sanoo myyntipäällikkö Jaakko Kerminen OP Koti Keski-Suomesta.

Kermisen mukaan uudiskohteissa hinnat voivat olla myös osalle ostajista liian kovat ja siksi katseet suunnataan mieluummin vanhoihin asuntoihin.

Kaupunkien keskustoissa sijaitsevat yksiöt ovat jo pitkään olleet erityisen haluttuja, ja ne vaihtavat omistajaa edelleen suhteellisen nopeasti.

– Keskustojen ulkopuolella tai kaukana palveluista sijaitsevien asuntojen hinnat ovat olleet pitkään hieman laskussa, mutta tänä vuonna myös lähiöissä ja taajamissa sijaitseville asunnoille on ollut enemmän kysyntää kuin vuosi takaperin.

2000-luvun omakotitaloille löytyy ostajia

Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa vanhojen rivitaloasuntojen ja omakotitalojen myynti kasvoi selvästi.

Myös muualla Suomessa erityisesti omakotitalojen kauppa on kasvanut kesällä ja syksyllä.

– Teimme esimerkiksi Jyväskylässä 21 omakotitalokauppaa syyskuussa, mikä on syksylle varsin hyvä lukema. Myös reilumman kokoisia taloja on mennyt. Ihmisillä tuntuu olevan tilan tarvetta, Kerminen sanoo.

Alueellisesti kiivaimman kysynnän kohteet hieman vaihtelevat, mutta pääsääntöisesti vilkkaimmat markkinat ovat 2000-luvulla rakennetuissa omakotitaloissa.

– Tämän vuosituhannen puolella tehdyt talot ovat varsinkin kasvukeskuksissa varsin haluttuja. Erityisesti nuoret perheet etsivät tällaisia taloja, Jaakko Kerminen sanoo.

Kermisen mukaan 2000-luvun talojen isompaa kysyntää selittää usein vanhempia taloja parempi kunto: Ne ovat talotekniikaltaan lähes nykypäivää, mutta hinnat eivät silti ole ihan uuden veroisia. Erityisen hyvin kaupaksi käyvät 2000-luvun alussa rakennetut talot, joihin jo tehty jokin päivitysremontti, esimerkiksi uusi keittiö tai kylpyhuone.

– Moni ostaja on valmis laittamaan hieman enemmän rahaa taloon, joka on muuttovalmis ja johon ei tarvitse tehdä isompia remontteja.

Hyvin hoidettu taloyhtiö painaa vaakakupissa

Kerros- ja rivitalojen kaupassa asunnon koon ja kunnon ohella tärkeä tekijä on taloyhtiön kunto. Jaakko Kermisen mukaan asunnon ostossa pätee sääntö ”mieluummin peruskuntoinen asunto hyvästä yhtiöstä kuin hyväkuntoinen asunto huonosta yhtiöstä”.

– Hyvin hoidetulla taloyhtiöllä on suuri merkitys. Jos taloyhtiöön on tulossa isoja remontteja, joiden hinta voi kohota moniin kymmeniin tuhansiin euroihin, se voi karkottaa ostajia. On edullisempaa tehdä asuntoon itse pintaremonttia kuin sijoittaa kalliisiin taloyhtiöremontteihin.

Erikoisuudet kiinnostavat

Vaikka asunnon pieni koko ja keskustasijainti ovat varmoja sijoituksia, poikkeuksiakin löytyy.

Erikoispiirteet ovat selkeitä myyntivaltteja, josta asunnon ostajat ovat valmiita maksamaan.

–Tällaisia ovat esimerkiksi kerrostalossa ylimmän kerroksen asunnot, omakotitaloissa rantapaikat ja rivitaloasunnot, joilla on iso tontti, Jaakko Kerminen toteaa.

Lue myös:

Rivitalot ja omakotitalot menevät kuumille kiville

Oletko ostamassa tai myymässä asuntoasi? OP Koti tuntee koko Suomen asuntomarkkinat