1. Kutsu muuttoavuksi kaikki kynnelle kykenevät

Ihmiset ovat kiireisiä, mutta silti monet haluavat auttaa. Kutsu rohkeasti apuun myös tuoreempia tuttavuuksia – moni ottaa avunpyynnön kohteliaisuutena. Muuttohässäkässä tarvitaan myös ovenavaajia, pizzan noutajia ja pakkaajia, eli vaikka kaikki eivät kantaisi laatikoita, heidät voi silti kutsua mukaan.

2. Rekrytoi talkooporukkaa myös pakkaamaan

”Hoidan tämän pakkaamisen itse, kun se on niin henkilökohtaista, pyydän kaverit sitten vain kantamaan laatikoita.” Jos haluat vetää itsesi aivan piippuun, toimi toki näin. Jos kuitenkin haluat olla voimissasi muuttopäivän koittaessa, pyydä apua myös pakkaamiseen. Vaikka haluaisit itse pakata henkilökohtaiset paperisi ja hammasharjasi, niin kirjojen, astioiden ja lasten lelujen siirtelyn laatikoihin voi varmasti antaa myös kaverin tehtäväksi.

3. Pyhitä päivä kierrätykselle ja palauttamiselle

Palautusta odottavia kirjaston kirjoja, vanhentuneita lääkkeitä apteekkiin vietäväksi, tavaraa kierrätyskeskukseen, elektroniikkaromua Sortti-asemalle, kavereiden tavaroita, jotka pitäisi palauttaa. Noin viikkoa ennen muuttoa kannattaa pyhittää yksi päivä pelkästään kotiin kuulumattomien tavaroiden kokoamiselle ja poisviennille. Seuraavalle päivälle voi agendalle ottaa sitten vaikkapa sopimusasiat.

4. Hae viinilaatikoita, lainaa matkalaukkuja

Parhaat laatikot kirjojen ja painavien esineiden pakkaamiseen saat Alkosta. Viinien pakkaamiseen suunniteltu pahvilaatikko on kestävä ja riittävän pieni: sen jaksaa nostaa, vaikka laatikko olisi täynnä kirjoja. Useimmissa Alkon myymälöissä pahvilaatikoita on tarjolla kaapissa liikkeen ulkopuolella. Kovakantiset matkalaukut sopivat hyvin paitsi vaatteiden ja liinavaatteiden, myös astioiden pakkaamiseen. Kerros pyyhkeitä alle, päälle ja ympärille, niin lasiesineet ja taulut pysyvät ehjinä uuteen kotiin saakka.

5. Siivoa ennen muuttoa

Kun huonekaluja siirrellään ja laatikoita nostellaan, pöly lentää kilometrin päähän. Hoida ennen pakkauspäivää normaali viikkosiivous, älä tuudittaudu siihen, että siivoat ”sitten tyhjässä asunnossa”. Puhtaassa kodissa on mukavampi tehdä muuttoa ja loppusiivouskin on siten pienempi urakka.

6. Vie muutama tavara tulevaan kotiisi

Jos pääset käymään uudessa kodissasi ennen muuttoa, siellä kannattaa siivota, mitata huoneet huonekalujen sijoittelua silmällä pitäen ja tarkistaa sähköpistokkeiden paikat. Vie lisäksi asuntoon muutama tavara.

  • Wc-paperia ja talouspaperia
  • Käsipyyhkeitä ja nestesaippuaa
  • Astianpesuaine, tiskirätti ja tiskiharja
  • Kertakäyttömukeja, -lautasia ja haarukoita, suodatinpusseja ja leivinpaperia
  • Matto tai kurastoppari eteisen lattialle
  • Vasara, porakone, taulukoukkuja ja kiinnikkeitä
  • Jääkaappiin vichyjä ja muita juomia muuttoväelle

7. Siirrä tavaraa jääkaappiin turvaan

Ennen kuin aloitat keittiön pakkaamisen, kerää jääkaappiin ne astiat, joita vielä tarvitset. Jääkaappiin kannattaa nostaa ainakin voiveitsi, leikkuuveitsi ja –lauta, juustohöylä, kahvikuppi, pari lautasta ja lasia sekä kahvinkeittimen suodatinpussit. Kun siirto on tehty, voi keittiön pakata alusta loppuun ja silti voileivän saa tehtyä ja kahvit keitettyä vielä muuttopäivän aamuna.

8. Panosta muuttoauton pakkaamiseen

Muuttopäivä koittaa – valmistaudu palapeliin. Valitse muuttoporukasta yksi toimimaan ”liikennepoliisina” auton vieressä, kun tavaraa aletaan kantaa ulos. Tämä henkilö on optimitapauksessa se, jolla on kaveriporukastasi paras avaruudellinen hahmotuskyky. Graafikko on aina hyvä valinta, bändin roudarina toiminut vielä parempi. Asian voi joukkoistaa sosiaalisessa mediassa ennen muuttopäivää ja saada samalla kaveriporukalta hyvät naurut.

9. Suhtaudu muuttoon kuin bileisiin

Oma asenne muuton keskellä auttaa. Muuttopäivänä muuttajan tehtävä on pitää huoli siitä, että kaikilla on koko ajan jotakin tekemistä ja että kaikilla on niin mukavaa kuin mahdollista. Hyvin ruokittu, ohjeistettu ja runsaasti kiitelty muuttoväki pakkaa, kantaa ja purkaa paremmin. Ja aika usein muuton jälkeen asunnossa korkatut pizzat ja oluet saavat aikaan jopa paremmat bileet kuin varsinaiset tupaantuliaiset.

10. Muista lamput ja taulut

Kaksi viikkoa muuton jälkeen, ei edelleenkään lamppuja katossa eikä tauluja seinillä. Kuulostaako tutulta? Jos haluat välttää tämän tilanteen, kutsu muuttoavuksi tai pari päivää muuton jälkeen kylään se kaveri tai sukulainen, jonka käsissä pysyvät porakone ja ruuvimeisseli. Kun aika on kalenterissa, se kannustaa myös itseä hakemaan viimeiset puuttuvat energiansäästölamput valmiiksi ja miettimään taulujen paikat.

Lue myös:

Vuokralainen, osaatko vastata näihin kysymyksiin? Yksityisen vuokranantajan ja vuokrafirman käytännöissä voi olla eroja

Muuttajan muistilista