Kokosimme tietopaketin paljujen ja ulkoaltaiden omistajille, miten palju tulee vakuuttaa, ja miten omalla toiminnallaan voi ennaltaehkäistä paljuvahinkoja.

Tarvitseeko palju oman erillisen vakuutuksen?

Paljun vakuuttaminen vaihtelee sen mukaan, onko palju osa omakotitaloa vai huoneistokohdetta.

Kuuluuko omakotitalon pihalla sijaitseva palju kotivakuutuksen piiriin?

Jos kyseessä on omakotitalo tai huvila ja se on vakuutettu Omakoti-vakuutuksella, kuuluvat pihalla irrallaan rakennuksesta tai rakennuksesta kiinni olevasta terassista olevat paljut ja uima-altaat rakennuksen vakuutukseen enintään 7 000 euroon asti kiinteänä tavanomaisena rakenteena. Rakennuksessa tai rakennuksen terassissa kiinni olevat paljut ja altaat kuuluvat rakennuksen vakuutukseen ilman euromääräistä ylärajaa.

Miten rivitalossa asuvan kylpytynnyri vakuutetaan?

Jos kyseessä on osake- tai vuokrahuoneisto ja se on vakuutettu Omakoti-vakuutuksella, huoneistossa tai huoneiston terassilla olevat kylpytynnyrit sisältyvät huoneiston osien vakuutukseen.

Paljuni sijaitsee rivitalon yhteydessä erillisellä patiolla. Lasketaanko se Omakoti-vakuutuksen piiriin?

Ei. Pihalla irrallaan huoneistosta tai siinä kiinni olevasta terassista olevat paljut eivät kuulu huoneiston osien tai koti-irtaimiston vakuutukseen, vaan ne tulee vakuuttaa erikseen piha-alueen rakennelma ja puutarha -kohteen vakuutuksella. Kylpytynnyri on näissä tapauksissa siis vakuutettava erikseen.

Rivitalomme patiolle on hankittu hyvin kallis paljukeskus. Mitä sen vakuuttamisessa on hyvä ottaa huomioon?

Jos käyttöön on hankittu tavallista arvokkaampi palju, on hyvä tarkistaa, onko huoneiston osien vakuutusmäärä riittävä vai olisiko sitä aihetta korottaa.

Millaisia paljuvahinkoja vakuutus korvaa?

Tavallisimmin korvataan vahingot, jotka ovat aiheutuneet esimerkiksi myrskystä, kun puu on kaatunut paljun päälle ja aiheuttanut laitteelle tuhoa. Usein vahingot ovat kuitenkin syntyneet käyttövirheestä, joita vakuutus ei korvaa. Tyypillinen käyttövirhe on esimerkiksi se, että paljua lämmitetään tyhjänä tai palju on tyhjentynyt ja vesien vuodettua palju kärähtää.

Miten paljujen omistajat voivat ennaltaehkäistä paljuille tapahtuvia vahinkoja?

Ennen paljun täyttämistä vedellä tulee muistaa tarkistaa, että tulpat ovat kiinni. Kamiinaa ei saa sytyttää tyhjänä. Tarkista laitteen käyttöohjeista, kuinka tulee toimia. Altaan tyhjentämistä ei saa aloittaa ennen kuin tuli on kokonaan sammunut kamiinasta ja hiillos hiipunut.

Mitä kylpytynnyrien käytössä on hyvä ottaa huomioon talvella?

Voit käyttää kylpytynnyriäsi talvella normaalisti, kunhan huolehdit paljun veden lämmityksestä ja tyhjennyksestä käytön päätyttyä. Usein kylpytynnyriä ei kuitenkaan käytetä kylmällä kelillä. Veneiden tai kesämökkien tapaan palju vaatii huoltoa talven ajaksi. Talviaikaan tapahtuu paljon jäätymisvahinkoja, jotka ovat seurausta siitä, että vettä ei tyhjennetä kamiinasta huolellisesti.

Talvella kylpytynnyri kannattaa pestä, huuhdella ja kuivata hyvin sekä varmistaa, että huuhtelun jälkeen altaaseen tai poistoputkeen ei jää paljon vettä. Myös suodatin on syytä ottaa talveksi irti ja tyhjentää hyvin tai säilyttää lämpimässä. Säilytä palju talvella kannella peitettynä.

Kuuluvatko paljukärryt myös kotivakuutuksen piiriin?

Ei. Paljukärryt eli peräkärryjen päälle rakennetut kylpytynnyrit ja -saunat tulee rekisteröidä ajoneuvorekisteriin sekä vakuuttaa lakisääteisellä liikennevakuutuksella. Paljukärryt ovat kevyitä perävaunuja, joille voi hankkia vapaaehtoista turvaa laajalla Isokaskolla tai suppeammalla Osakaskolla.

Millaisia vahinkoja paljukärryille tapahtuu?

Paljukärryille sattuu samanlaisia vahinkoja kuin tavallisille paljuillekin eli tyypillinen vahinko on käyttövirheestä johtuva rikkoutuminen. Liikuteltavuuden vuoksi paljuihin kohdistuu tämän lisäksi myös liikenteessä sattuvia riskejä. Tavallisimmin niitä kuljetetaan kesäaikaan, jolloin riski liukastumiseen liikenteessä on suhteellisen pieni. Kesämökille parkkeeratun paljukärryn päälle saattaa kaatua puu myrskyn iskiessä.

Vahinkojen ennaltaehkäisemiseksi paljukärryssä, kuten muissakin kevytperävaunuissa, tulee käyttää aisalukkoa. Paljukärryn liikkumattomus kannattaa myös varmistaa hyvin jo käyttäjän omankin turvallisuuden takaamiseksi.

Kuka vastaa vakuutuksesta, jos vuokraan paljuvaunun?

Paljujen vuokraaminen on myös yleistynyt ja markkinoilla on tarjolla toinen toistaan hulppeampia paljukärryjä ja kärrysaunoja. ​Vuokrattavat paljukärryt tuodaan paikan päälle omistajan vetoautolla.

Joskus aiheutuu epäselvyyttä siitä, kenen vakuutuksesta voi hakea korvausta, jos vuokratulle paljuvaunulle sattuu vahinko. Koska vuokraajan tai vuokralleottajan vakuutuksista ei voi saada korvausta, on vuokrapaljulle aiheutuneen vahingon osalta selvitettävä vuokrafirmalta, onko se ottanut vakuutusta.

Artikkelia varten on haastateltu Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden omaisuusvakuutuspalvelujen korvauspäällikkö Sini Kujalaa ja Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden ajoneuvovakuutuksen tuoteasiantuntija Harri Uimosta.