Nesteenä vai jauheena?

On makuasia käyttääkö pyykinpesussa jauhemaista vai nestemäistä pesuainetta. Molemmat puhdistavat pyykin yhtä hyvin, jos annostelu on oikea. Eri pesuaineet sisältävät erilaisia likaa poistavia entsyymejä – kokeilemalla löydät sopivan vaihtoehdon.

Toisin kuin nestemäiset pesuaineet monet pesupulverit sisältävät zeoliittia, mikä kannattaa ottaa huomioon annostelussa. Liian suuri määrä tätä veden pehmentämiseen tarkoitettua ainetta paakkuuntuu helposti pesukoneen sisäosiin, mikä voi vaurioittaa konetta ja saada pyykin haisemaan. Zeoliitittomissa pesuaineissa on käytetty muita vettä pehmentäviä aineita.

Annostele oikein

Pesuaineen annosteluun vaikuttaa veden kovuus, pesukoneen koko ja pyykin likaisuus. Suomessa vesi on yleensä pehmeää, minkä ansiosta pesuainetta voi annostella vähemmän kuin kovaan veteen.

Pesuainetta tulee laittaa pakkauksen ohjeen mukaan riittävästi, mutta ei liikaa. Uuden ajan pesukoneet käyttävät niukasti vettä eikä huuhtelujen määrä riitä pesemään ylimääräistä pesuainetta pois. Pesuainejäämät vaatteissa näkyvät yleensä vaaleina läiskinä ja voivat ärsyttää ihoa.

Älä ylitäytä konetta

Vajaiden koneellisten peseminen kuormittaa turhaan ympäristöä, mutta konetta ei kannata myöskään ylitäyttää. Liian täydessä koneessa pyykki ei pääse pyörimään vapaasti eikä se silloin puhdistu.

Kiinnitä huomiota pesukoneen täyttömäärään ja varmista, että koneeseen jää pyykkien päälle vähintään kämmenen kokoinen tila tyhjää.

Pese riittävän kuumassa

Pesuaineen lisäksi pesutulokseen vaikuttaa pesulämpötila ja -aika. Mitä viileämmässä vedessä vaatteet pestään, sitä pidempi pesuohjelman pitäisi olla. Pyykinpesuaineen likaa poistavat entsyymit eivät ehdi aktivoitua vielä puolen tunnin pikaohjelmassa, jos veden lämpötila on 40 astetta.

Kannattaa myös huomioida, että ihon rasva alkaa liueta tekstiileistä vasta 60 asteessa, ja suuri osa bakteereista ei kuole vielä 40 asteen pesulämpötilassa. Tästä syystä sukat, alus- ja urheiluvaatteet olisi hyvä pestä 60 asteessa.

Monet puuvillaiset vaatteet kestävät pesuohjeesta huolimatta 60 asteen lämpöä. Keinokuituiset ja tekniset materiaalit sen sijaan eivät kestä korkeita lämpötiloja. Tällöin kannattaa kokeilla urheiluvaatteille tarkoitettua pesuainetta, jonka koostumus on suunniteltu erityisesti poistamaan hikeä.

Säilytä valkoinen valkoisena

Valkoiset puuvillavaatteet harmaantuvat helposti, jos niitä pesee kirjopyykille tarkoitetulla pesuaineella. Jos haluat vaatteesi säilyvän hohtavan valkoisina, käytä pyykinpesussa valkopesuainetta.

Tarkista pesuainepakkauksesta pesulämpötila, sillä valkaisuaineet toimivat vasta 60 asteen lämpötilassa. Joihinkin valkopesuaineisiin on kuitenkin lisätty valkaisuaktivaattoreita, jotka toimivat jo 40 asteessa.

Valkopesuaine ja korkea pesulämpötila auttavat pitämään myös keltaiset hikitahrat vaatteista poissa. Jos hikitahrat ovat jo ehtineet pinttyä vaatteisiin, valkopesuaineella peseminen voi auttaa niiden vaalentamisessa.

Pese villa varoen

Älä pilaa villavaatteitasi pesemällä niitä tavallisella kirjopesuaineella tai liian kuumassa lämpötilassa. Pesuaineen likaa poistavat ainesosat saattavat kutistaa ja huovuttaa herkän villan. Villan ja silkin pesuun kannattaa käyttää hienopesuainetta ja -ohjelmaa.

Tahrat pois tuoreeltaan

  • Tahranpoistossa nopeus on valttia. Kun poistaa tahran heti tuoreeltaan, on paljon suurempi todennäköisyys saada tekstiili pelastettua kuin jos tahran antaa kiinnittyä kankaaseen.
  • Kostuta tahra haalealla saippua- tai astianpesuaineliuoksella, anna vaikuttaa hetki ja hankaa hellävaraisesti pehmeällä harjalla. Imeytä pesuliuos paperiin tai pyyhkeeseen ja huuhtele.
  • Käytä tarvittaessa tahrapoistoainetta pakkauksen ohjeen mukaan ja pese tekstiili sen jälkeen entsyymipitoisella pesuaineella tai valkopesuaineella. Toista käsittely tarvittaessa.
  • Vaikeiden mustikka- ja meikkivoidetahrojen poistoon voi kokeilla lisäksi denaturoitua spriitä. Pinttyneisiin rasvatahroihin tehoaa parhaiten emäksinen mäntysaippualiuos.
  • Punaviinitahrojen poistossa toimii vanha suolakikka. Ripottele tuoreen tahran päälle reilusti ruokasuolaa ja harjaa se pois noin tunnin päästä tahran kuivuttua.
  • Tuoreet kahvitahrat kannattaa aina huuhdella ensin kylmällä vedellä, sillä kuuma vesi saa tahran jämähtämään. Jos kahvitahra on ehtinyt jo kuivua, liota tekstiiliä puoli tuntia astianpesuaineliuoksessa ennen pesua.

Asiantuntija: Siivouskemian asiantuntija Tuula Suontamo