Omakotitaloasujan jokavuotisiin velvollisuuksiin ja tärkeisiin syystoimiin kuuluu paljon muistettavaa. Moni kiinnittää huomiota nyt kodin sisälämpötilan laskemiseen ja vaihtoehtoisiin lämmitysratkaisuihin, mutta myös seinien ulkopuolella riittää tekemistä ennen kuin syyssateet ja yöpakkaset yllättävät.

– Omakotitalon katto pitäisi tarkistaa vuosittain silmämääräisesti arvioiden. Sillä tavalla voi helposti välttää isomman haaverin, Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden omaisuusvakuutuksista vastaava Iiris Saranpää kertoo.

Pohjola Vakuutuksen asumisen riskiprofiili -testin tulosten perusteella kiinteistön katon vesivahinkoihin kuuluu väärinkäsityksiä. Kysyttäessä, korvaako vakuutus omakotitalon savupiipun juuresta kiinteistöön vuotavan sadeveden aiheuttaman vesivahingon, oikean vastauksen tiesi alle puolet – vakuutus korvaa, jos vahinko aiheutuu esimerkiksi kaatuneen puun rikkomasta katosta.

 – Katon kunnon vuotuinen tarkistus on tärkeää, sillä vakuutus ei korvaa, jos vaikkapa piipun juuresta pääsee valumaan hiljalleen vettä vuotavasta tiivisteestä johtuen, Saranpää muistuttaa.

Testin suorittaneista reilu neljännes luuli virheellisesti vakuutuksen korvaavan kaikki kattorakenteiden vesivahingot, ja lähes yhtä moni uskoi, ettei vakuutus korvaisi katon vesivahinkoa missään tilanteessa.

Sään viilentyessä puiden lehdet tippuvat ja voivat aiheuttaa tukoksen talon ränniin ja siten vesivahingon kiinteistöön. Rännit kannattaa katon tavoin tarkistaa kerran vuodessa, mutta lisäksi tulee huolehtia niiden puhdistuksesta. Vesivahingon voi ennaltaehkäistä rutiinitarkastuksella

– Tiedämme tapauksia, joissa pahimmillaan tukkeutunut ränni on tulvinut yli ja aiheuttanut kiinteistöön vesivahingon. Se on ikävä kyllä todellinen riski, Saranpää sanoo.

Salaojat kuuluvat omakotitaloasujan vastuulle

Asuinkiinteistön lisäksi myös tontin ojat, salaojat ja sadevesikaivot sekä pumppaamot kuuluvat kiinteistönomistajan vastuulle. Ojituksien ja sadevesikaivojen toimintakunto vaatii kattojen tapaan jokavuotisen tarkastuksen. Pohjola Vakuutuksen asumisen riskiprofiili -testin vastaajista  ainoastaan 38,7 prosenttia omakotitalossa asuvista oli tarkistanut tontin ojat ja salaojitukset kuluneen vuoden aikana.

– Melkein joka viides testimme suorittaneista omakotitaloissa asuvista suomalaisista ei tiennyt, että salaojat kuuluvat kiinteistönomistajan vastuulle. Epätietoisuus tässä asiassa on selvästi yleistä, Saranpää sanoo.

Myös vesipostit tulee laittaa syksyllä talviteloille hyvissä ajoin ennen pakkassäätä.

– Vesiposteista pitää syksyisin irrottaa vesiletkut, koska on vaarana, että putkeen jää vettä, joka jäätyessään aiheuttaa putken halkeamisen, Saranpää kertoo.

Kiinteistön eri tilojen riittävästä peruslämmöstä syytä huolehtia

Moni harkitsee energiansäästötoimena kodin sisälämpötilan laskemista. Ilmalämpöpumppua ei myöskään tule käyttää kodin ainoana lämmönlähteenä, kuten vakuutusyhtiön suojeluohjeissa kerrotaan. Suojeluohjeiden tarkoitus on auttaa vakuutuksenottajaa välttämään mahdollisia vahinkoja. Energiansäästössä ei kannata mennä äärimmäisyyksiin, jotta kiinteistön putket eivät jäädy ja taloon pääse syntymään putkivauriota.

– Putkirikko aiheuttaa pahimmassa tapauksessa kiinteistöön suuren vesivahingon.

Monen kodissa lämmityksestä huolehditaan syys- ja talvikuukausina tulisijoilla. Pidempään käyttämättä ollut tulisija vaatii ammattinuohoojan suorittaman tarkistuksen, jotta sen paloturvallisuus on kunnossa. Tulta tulee aina vahtia ja huolehtia kodin palovaroittimien toimivuudesta. Aktiivisen puulämmittäjän kannattaa myös pitää huoli kodin sisäilmasta.

– Ilmansuodattimien säännöllisempi vaihto voi olla paikallaan, jos tulisijaa lämmitetään aktiivisesti. Kodin ilmansuodattimet pitäisi joka tapauksessa vaihtaa vuosittain, Saranpää muistuttaa.

Lue myös:

Yäk, rottia – tässä 9 + 1 vinkkiä, joilla pidät tuholaisjyrsijät poissa keittiöstä ja puutarhasta