Jos haaveilet omakotitalosta, ota nämä asiat huomioon
Lisää aiheesta
Omakotitalon ostaminen on iso taloudellinen investointi, joten perehdy asiaan huolella. Omakotitalossa asuminen ei kuitenkaan ole välttämättä niin työlästä kuin mielikuvissa. Kokosimme artikkeliin omakotitalon ostajan muistilistan.
Oma tupa, oma lupa, ajattelee suomalainen. Kun Kunnallisalan kehittämissäätiö kysyi suomalaisten asumistoiveista alkuvuonna, enemmistö eli 56 prosenttia sanoi haluavansa asua mieluiten omakotitalossa.
Mutta mitä omakotitalon ostaminen edellyttää?
Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen suosittelee miettimään ensin, haluaako ostaa vanhan omakotitalon vai rakentaa oman. Useimmilla saattaa olla jo tässä vaiheessa mielessä joku tietty alue.
Pääkaupunkiseudusta haaveilevalle tilanne on kuitenkin se, että tonttitarjontaa on niukasti.
– Jos sitä vastoin on kiinnostunut vanhoista omakotitaloista, sopivia taloja saattaa olla markkinoilla useitakin, Savolainen vinkkaa.
Omakotiliitto on asumisen edunvalvontajärjestö, jolla on jäsenenään 74 000 kotitaloutta. Se tarjoaa jäsenilleen muun muassa neuvontaa.
Mitä kysyä omakotitaloa ostettaessa?
Omakotitalon ostaminen lähtee ennen kaikkea oman perheen tarpeista. Jos talo on isolla tontilla, jossa on iso piha, pihaa pitää myös hoitaa. Oletko kiinnostunut puutarhanhoidosta? Jos et ja perheellä on paljon urheiluharrastuksia kodin ulkopuolella, ehkä pienempi piha riittää.
– Kysyisin itseltäni myös, minkälaisia työmatkoista tulee, missä ovat palvelut ja tarvitaanko perheeseen kaksi autoa, Savolainen listaa.
– Tällaisia käytännön asioista on syytä miettiä, vaikka talo olisi miten ihana ja siinä olisi miten ihana puutarha.
Omakotitalon omistajan pitää ratkaista sekin käytännön asia, minne lumet luodaan. Kaikenlaiseen on syytä varautua ennen ostopäätöstä.
Miten elämä muuttuu?
Onko koti ennen kaikkea koti vai onko se myös sijoitus? Useimmille suomalaisille koti on vain koti. Jos harkitsee omakotitalon ostamista, olisi hyvä ajatella sitä myös taloudellisena investointina pitkälle tulevaisuuteen.
Miten oma elämäntilanteesi muuttuu 5–15 vuodessa? Miten talo taipuu siihen, jos tulee perheenlisäystä, jos lapset muuttavat omilleen tai jos olet itse jäämässä eläkkeelle?
Savolainen suosittelee pohtimaan sitäkin, minkälaiseksi asuntomarkkinat muuttuvat.
– Kannattaa olla realisti sen suhteen, saako omakotitalosta sitten aikanaan samaa hintaa kuin siitä itse maksoi, hän sanoo.
Teetä kuntotarkastus
Tärkein neuvo omakotitalosta haaveilevalle on se, että teetä ostettavasta talosta kunnollinen kuntotarkastus. Se auttaa varautumaan talon tuleviin korjaustarpeisiin. Savolaisen neuvo on, että palkkaa tarkastusta tekemään ulkopuolinen riippumattoman asiantuntija.
– Ammattilaisen käyttäminen tietenkin maksaa, mutta tämä ei ole se paikka, jossa kannattaa säästää, hän sanoo.
Tarkastusta tehtäessä sekä ostajan että myyjän olisi syytä olla paikan päällä. Samalla ostaja oppii talosta itsekin. Jos kuntotarkastuksessa ilmenee jotain epäilyttävää, tarvitaan erillinen kuntotutkimus.
Mitä omakotitalossa asuminen vaatii?
Oma talo on monen suomalaisen unelma. Monissa mielikuvissa se on myös työläs asumismuoto, joka vaatii jatkuvaa vaivannäköä.
Kaija Savolainen muistuttaa, ettei omakotitalon omistajan tarvitse osata tehdä kaikkea itse.
– Jos ei tykkää tehdä jotain tai ei osaa tai yksinkertaisesti halua, monet omakotitaloon liittyvät tehtävät voi ulkoistaa eli ostaa palveluina, Savolainen sanoo.
Tärkeintä on, että omakotitalon ostaja ymmärtää, mitä omakotitalossa asuminen vaatii ja on tavalla tai toisella varautunut siihen.
Jos nyt päätät haluta omakotitalon, varaudu siihenkin, että unelmaasi voi olla vielä matkaa. Omakotitalon osto – niin kuin mikä tahansa asunnon vaihto – ottaa oman aikansa. Voi olla, että joudut aloittamaan siitä, että myyt ensin vanhan asuntosi.
Savolainen muistuttaa, että asuntokauppaketjut voivat kestää tovin.
– Usein ihmiset ovat aika malttamattomia, ja alkavat jo sisustaa ja valita verhoja ja astioita uuteen kotiin, Savolainen toppuuttelee.
Hänen neuvonsa onkin olla kiirehtimättä. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, Savolainen muistuttaa.
Omakotitalon ostajan muistilista
- Teetä kuntotarkastus.
- Selvitä lainhuuto- ja rasitustodistukset sekä kiinteistörekisteriote karttoineen.
- Perehdy alueen kaavoitustilanteeseen.
- Tee ostotarjous kirjallisena. Muista, että toisin kuin asunto-osakkeiden kaupassa, kiinteistökaupassa tarjous ei ole sitova, vasta esisopimus tai kauppakirja sitovat.
- Kiinteistökaupan kauppakirja pitää aina tehdä kirjallisesti. Kaupantekoon tarvitaan mukaan virallinen kaupanvahvistaja.
Lähde: Kilpailu- ja kuluttajavirasto. Tarkempaa tietoa omakotitalon ostajalle löytyy viraston sivuilta.
OP Kodin asiantuntevat välittäjät auttavat sinua omakotitalokaupoilla. |
Lue seuraavaksi: