Mökkejä myydään nyt eniten suurten asutuskeskusten läheisyydestä vesistöjen ääreltä. Perinteiset mökkikunnat kuten Mäntyharju, Siilinjärvi, Tammisaari ja Hanko sekä Turun saaristo, Saimaan rannat ja Kokkolan seutu pitävät yhä pintansa, kertoo OPn kiinteistövälitysjohtaja Max Meder.

Mökkikaupassa sijainnin merkitys on korostunut. Useimmat haluavat ehtiä kesämökille tavallisena viikonloppuna eikä arvokasta vapaa-aikaa haluta tuhlata autossa istumiseen.

– Tosi haluttu matka-aika kotoa mökille on reilu tunti. Kolme tuntia alkaa olla kipukynnys – paljon sen yli matka-aika ei saisi monien mielestä venyä, sanoo Helsingin OP-Kiinteistökeskuksen liiketoimintajohtaja Ari Loukkola.

Lapin mökit ovat oma lukunsa. Niille löytyy kysyntää kaukaisesta sijainnista huolimatta.

Jos on valmis taittamaan mökille pidemmän matkan, hinta-laatusuhteeltaan paremman mökin löytää usein kauempaa.

– Isompien kaupunkikeskusten läheisyydessä mökkien hinnat ovat aina korkeammat. Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa mökit ovat selvästi arvokkaampia, koska siellä on paljon asukkaita. Kun mennään haja-asutusalueelle, jossa on vähemmän ihmisiä ja paljon maata, mökit ovat edullisempia, Loukkola sanoo.

Haluttuja ovat nyt myös mökit, joihin on mahdollista päästä kotoa julkisilla kulkuvälineillä.

– Kuusamokin on pääkaupunkiseudulta vain kolmen tunnin päässä, jos mökkimatkat taittaa lentämällä. Tämän tyyppiset ratkaisut ovat nyt yleistymässä, sanoo Meder.

Kesämökki yhä useammin ympärivuotisessa käytössä

Hyvien kulkuyhteyksien lisäksi mökkikaupassa ratkaisee nyt ennen kaikkea mökin kunto ja varustelutaso. Harva haluaa investoida huonokuntoiseen ja teknisesti vanhanaikaiseen 60–70-luvun mökkiin, ellei tontti ole arvokas.

– On paljon autenttisia mökkejä hienoilla rantapaikoilla, joihin ei saisi nykyisten kaavamääräysten mukaan enää rakentaa. Tällöin kannattaa ehdottomasti miettiä vanhan kesämökin kunnostamista, jos rakennus sopii muuten omiin tarpeisiin ja sijainti on hyvä, Loukkola sanoo.

Perinteiset, ei talviasuttavat, kesämökit ovat edelleen joidenkin mieleen, mutta yhä useampi tahtoo ympärivuotisesti käytössä olevan omakotitalomaisen mökin.

– Mökkien vaatimustaso on noussut. Mökissä pitää olla nyt sisävessa, sähköt ja kaikki samat mukavuudet kuin mitä kotonakin, Loukkola sanoo.

Ekologisuus on mökkeilyssä vallitseva trendi. Sähkö tuotetaan nyt yhä useammin aurinko- ja tuulienergialla, ja huussin tilalla on ekologinen kuivakäymälä.

Myös älykkäät etäsäädettävät lämmitysratkaisut ja valvontakamerat kuuluvat nyt monilla mökeillä perusvarusteisiin.

"Nuoret eivät sitoudu mökkeihin samalla tapaa"

Vaatimustason nousu on aiheuttanut sen, että mökit ovat yhä kalliimpia. Se saa monet pohtimaan mökin hankintaa entistä tarkemmin.

– Varsinkin Etelä-Suomessa ihmiset miettivät onko järkevää investoida 150 000 – 500 000 euroa omaan kesäpaikkaan vai olisiko kannattavampaa vuokrata vain silloin tällöin kivaa kesämökkiä jostain Suomen lomakeskuksesta tai asuntoa jostain eurooppalaisesta rantakohteesta, Meder sanoo.

Uusi sukupolvi ei myöskään välttämättä halua kontolleen mökin omistamisesta koituvia velvollisuuksia ja vastuuta.

– Nuoret eivät sitoudu mökkeihin enää samalla tapaa kuin ennen. Moni valitsee mieluummin matkustelun kuin sitoutumisen samaan kesäpaikkaan vuodesta toiseen, Meder sanoo.

Moni arvostaa vapaa-ajanviettopaikassa nykyään helppoutta. Mökkejä on erilaisia, mutta Max Meder muistuttaa, että kaikissa mökeissä riittää tehtävää enemmän tai vähemmän.

– Jokainen rakennus vaatii jatkuvaa huolenpitoa. Mökkeily on elämäntapakysymys. Pitää miettiä haluanko paikan, jossa vietän aikaa, sitoudun siihen, pistän pääomia, remontoin ja teen pihatöitä. Toisille mökillä puuhastelu on henkireikä eikä sitä ajatella työnä, Meder sanoo.

Kaikki eivät enää hanki kesämökkiä perinteisessä mielessä, vaan vapaa-ajanviettopaikaksi voi riittää esimerkiksi suvulta peritty rintamamiestalo pellon laidalla, jossa on hyvät ulkoilu- ja sienestysmahdollisuudet.

– Rannikkokaupungeista ostetaan nyt paljon puutaloasuntoja vapaa-ajankodeiksi. Esimerkiksi Hangossa ja Tammisaaressa on paljon asuntoja, joita käytetään mökkimäisesti, Loukkola sanoo.

– Joillakin saattaa olla kerrostalo-osake, jossa vietetään vapaa-aikaa. Ratkaisuja on monia, kun pohditaan, mikä vastaa parhaiten niitä omia tarpeita, Meder lisää.

Kesämökkifaktoja

• Kesämökkejä oli Suomessa vuoden 2017 lopussa 507 200

• Mökkivaltaisin kunta on Kuopio

• Mökkikannan kasvu hidastunut, nopeinta kasvu oli 80-luvulla

• Mökkirakentaminen on vilkkainta Lapissa, Etelä-Savossa ja Varsinais-Suomessa

• Kesämökkien keskikoko 49 neliötä

• Kesämökin omistajien keski-ikä 62 vuotta

• Keskimääräinen mökkimatka 91 km

• Vapaa-ajan asunnot ovat suomalaisten neljänneksi suurin omaisuuserä omien asuntojen, muiden asuntojen (esim. sijoitusasunnot) ja talletusten jälkeen

Lähde: Tilastokeskus

Mökkeily on osa perinteistä suomalaista kesänviettoa. Mökkilainaa kannattaa hakea heti kun mökin ostaminen tuntuu ajankohtaiselta, vaikka omaa unelmien huvilaa ei olisikaan ihan vielä löytynyt.

Lue myös: Pidä kesämökki kunnossa – 10 + 1 asiaa, jotka kannattaa tarkistaa joka vuosi

Tutustu OP-Kiinteistökeskuksen kohteisiin!