Kallis sähkö on ajanut kotitaloudet Euroopassa hamstraamaan polttopuita enemmän kuin koskaan. Sähkömarkkinoiden ohella myös Euroopan polttopuumarkkinat ovat kuumentuneet.

Esimerkiksi Saksan maaseudulla kansalaiset ovat alkaneet korvata puulla maakaasua, jonka hinta on niukkuuden takia kuusinkertaistunut.

Suomessakin klapikauppiaat kertovat kysynnän ryöpsähtäneen ennätyslukuihin. Uusien asiakkaiden lisäksi kanta-asiakkaat ovat ostaneet puuta aiempaa suurempia määriä, jopa kaksinkertaisesti normaaliin verrattuna. 

Klapikaupan katseet jo ensi kesään 

Talven polttopuutarpeen arviointi voi äkkiseltään olla hankalaa, jos ei ole aiemmin lämmittänyt kotiaan puulla. Testaamalla tai netin puuenergialaskurilla määristä pääsee kuitenkin nopeasti jyvälle.

Kun kokeilee, kuinka monta noin kymmenen kilon sylillistä klapeja tarvitaan lämmittämään oma takka tai uuni yhden kerran, saa pidempiaikaisen kulutusarvion kertomalla puumäärän lämmityspäivien määrällä, sanoo koivuklapeja tuottavan PuuTila Oy:n yrittäjä Marko Anttila.

– Ison, pelkästään puulla lämpenevän omakotitalon tarve voi olla 20–30 irtokuutiota. Jos tarkempaa tietoa ei ole, esimerkiksi viisi irtokuutiota klapeja voi olla turvallinen aloitusmäärä talvea varten. Useimmiten asiakkaat arvioivat oman käyttönsä alakanttiin, ja vaikkapa kahden kuution erä loppuu kesken aika äkkiä, Varsinais-Suomen Mynämäellä asuva Anttila sanoo.   

Jos tulevalle talvelle ei ole vielä polttopuita hankkinut, voi kuivien puiden löytäminen jo tehdä tiukkaa. Polttopuiden ostoa suunnitteleville Anttilalla onkin yksi ohje ylitse muiden: kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

– Kun ostaa kuivatut puut hyvissä ajoin kesällä ja kuivaan aikaan, ne säilyvät kuivina vaikka autotallissa. Asia on kokonaan toinen marraskuun sateilla.  

Anttila sanoo, että tänä vuonna monen silmät ovat avautuneet puulämmityksen eduille muutenkin.

– Puulla lämmittäminen on järkevää, vaikka siinä oma työnsä onkin.

Ensimmäinen askel on varmistaa, että tulisija on nuohottu. Toiseksi, lämmitys on aloitettava varovasti, etenkin jos tulisija on ollut pitkään käyttämättä. 

Tuplat tuulivoimaan

Tulisija- ja savupiippuyhdistys ry:n mukaan tulisijaa käytetään marras–maaliskuussa lähes päivittäin täydentävänä lämmitysmuotona noin puolessa miljoonassa omakotitalossa.

Jos puuta ei sähkölämmitteisissä omakotitaloissa käytettäisi, koko maan sähkönkulutus lisääntyisi talvikuukausien aikana yhdeksän prosenttia.

– Pientalojen puulämmityksen tuottama energia vastaa Olkiluoto 3:n tuottamaa energiaa, ja menee siitä vähän ylikin. Suomen tuulivoimatuotantoon verrattuna pientalojen tulisijoista tulee tuplamäärä energiaa, sanoo eri energialähteiden painotuksista Luonnonvarakeskuksen yliaktuaari Tuomas Niinistö.

Puuta sähkön hintahuippuihin 

Tulisija on myös huoltovarmuuskysymys. Takka tai leivinuuni antaa mahdollisuuden lämmittää kotia myös sähkökatkojen aikaan.

Vaikka sähkökatkoja ei tulisikaan, puulämmityksen avulla voi itse vaikuttaa sähkölaskun suuruuteen. Jos pörssisähköasiakas sytyttää tulen takkaan aamulla, tulisijan lämpö säteilee asuntoon päivän ja illan aikana, kun sähkön hinta on korkeimmillaan.

– Sähkölämmitteisen omakotitalon asujan on vaikeaa korvata kaikki lämmityssähkö puulla. Paras strategia on keskittää puulämmitys kalleimpiin sähkön hinta- ja kysyntähuippuihin, sanoo Bioenergia ry:n toimialapäällikkö Hannes Tuohiniitty.

Kiivaan lämmityskauden alla Bioenergia ry:n Tuohiniitty muistuttaa, että tulisijoja on käytettävä oikein.

Ensimmäinen askel on varmistaa, että tulisija on nuohottu.

Toiseksi, lämmitys on aloitettava varovasti, etenkin jos tulisija on ollut pitkään käyttämättä. 

– Jotta ei sitten innostuksissaan ylilämmitetä, niin että hormit halkeavat. 

Tuohiniitty sanoo, että puulämmitys on myönteinen asia sekä ympäristölle että yhteiskunnalle, kun lämmitys tehdään kuten kuuluu. 

– Tärkeintä on käyttää laadukasta ja riittävän kuivaa polttopuuta ja noudattaa tulisijan valmistajan ohjeita, Tuohiniitty sanoo.

Vanhan takan uusiminen on ympäristöteko  

Uusien tulisijojen päästörajat tiukentuivat EU:ssa. Takkavalmistajat ovatkin viime vuosina päivittäneet mallistojaan entistä tehokkaammiksi ja ympäristöystävällisemmiksi.

Uuden takan ostajalle puhdas palaminen näkyy parhaiten kirkkaana takkaluukun lasina ja siinä, että takan saa lämpimäksi aiempaa pienemmällä puumäärällä. 

– Uusissa tulisijoissa päästöt ovat hyvin matalat. Vanhojen tulisijojen uusimisesta hyötyisivät sekä käyttäjä itse että ympäristö.

Suunnitteletko kotisi remontoimista energiatehokkaammaksi - näin haet siihen lainaa

Lue myös:

Tyhjää huonetta voi lämmittää pihimmin – tuo selvää säästöä lämmityskuluihin