Ukrainan sota ja Venäjän kaasuhanojen sulkeutuminen on johtanut tilanteeseen, jossa on hyvä varautua lyhyisiin sähkökatkoihin.

− Tunnin-parin paikalliset sähkökatkot ovat tulevana talvena mahdollisia. Kaikki riippuu siitä, saadaanko Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolmosreaktori käyttöön. Sen on tarkoitus korvata Venäjältä tullut energia. Asiaan vaikuttaa myös se, miten kova pakkastalvi on tulossa, selventää maamme sähkönsiirron kantaverkkoa ylläpitävän ja kehittävän Fingridin valvomopäällikkö Arto Pahkin.

Pahkinin mukaan Suomen sähkönkulutuksen on arvioitu olevan 15 100 MWh, josta kotimainen sähköntuotanto kattaa 12 900 MWh. Vaje, eli 2 200 MWh, katetaan Ruotsista ja Norjasta tuodulla sähköllä.

− Jos Ruotsissa sattuu pakkaset samaan aikaan meillä, on epävarmaa, saadaanko sähköä silloin tuotua Suomeen. Jos maamme kulutus on samaan aikaan suurta, sähköä joudutaan säännöstelemään kiertävillä sähkökatkoilla. Niillä turvataan sähkön riittävyys.

Tällaisessa tilanteessa varavoimalaitoksetkin ovat jo käytössä. Ennakoitavissa olevissa paikallisissa katkoissa sähköä ei tule koteihin. Tällöin esimerkiksi langaton netti ei toimi ja vedentulo katkeaa nopeasti.

Valtakunnallinen sähkökatko ei Pahkinin mukaan ole kovin todennäköinen.

− Teemme Fingridissä kaikkemme, ettei koko maan sähköverkko romahtaisi.

Koti ei onneksi kylmene hetkessä

Motivan asiantuntijan Päivi Suur-Uskin mukaan lyhyistä tunnin tai kahden pituisista sähkökatkoista on vain vähän haittaa arjessa.

− Maaseudulla niihin on yleensä jo totuttu. Kaupunkiasujalle ne voivat olla suurempi huolenaihe.

Huolestua ei kuitenkaan kannata. Suur-Uskin mukaan kodin lämpötilassa ei yleensä pitäisi tapahtua lyhyessä ajassa oleellista muutosta. Koti ei siis kylmene tunnin tai kahden aikana. Lämmitysjärjestelmän pitäisi myös lähteä käyntiin automaattisesti sähköjen palauduttua.

− Häiriöitä voi silti ilmaantua. Omakotitalossa ja mökillä niihin on hyvä varautua ja varmistaa, että osaa itse käynnistää lämmityksen. Lisäksi muistissa voisi olla puhelinnumero, josta saa apua lämmitysjärjestelmän häiriötilanteisiin.

Sulje sähkölaitteet, varaa vettä ja lamppuja

Sähkökatkon aikana sähkölaitteet on hyvä sammuttaa, varsinkin liesi ja uuni, jos ne ovat olleet päällä ennen katkoa.

− Muuten laitteet voivat sähköjen palauduttua napsahtaa itsekseen päälle tyhjässä kodissa, jos asukas on vaikka lähtenyt katkon ajaksi lenkille, Suur-Uski sanoo.

Jos sähkökatkoista tiedotetaan ennakkoon, juomavettä on aikaa varata. Vettä kannattaa varata myös WC-pöntön huuhtomista varten esimerkiksi sankoon.

Kotona on hyvä pitää ladattavia, patterilla toimivia tai akkukäyttöisiä valaisimia, esimerkiksi taskulamppuja tai otsalamppuja. Niiden valossa on mukavampi olla kotona, ja ne antavat valoa kerrostalon pimeässä porraskäytävässä ja ulkona. Myös aidot tai led-kynttilät ovat avuksi.

Suur-Uski opastaa hankkimaan varalle kännykän vara-akun, jotta puhelin toimii, vaikka sen oma akku ehtisikin tyhjentyä. Pakastimen sisältö ei ehdi näin lyhyessä ajassa sulaa, eikä marjoja tai ruokia tarvitse siirtää esimerkiksi parvekkeelle.

Suur-Uskin mukaan on mahdollista, että sähkökatkoista ei ehditä tiedottaa ennakkoon.

− Sähkökatko haittaa elämää vain vähän. Lisää yleisiä vinkkejä poikkeustilanteisiin varautumisesta löytää vaikkapa 72tuntia.fi -sivustolta, Suur-Uski vinkkaa.

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös:

Sähkön hinta nousussa: vinkit sähkön kulutuksen pienentämiseen

Hurahditko sinäkin sähkönsäästöön? Et ole yksin!

Aiotko säästää energiaa tulevana talvena? Vältä nämä neljä yleistä virhettä