Korkea sähkön hinta sekä energiakriisi saivat suomalaiset keksimään luovia keinoja säästää sähköä. Sillä on myös ollut vaikutusta: Fingridin mukaan lokakuussa 2022 sähköä kulutettiin seitsemän prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Vaikka sähkön hinta ei enää ole ennätyslukemissa, sähkön säästämistä kannattaa jatkaa edelleen. Nappaa alta sopivat vinkit omaan arkeesi.

Tulisijat tulille

”Meillä on lattialämmitys ja sähköpatterit makuuhuoneissa, mutta nyt talo lämpiää ilmalämpöpumpulla, varaavalla takalla ja saunan kiukaalla. Käytämme saunan puukiuasta takan ja ilmalämpöpumpun tukena, kun pakkasta on yli 10 astetta.”

Hanna-Maria, omakotitalo, lämmitysmuotona suorasähkö

”Olen opetellut käyttämään leivinuunia ja puuhellaa, koska ne talosta löytyvät. Samalla ruoka valmistuu ja talo lämpiää. Haluaisin myös oppia leipomaan kunnon ruisleipää.

Jos viitsii käyttää aikaa polttopuiden hankintaan, niistä ei tarvitse maksaa rahalla. Kesällä olin pari päivää istutuksessa sukulaisen metsässä ja sain palkaksi talven polttopuut. Osan polttopuista saan myös työpaikalta.”

Olli, omakotitalo, lämmitysmuoto maalämpö, leivinuuni ja puuhella

Halpaa pörssisähköä käyttöön

”Käytän lattialämmitystä vain yöaikaan, jolloin pörssisähkö on halvinta. Pihavaloja en polta lainkaan. Minulla on lomakiinteistöjä, joista osassa olen katkaissut sähkösopimukset kokonaan.”

Pertti, omakotitalo, lämmitysmuotona suorasähkö

”Olemme olleet puolitoista kuukautta pörssisähkössä. Seuraan sähkön hintaa päivittäin Tuntihinta- ja Spot.ti -sovellusten kautta. Facebookin pörssisähköryhmästä saa hyviä vinkkejä, kuten sen, että sähkökäyttöiset koneet voi ajastaa toimimaan niinä tunteina, jolloin sähkö on halpaa. Jos ajastusmahdollisuutta ei ole, kannattaa laitteen pistorasiaan hankkia kulutusta seuraava mittari. Fingridin ylläpitämässä Datahub-asiakasportaalissa on kaikkien sähkön käyttöpaikkojen kulutustiedot. Sieltä voi seurata omia kulutustietoja.”

Ahti, rivitalo, lämmitysmuoto kaukolämpö

"Seuraan aktiivisesti sähkönhintoja Tuntihinta-sovelluksessa. Ajastan esimerkiksi tiski- ja pyykkikoneen pyörimään silloin, kun sähkö on halpaa, eli yleensä öisin. Sen takia olen myös saunonut hieman epätavalliseen aikaan, aamuviideltä!"

Anu, pienkerrostalo, lämmitysmuoto maalämpö

Säästeliästä vedenkäyttöä ja ruoan laittoa

”Lämmitämme taloa yöllä sähköllä, mutta jos sähkö on silloinkin kallista, lämmitämme öljyllä. Säästän myös lämmittämällä avustavasti ilmalämpöpumpulla. Rajoitamme myös veden käyttöä käymällä suihkun sijasta vatipesulla. Olen laskenut, että siinä säästää vettä.”

Ilkka, omakotitalo, lämmitysmuotona öljy- ja sähkölämmitys, takka ja ilmalämpöpumppu

”Olen laittanut wc:stä lattialämmön pois ja pienentänyt kylpyhuoneen lattialämpöä. Saunaa ei ole käytetty, eikä kausivaloja laitettu ulos. Rivitalossa ei saa laittaa ilmanvaihtokonetta pois päältä, mutta olen säätänyt sen minimille. Valmiusvirrassa olevat televisiot on laitettu katkaisijan taakse, että ne saa helposti napsaistua päältä pois.

Olen aina pessyt vain täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita, mutta nyt alensin pesulämpötiloja. Olen jo pitkään valmistanut ison määrän eri ruokia viikonloppuna. Niitä sitten vain lämmitetään viikolla. Lasten kanssa olemme käyneet läpi sitä, että turhat valot sammutetaan aina, vaikka se onkin aika pieni säästö. ”

Sari, asumisoikeusrivitalo, lämmitysmuoto kaukolämpö

”Olemme vaihtaneet kaikkiin valaisimiin led-polttimot ja teemme ruokaa parvekkeella kaasugrillillä.”

Jussi, kerrostalokoti, lämmitysmuotona kaukolämpö

Pari astetta alemmas

”Tiputimme ilmalämpöpumppujen säädöissä huonelämpötilan 22 asteesta 18 asteeseen. Huonelämpötila on nyt 19–20 astetta. Laitamme oven kiinni huoneista, joita ei käytetä. Niissä lämpötila on laskettu 16 asteeseen. Suljimme lattia- ja välikaton lämmityksen ja sähköpattereiden tilalle ostimme ilmalämpöpumppuja. 

Pyrimme lyhentämään suihkut kolmeen minuuttiin ja tiputimme lämminvesivaraajan lämmön 80 asteesta 60 asteeseen. Ohjasimme lämminvesivaraajan lämmittämään vain klo 4–8, ja käymme itse kuumassa suihkussa aamuseitsemältä. Lämmin vesi on riittänyt hyvin iltaan asti.

Pyykinkuivauskoneessa kuivaamme ainoastaan vaatteet. Täkit ja muut painavat tekstiilit kuivuvat kuivaustelineellä. Arkkupakastimesta olemme luopuneet.”

Mirja, omakotitalo, lämmitysmuotona ilmalämpöpumppuja ja kaksi tulisijaa

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös:

Aiotko säästää energiaa tulevana talvena? Vältä nämä neljä yleistä virhettä

Sähkön hinta nousussa: miten pitää kulutus aisoissa, miten varautua nousevaan hintaan taloudellisesti?

Ota selvää sähkösopimuksista, vertaile ja säästä

Artikkeli on julkaistu 22.11.2022 ja sitä on päivitetty 10.10.2023.