Väliaikainen paluu omien vanhempien luokse voi olla esimerkiksi hyvä tapa ottaa aikalisä uuden kodin etsintään tai tapa säästää rahaa.

Miten käytännön järjestelyt hoidetaan, jos muuttaa takaisin kotiin? 27-vuotias Claudia Kokko kertoo oman tarinansa.

Kokko on palannut vanhempiensa luokse pariin otteeseen. Hän on opiskellut Hollannissa, ja viime syksynä hän tuli Erasmus-vaihtoon Suomeen Helsingin yliopistolle. Tämän ajan hän asui vanhempiensa luona. Nyt joulukuussa edessä on jälleen paluu vanhempien luokse, kun hänen vuokrasopimuksensa päättyy.

– Kotiinpaluu aikuisiällä oli melko pehmeä. Olen asunut ulkomailla ja lomilla olen tullut vanhempieni luokse Suomeen. Se on ehkä auttanut asennoitumiseen: Kun ollaan Suomessa, ollaan toisten nurkissa. Molemmat sisarukseni ovat muuttaneet pois kotoa ja olen ollut siellä vanhempien kanssa. Se on mennyt hyvin.

Kotiinpaluu ei ole vaatinut suurempia järjestelyjä.

– Meillä on ollut melko vapaata. Emme ole keskustelleet siivoamisesta, vaan olemme siivonneet, kun on tarvinnut. Jos menen äidin kanssa kauppaan, niin hän maksaa usein, mutta lounaat maksamme aina vuoron perään. En halua enää tässä iässä, että ihan kaikkea maksetaan.

Muualla asuminen on tuonut itsenäisyyttä. Se näkyy myös vanhempien luona asuessa.

– Melko symbioosissa olemme eläneet, mutta kaikki tekevät omia juttujaan. Nuorempana perään piti katsoa enemmän, mutta nyt kaikki ovat toisiaan kunnioittavia aikuisia.

Aikuisiällä yhteisasuminen on myös lähentänyt perhettä.

– Olemme saaneet varsinkin äidin kanssa uusia näkökulmia. Ystävyyssuhteemme on mennyt todella hyvään suuntaan.

Kokko kertoo, että myös hänen ystäviään on palannut takaisin kotiin vanhempien luokse.

– Olen miettinyt paljon, miten siihen suhtaudutaan, kun sanoo asuvansa vanhemmilla. Toisaalta miettii myös sitä, miten vuokrat ovat olleet hirveässä nousussa Helsingissä jo pitkään.

Kokko arvioi, että kotiinpaluuta ei enää pidetä niin outona. Jos kotona on tilaa, se voi olla hyvä tapa säästää rahaa. Hän itse säästää ASP-tilille ja parin vuoden päästä tarkoitus olisi ostaa oma asunto. Selvää hänelle on ollut, ettei kotiin paluu ole ollut ikuista.

– On hyvä tiedostaa, että se on väliaikaista. Olen sen kannalla, että mieluummin asuu vanhemmillaan, jos on tilaa, kuin vuokrata asunto siksi aikaa. Se on järkevämpää nuorelle aikuiselle, jos haluaa vaikka kartuttaa vaurautta.

Entä millaisen vinkin Kokko antaa muille kotiinpaluuta harkitseville?

– Pitää muistaa kunnioittaa muita ja pitää mielessä, että on aikuinen. Ei pidä odottaa liikoja vanhemmilta.

Tällä hän viittaa esimerkiksi ostosten tekoon. Jääkaappi ei ole aina täynnä, vaan sen täyttämiseen pitää osallistua myös itse.