Mökkeily on suomalaisille rakas ajanviettotapa. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia omaan mökkiin, mutta onneksi mökin vuokraaminen on Suomessa helppo sekä suosittu vaihtoehto.

Talvella kiireisin vuokraussesonki on helmi-maaliskuussa ja pääsiäisenä. Kesän pääsesonki puolestaan alkaa juhannuksesta ja jatkuu elokuun loppuun. Vaikka mökkejä onkin tarjolla lähes kaikille haluaville, tietynlaiset mökit menevät kuin kuumille kiville.

Mutta millainen on nykypäivän suosituin vuokramökki?

Mökkilomalta kaivataan nykyisin mukavuutta, joten erähenkiset vaatimattomat mökit kantovesineen eivät enää vastaa perusmökkeilijän toiveita.

Unelmien vuokramökin tulisi sen sijaan olla talviasuttava, mukavuuksiltaan lähes modernia kotia vastaava paikka, josta löytyy ainakin juokseva lämmin sekä kylmä vesi, sisävessa sekä toimiva keittiö liesineen, astioineen, pesukoneineen sekä mikroaaltouuneineen.

Saman pöydän ääreen

Mökkeilyn kohokohta on ystävien tai perheen kanssa vietetty yhteinen aika ruokailuineen. Suosituimmat vuokramökit tarjoavat siihen vaivattomat puitteet: ruokapöydän tulisi olla niin suuri, että koko seurue mahtuu samaan aikaan sen ääreen ruokailemaan tai vaikkapa pelaamaan korttia.

Rentoa yhdessäoloa jatketaan usein mökin tuvassa tai olohuoneessa, josta tulisi niin ikään löytyä riittävästi mukavia istumapaikkoja. Myös nukkumapaikoilta toivotaan tilavuutta. Esimerkiksi kahdeksalle hengelle mitoitetulta mökiltä toivotaan kahdesta kolmeen erillistä makuuhuonetta ja ehkä parvea lisätiloineen.

Kesäaikaan suuri osa mökillä vietetystä ajasta kuluu ulkona. Pihapiirin suosikkivaruste on tietenkin laadukas kaasugrilli, jossa valmistetuista herkuista nautitaan mieluiten tilavalla kuistilla tai terassilla olevan ruokailuryhmän ääressä.

Sauna on suomalaiselle vuokramökille lähes itsestäänselvyys, ja erityistä luksusta mökkiläiset saavat puulämmitteisestä saunasta. Talvikäytössä olevassa mökissä voi olla jopa kaksi saunaa, sähköinen talvikäyttöä varten, puulämmitteinen sauna kesäiltojen tunnelmanluojana.

Saunasta mökkeilijät pulahtavat mieluiten järveen, ja laiturillakin toivotaan olevan tilaa auringonottoa tai onkimista varten. Pihassa oleva poreallas tai palju nostaa kuivanmaanmökin vuokra-arvoa, mutta lisää myös järvenrantamökin haluttavuutta etenkin talviseen aikaan.

Suomalainen mökkeilijä toivoo vuokramökiltään myös rauhaa. Siksi mökki halutaan vuokrata rauhalliselta paikalta, jossa naapureihin ei ainakaan ole näköyhteyttä, mutta mieluiten vähintään 50-100 metrin etäisyys.

Juttuun on haastateltu Lomarenkaan markkinointipäällikkö Pekka Huttusta.

Vapaa-ajan asunnon oma kotivakuutus on mökin ja halutessasi myös sen tavaroiden turvana sekä mökkeillessäsi että mökin ollessa tyhjillään. Saat mökin vakuutuksesta juuri sellaisen kuin haluat, sillä voit itse valita haluamasi turvat ja omavastuut. Lue lisää.

Lue myös:

Pidä kesämökki kunnossa – 10 + 1 asiaa, jotka kannattaa tarkistaa joka vuosi

Haaveiden mökistä totta – Mari rakennutti mökin yksin