Kukapa ei voisi sanoa oman mökin Turun saaristossa olevan mukava ajatus. Mari Karoselle oma merenrantapaikka oli haave, jonka hän päätti toteuttaa.

– Ajattelin, että olisi mukava ottaa omalla rannalla lasillinen viiniä saunan lämmityksen ohessa.

Mielikuvaan ei kuulunut se, että mökin valmistumiseen kuluisi kymmenen vuotta.

– Ehkä oli ihan hyvä, etten alkuhuumassa ymmärtänyt kuinka paljon työtä on edessä, hän sanoo.

Saaristossa mökkeily on kuulunut Karosen elämään jo lapsuudesta. Vanhempien kesäpaikka on Uudenkaupungin saaristossa. Karosen toivekohteena oli kuitenkin Nauvo.

Tuumasta toimeen

Kolmekymppisenä ollessaan raskaana hän päätti toteuttaa ajatuksen. Tuolloin vuosi oli 2012.

Ensin hän etsi valmista mökkiä.

– Kävin läpi varmasti 50 paikkaa. Jos mieleinen löytyi, hintalappu oli 500 000 euroa, joka ei onnistunut budjetin puolesta.

Yhdestä hän teki tarjouksen, mutta jäi ilman. Tämän jälkeen hän alkoi katsoa myös myytäviä tontteja.

– Ymmärsin, että lisää työtä oli luvassa, koska pitäisi myös rakentaa. Toisaalta olin selvittänyt, että vanhan paikan kunnostamisessakin on helposti kova työ.

Budjetti kohdilleen

Kolmen vuoden etsimisen jälkeen löytyi Nauvosta tontti, jonka Karonen koki täydelliseksi, oma niemenkärki saaresta. Hän teki tarjouksen siitä heti, kun tuli näytöstä kotiin. Tällä kertaa onnisti.

Kun Karonen haki pankistaan rakennuslainaa, oli hän vielä vanhempainvapaalla. Pankissa tilanne herätti kysymyksiä, mutta Karonen oli suunnitellut kuinka onnistuisi hankkeessaan rakennuttaa mökki yksin.

Hän kertoo varanneensa tontin ostoon 100 000 euroa. Mökin hän ajatteli rakentaa samalla summalla.

Rahaa Karonen oli säästänyt asuntokaupoilla. Hän oli ostanut ensimmäisen kerrostalo-osakkeensa 19-vuotiaana, remontoi ja möi sen voitolla. Myöhemmin hän oli tehnyt samoin kahden toisenkin asunnon kanssa.

Lisäksi Karosella oli välillä ollut kolme työpaikkaa. Hän kertoo työskennelleensä palkkatyössä logistiikan parissa, ravintola-alalla ja nykyisin teollisuudessa.

Hankaluuksia ja yllätyksiä

Vuonna 2016 rakentaminen alkoi, vuosi tästä mökin kuusihirsirunko alkoi nousta, sitten ikkunat ja katto tulivat paikalleen ja oli sisätilojen vuoro. Neljä vuotta sitten juhannuksena Karonen nukkui ensimmäisen yön mökissä.

Hän on tehnyt itse sen minkä on pystynyt: piirsi rakennuksen, käsitteli pintoja ja siivosi urakkaporukan jälkeen. Kaiken muun hän on ostanut.

Oli hetkiä, jolloin kaikki takkusi. Lupaprosessit veivät aikaa ja piirustukset piti tehdä uudelleen kallioiden muodon vuoksi.

Ja yllätyksiä, niitä oli. Ikkunatoimittaja meni konkurssiin ja kallio sukelsikin perustusten alla niin syvälle, että se vaati erikoiskallioporausta vedenpoistolle sekä ennakoimattomia räjäytystöitä, jotta rakennus saatiin oikeaan korkeuteen.

–  Saarirakentamisessa kaikki on paljon kalliimpaa ja logistisesti vaikeampaa. Mantereelle tulee rekka, joka tuo lautalla tarvikkeet saareen. Yksi kierros maksoi tuhat euroa.

–  Varmasti olisin löytänyt helpomman paikan, mutta maisema oli niin hieno, hän sanoo ja nauraa.

Rakentamisessa oli myös vaihe, että Karonen tarvitsi lisälainaa, eikä hänen pankkinsa halunnut sellaista myöntää. Tilanteesta hän selvisi vaihtamalla pankkia.

Puskuri täytyy olla

Tuuriakin on ollut. Pandemian myötä tontit ovat kallistuneet ja puutavaran hinta noussut. Lisäksi tällä hetkellä olisi vaikeaa saada hyvää rakennusporukkaa.

Karosen vinkkeihin kuuluu, että budjetin ylittymiseen kannattaa varautua. Hän itse laskeskelee budjetin menneen yli alkuperäisestä 50 000 eurolla tähän mennessä.

– Kunhan yllättäviin menoihin on varannut jonkun summan, siitä selviää. Mutta puskuria on oltava.

Tulevana kesänä mökille pitää rakentaa vielä laituri. Koska aallot tulevat pitkän matkan mereltä rantaan, on sen oltava jykevää tekoa. Se maksaa.

Mutta muuten voi sanoa, että valmista on. Karosen maalailema kuva mökkielämästä hipoo täydellisyyttä. Aamupalalla hän katselee tyttären kanssa, kun purjeveneet lipuvat ohi, joskus näkyy myös valtamerilaiva. Mökkielämää saa elää luonnon keskellä. Merikotka liihottaa taivaalla ja kalliolla voi nähdä kauriin vasan.

– En ikinä halua myydä paikkaa, vaan ajattelen, että käyn siellä vielä vanhana mummonakin.

Haaveiletko mökistä? Katso myynnissä olevat loma-asunnot OP Kodin sivuilta.

Lue myös:

Pariskunta remontoi saarimökin minibudjetilla: ”Välillä on vaikea uskoa, että paikka on todella meidän”

Minimökki kulkee renkailla: ”Tänne mahtuu kaikki tarpeellinen, mutta ei mitään ylimääräistä”