Ihan hirveä. Se oli Marjaana Kaasalaisen ensimmäinen ajatus, kun vene karahti mökkirantaan Kustavissa. Hän silmäili pahoin metsittynyttä kalliotonttia ja mäntyjen takaa pilkistänyttä, sammaleen peittämää mökkiä. Sateisessa lokakuun kelissä näky oli suorastaan lohduton.

– Tontti oli hoitamaton, täysi viidakko. Mökissä saattoi aistia 80-luvun, keittiö oli vanha ja likainen ja puucee läpimätä, Marjaana luettelee.

– Puolisoni Mikko näki paikan potentiaalin, minulla kesti siinä huomattavasti pidempään.

Pariskunta oli haaveillut omasta mökistä pitkään. Varsinaiset etsinnät aloitettiin kuitenkin vasta vuonna 2019, kun unelma alkoi olla taloudellisesti mahdollinen. Metsästys aloitettiin selailemalla potentiaalisia kohteita netissä. Toiveena oli löytää mökki Kanta-Hämeestä tai Varsinais-Suomesta. Erityisesti Mikon toiveena oli löytää paikka merenrannalta.

– Budjettimme oli pieni, 50 000 euroa. Oli päivänselvää, että useimmat rantamökit ja eritoten merenrantapaikat olivat ulottumattomissamme, Marjaana sanoo.

Eräänä syyskuisena iltana Mikko törmäsi vuonna 1985 valmistuneeseen saarimökkiin, joka sijaitsi Kustavissa Turun saaristossa omalla, reilun hehtaarin kokoisella tontilla. Mikko oli viettänyt lapsena aikaa alueella ja ihastunut jo silloin siihen. Innokkaana kalastajana hän tiesi myös alueen kalavedet erinomaisiksi. Kiinnostus heräsi heti.

– Hintapyyntö oli 55 000 euroa ja hintaa oli juuri laskettu. Olin katsellut mökkiä jo aiemmin kesällä, mutta hinta oli tuolloin liian korkea. Nyt elettiin syyskuuta, joten tiesin, että ostajat haluavat todennäköisesti mökistä eroon nopeasti, Mikko sanoo.

Mikko esitteli löytöään Marjaanalle, joka suhtautui aluksi epäileväisesti saarimökkiin. Jo pelkkä tavaroiden kuljettaminen veneellä tuntui hänestä työläältä. Mikko ei kuitenkaan antanut periksi, vaan otti yhteyttä kiinteistönvälittäjään ja kyseli lisätietoja.

– Sovimme yhdessä, että menemme katsomaan kohdetta. Pitihän sille antaa mahdollisuus, kun toinen oli niin innoissaan ja mökki mahtui budjettiin, Marjaana muistelee.

Perillä selvisi, miksi mökki oli edelleen myynnissä. Kiinteistönvälittäjä kertoi, että kohdetta oli käyty katsomassa kesän aikana useasti, mutta tarjouksia ei ollut tullut kohteen suuren työmäärän vuoksi.

Keskustelujen jälkeen mökkikaupat tehtiin lopulta 48 000 eurolla, Marjaanan epäilyistä huolimatta. Hän uskalsi luottaa puolisonsa visioon siitä, kuinka hienon paikasta voisi saada.

– Työn määrä kauhistutti, mutta samaan aikaan tuntui kutkuttavalta, että voisimme tehdä paikasta täysin itsemme näköisen.

Räkä poskella ja hartiavoimin

Työt aloitettiin heti ensimmäisenä viikonloppuna kaupanteon jälkeen.

Marjaana muistaa, että autoon pakattiin kaksi moottorisahaa, paketillinen makkaraa ja kahvia. Sitten edessä oli vajaan parin tunnin ajomatka Loimaalta Kustaviin ja 800 metrin pyrähdys veneellä mökkirantaan. Tuolloin alle kouluikäiset lapset jäivät isovanhempiensa hoiviin, jotta vanhemmat pystyivät keskittymään mökin tyhjentämiseen ja tontin raivaamiseen.

Rakennukset tyhjennettiin kaikesta irtaimistosta ja vanha keittiö purettiin kokonaan. Eniten hartiavoimia vaatineet työt odottivat ulkona. Pihan raivaamisessa tulivat onneksi auttamaan Marjaanan veljet, jotka napattiin mukaan auton kyytiin Turusta. Välillä myös mökkinaapurit ojensivat auttavat kätensä.

– Kaadettiin puita, vinssattiin kantoja ja kuorittiin maa-ainesta kallion päältä rautakangilla ja lapioilla. Työtä tehtiin kirjaimellisesti räntäsateessa, räkä poskella ja puhtaasti hartiavoimin, Marjaana sanoo.

Suuri osa piha- ja purkutöistä saatiin tehtyä vuoden loppuun mennessä. Kaikki muu paitsi rannan ruoppaus tehtiin itse – ja työn valtava määrä luonnollisesti myös tuntui.

– Olimme aina ihan loppu, kun palasimme mökiltä kotiin, Marjaana sanoo. Aina sitä kuitenkin odotti taas seuraavaa mökkireissua, jotta asiat edistyisivät.

Pienen budjetin ratkaisuja

Talvella 2019­­–2020 meri ei jäätynyt Kustavissa lainkaan.

Remontissa pidettiin taukoa ainoastaan tammikuu ja työt jatkuivat jo helmikuussa. Talvella Marjaana pääsi suunnittelemaan tarkemmin mökin sisustusta. Hän halusi tuoda 48-neliöiseen mökkiin lisää tilantuntua vaaleilla sävyillä.

– Seinät olivat puunväriset ja auringon kellastamat. Halusimme pitää budjetin mahdollisimman matalana, joten päätimme, ettemme vaihda puupaneeleja, vaan käsittelemme ne ja maalaamme valkoiseksi. Vaaleaan pohjaan on helppo tuoda värejä ja tyylejä, kun maku kuitenkin vuosien saatossa tulee muuttumaan.

Tuvassa oli myös vanha, iso takka. Päätös takan purkamisesta oli helppo, sillä nuohooja kävi tarkastamassa tulisijan ja totesi, ettei se todennäköisesti toimi kunnolla. Lisäksi se vei pienestä tuvasta suhteessa paljon tilaa.

– Purettiin sekin tietysti itse. Hakkasimme lekalla tiiliä irti noin kolmen tunnin ajan, ja hengityssuojaimista huolimatta saimme kaivaa nokea ruumiinaukoista vielä pitkään, Marjaana sanoo ja naurahtaa.

Takka korvattiin modernilla ja sirolla versiolla, joka sopi paremmin mökin uuteen, valoisaan ilmeeseen.

Tupaan asennettiin keväällä 2020 myös täysin uusi keittiö. Sen kuljettaminen veneellä aallokkoisessa meressä oli Marjaanan mukaan unohtumaton kokemus.

– Totta kai olisi voinut myös tilata lauttakuljetuksen, mutta halusimme säästää ja tehdä itse. Vaikka väkisin.

En olisi ikinä uskonut, että meidän budjetillamme voi saada jotain näin upeaa

Remontti jatkuu, mutta hitaammin

Remontti on nyt siinä vaiheessa, että kaikki mökissä toimii.

Vielä kesällä 2020 mökkisaari oli lähinnä työleiri, mutta tänä kesänä perhe sai jo viettää siellä aikaa lasten kanssa kalastellen ja touhuillen. Yksi ilta oli myös pyhitetty rentoutumiselle uusitulla terassilla yhdessä avuliaiden mökkinaapureiden kanssa.

– Meillä oli kesällä vain yksi viikko yhteistä kesälomaa, joten ei siinä älyttömiä ehtinyt, Mikko sanoo.

Kauniisti merelle avautuva kallioinen pihapiiri hiekkarantoineen on jo suurelta osin valmis, ja tänä kesänä mökin eteen valmistui reilunkokoinen terassi.

Itse mökissä sen sijaan riittää vielä hommaa. Tällä hetkellä päämökissä on sauna pukutiloineen, josta on tarkoitus remontoida mökkiin toinen makuuhuone parven lisäksi. Sauna remontoidaan erilliseen piharakennukseen ja sinne tehdään terassin lisäksi myös palju tai muu vastaava rentoutumispaikka.

– Pieni mökki lämpenee tuhottomasti, jos sauna on samassa rakennuksessa. Ja haluamme, että mökistä löytyvät makkarit sekä meille että lapsille, Marjaana toteaa.

– Jatkamme remonttia nyt hiljakseen sitä tahtia, kun on aikaa ja varaa, Mikko lisää.

Myös sisustusprojekti on Marjaanan mukaan kesken. Tarkoitus on toteuttaa myös sisustus pienellä budjetilla ja tehdä suurin osa hankinnoista muun muassa alennuskoreja ja kirpputoreja hyödyntäen.

Vaikka remontti on kaikkea muuta kuin valmis, mökin muodonmuutos on jo nyt vaikuttava. Mikon päässä muhinut potentiaali on tullut monelta osin todeksi.

– Välillä on vaikeaa uskoa, että paikka on todella meidän, Marjaana sanoo.

Tähän mennessä ikimuistoisimpia hetkiä mökillä ovat olleet lämpimien kesäiltojen auringonlaskut. Silloin on ollut aikaa huokaista ja katsella kättensä jälkeä.

– En olisi ikinä uskonut, että meidän budjetillamme voi saada jotain näin upeaa, Marjaana sanoo.

– Ja se, että tämä kaikki on saavutettu omalla, kovalla työllä, tekee mökistä meille entistä arvokkaamman.

 

Haaveiletko omasta mökistä? Hae mökkilainaa verkossa.

Lue myös:

Anna-Katri toteutti unelmansa – hankki pienen mökin järven rannalta

Mitä ostajan pitää ottaa huomioon mökkikaupoilla?