Viime vuosisadan alkupuolella rakennetussa ja 1990-luvulla remontoidussa talossa sauna ja makuuhuoneet ovat yläkerrassa. Kotona pyöri pyykkitelineitä, jotka seisoivat makuuhuoneessa tiellä. Sauna taas oli käyttämättömänä – ainakin melkein.

– Kissan hiekkalaatikko oli saunan lauteiden alla, eli kissalla oli meidän talossamme se selkeästi suurin vessa, nauraa Krista Ahola.

– Lopulta aloimme katsella saunaa sillä silmällä, että siinä olisi 4,5 neliötä tilaa, jota emme käytä ollenkaan. Lisäksi koko asuinkerros kuumeni saunaa lämmittäessä kohtuuttomasti.

Krista Ahola

Sauna sai lähteä kodinhoitohuoneen tieltä moukarin ja sorkkaraudan avulla

Saunan jatkeena sijaitsi yläkerran kylpyhuone: vessa ja suihkukoppi. Tästä tilasta sauna oli erotettu massiivisella lämpölasiseinällä.

Kun saunaa lähdettiin remontoimaan, ensimmäinen urakka oli lauteiden irrottaminen. Sitten oli kiukaan vuoro. Sähkömies hoiti tarvittavat työt ja kiukaan sähköliitännät jätettiin ”hatun” alle – näin tila voidaan remontoida takaisin saunaksi, jos joskus mieli muuttuu. Sähkömies asensi tilaan riittävän kirkkaan kattovalon.

Seuraavana oli vuorossa kylpyhuonetta ja saunaa erottavan seinän purku. 

– Lasiseinän purkaminen oli iso ja vähän pelottavakin urakka, seinä oli todella massiivinen. Mutta purkaminen sujui lopulta ihan nätisti, mieheni hoiti työn moukarilla ja sorkkaraudalla. 

Puretun seinän kohdalle lattiaan tehtiin matala kynnys ja lattianrajaan laitettiin siistit, valkoiset listat.

– Kun seinä oli purettu, tein piruetteja tilassa ja ihmettelin itsekseni, miten tämä voi olla näin valtavan kokoinen!

Katto maalattiin tummanruskeaksi, seinät valkoisiksi. Saunan jäljiltä huoneessa oli siisti kaakelilattia, jonka sävyt pääsivät oikeuksiinsa, kun ympärille saatiin muita värejä kuin koivua. Lattialämmitys taas tuntui luksukselta.

– Varsinkin talvisin lämmin lattia kodinhoitotilassa on todella ihana!

4,5 neliötä käyttämäntöntä tilaa muuttui kodinhoitohuoneeksi.

Entiseen saunan tilalle tuli hyllyjä, ritiläkoreja, laskutasoja 

Entiseen saunatilaan saatiin seinään kiinnitettävät pyykkitelineet, tankoja ja irtorekki, joihin ripustaa vaatteita henkarille kuivumaan. Toiselle seinälle kiinnitettiin massiivinen liukuovikaapisto, jonka oven taakse saatiin kymmenen pyykkikoria. Niihin lajitellaan erikseen valkoiset, punaiset ja sinivihreät vaatteet, farkut, sukat, villavaatteet, pyyhkeet, lakanat ja hienopestävät. 

– Minä olen sellainen hullu pyykinpesijä ja -lajittelija. Pesen vähemmän pyykkiä, koska saan koneet helpommin täyteen. Näen yhdellä silmäyksellä, mikä pyykkikori alkaa täyttyä ja mitä pitää pestä.

Uuteen kodinhoitotilaan mahtui myös pitkä taso, jonka alla ritiläkoreissa säilyvät lasten kaikki vaatteet ja aikuisten päivittäiset käyttövaatteet. Tason päällä on korit puhtaille vaatteille, jotka voi nyt helposti lajitella eteenpäin. 

Saunan muuttaminen kodinhoitohuoneeksi jätti tilaa muihin huoneisiin.

– Lastenhuoneissa ei ole nyt vaatekaappeja lainkaan. Me haluamme mahtua näihin neliöihin, joten on tärkeää, että säilytystilat toimivat. Olemme olleet ratkaisuumme tosi tyytyväisiä!

Pyykkäämisestä nauttiva Krista Ahola iloitsee käytännöllisestä kodinhoitohuoneratkaisusta. Pyykkihuolto hoituu samassa huoneessa alusta loppuun.

Saunasta kodinhoitohuone kerrostalossa?

Jos kerrostalokodissa saunan haluaa muuttaa kodinhoitohuoneeksi, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon? Mitä kaikkea voi ja saa tehdä itse? Kokosimme Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Litheniuksen kanssa kuuden kohdan tarkistuslistan jokaiselle remonttia suunnittelevalle.

  1. Remontista tulee tehdä muutostyöilmoitus taloyhtiölle, yleensä isännöitsijälle. Remontin saa aloittaa vasta, kun taloyhtiö on käsitellyt ilmoituksen.
  2. Osakkaan on hyvä olla etukäteen yhteydessä rakennusvalvontaan ja tiedustella, tarvitseeko suunniteltu työ lupaa. Eri alueilla voi olla erilaisia käytäntöjä.
  3. Remonttia teettävän osakkaan tulee valita sähkötöiden ja mahdollisten vedeneristystöiden osalta urakoitsijat, joilla on tarvittavat pätevyydet. On hyvä varmistaa, että urakoitsijalla on voimassa oleva vastuuvakuutus. Urakasta kannattaa aina tehdä kirjallinen sopimus. 
  4. Muutostyöt on tehtävä hyvän rakennustavan mukaan. Jos saunan tilalle tehdään kodinhoitotila, taloyhtiön kannattaa valvoa kriittiset muutostyöt, kuten sähköasennukset, vesijohtojen ja putkien asennukset ja vesieristeen asentaminen. Remonttia tekevä osakas vastaa tarpeellisista ja kohtuullisista yhtiön valvontakuluista.
  5. Joitain töitä voi tehdä asunnon omistaja itsekin, kuten esimerkiksi poistaa lauteet ja käsitellä pinnat, edellyttäen, ettei niihin liity edellä mainittuja kriittisiä töitä tai erityisiä pätevyysvaatimuksia.
  6. Osakas vastaa muutostyönsä tulevasta kunnossapidosta, jos se ei ole yhtiön perustasoa. Jos esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen on tehty sähköasennuksia, vesijohtoja ja vesipisteitä, joita ei taloyhtiön perustasoon kuuluvassa saunassa olisi, osakas vastaa asennuksien aiheuttaman kunnossapidon kustannuksista.

 Lue seuraavaksi:

Säästä remontissa: viisi kohdetta, jotka aloittelijankin kannattaa remontoida itse

Miten rahoittaa remontti?