1. Helppo keittiöremontti: laminaattilevy ja vetimet

Vanha keittiö raikastuu, kun asennat välitilan kaakeleiden päälle uuden laminaattilevyn. Valikoimista löytyy esimerkiksi kivi- ja puujäljitelmiä sekä kirkkaita värejä. Kolme metriä pitkä, kolme millimetriä paksu levy maksaa alle 100 euroa. Helpoimmalla remontoinnissa pääset, kun tilaat laminaattilevyn rautakaupasta oikeaan mittaan sahattuna.

Kiinnittämiseen tarvitset saniteettisilikonia sekä käsikäyttöisen silikonipuristimen, jotka saa yhteensä 10–15 eurolla. Pursota silikoninauhat muutaman sentin etäisyydelle levyn ylä- ja alalaidasta ja paina levy laatoituksen päälle. Pursota silikonia lopuksi vielä levyn alareunan ja työtason väliin. Näin estät veden pääsyn laminaatin taakse.

Jos välitilassa on läpivientejä kuten pistorasioita, laminaattiin pitää porata rasiaporanterällä reikä. Pyydä silloin avuksesi akku- tai sähköporakoneen omistava remonttitöissä kokeneempi kaveri.

Viimeistele helppo keittiöremontti vaihtamalla keittiökaappeihin modernit vetimet. Niitä saat 2–10 eurolla kappale. Ota vanha vedin malliksi mukaan ja valitse vedin, jossa kiinnitysruuvien väli on sama kuin vanhassa vetimessä. Näin voit kiinnittää vetimet vanhoihin ruuvinreikiin ja tarvitset työkaluksi vain ruuvimeisselin.

Aikaa menee: puoli päivää

Säästö työn ostamiseen verrattuna: satasen verran

2. Helppo tapa maalata

Maalaus on mukavaa puuhaa, ja työn tuloksen näkee nopeasti. Ennen telaan tarttumista suojaa lattiat ja huonekalut maalitahroilta esimerkiksi muovilla tai sanomalehdillä. Varmista suojan paikallaan pysyminen maalarinteipillä.

Tunnettujen merkkien kuten Tikkurilan ja Teknoksen maalit peittävät hyvin ja kestävät kulutusta. Yhdeksän litran purkki laadukasta sisämaalia maksaa 70–100 euroa. Sillä maalaat 15-neliöisen huoneen kaikki seinät kahdesti. Tarvitset myös telan, siveltimen ja maalikaukalon. Ne saat kympillä.

Jos huoneessa on tapetti, poista se ennen maalaamista näin: lorauta korkillinen maalipesuainetta tai astianpesuainetta lämpimään veteen ja levitä seosta runsaasti tapettipinnalle suihkepullolla tai pehmeällä sienellä. Irrota läpikotaisin vettynyt tapetti esimerkiksi teräväreunaisella lastalla.

Telaa maali seinään pystysuuntaisin vedoin. Etene ikkunasta poispäin, jotta auringonvalo ei paljasta telan jättämiä rajoja. Viimeistele reuna-alueet kapealla siveltimellä.

Tauon aikana maalausvälineet pysyvät iskussa, kun sujautat ne muovipussiin ja suljet pussin tiiviisti.

Aikaa menee: Vähintään päivän, koska maalauskertoja tarvitaan ainakin kaksi. Tapetin poistossa hurahtaa helposti toinen päivä.

Säästö: 350–400 euroa.

3. Betoluxilla vanhasta parketista trendilattia

Tämän hetken himotuin trendilattia syntyy omin käsin Betolux-lattiamaalilla. Betoluxin voi sävyttää kaikkiin Tikkurilan värikartan sävyihin.

Paras lopputulos syntyy liimatulle mosaiikkiparketille. Jos lattia on asennettu uivaksi eli sitä ei ole liimattu lattiaan, maalipinta voi halkeilla myöhemmin. Litra Betoluxia riittää 7–11 neliön maalaamiseen yhteen kertaan.

Vesiohenteinen uutuustuote Betolux Aqua kuivuu tunnissa, ja työvälineet voi pestä vedellä. Öljypohjaisilla Betolux-tuotteilla kuivumisaika on vuorokausi, mutta niillä lattiaan saa enemmän kiiltoa.

Aloita remontointi pesemällä lattia huolellisesti maalipesulla, anna lattian kuivua ja kittaa kolot pikasilotteella. Pikasilote kuivuu 1–2 tunnissa. Maalaa lattia Betoluxilla 2–3 kertaa. Lyhytkarvaisella telalla syntyy sileä pinta.

Aikaa menee: Kaksi päivää, kun huomioidaan maalikerrosten kuivumisaika.

Säästö: 400 e, jos lattiaa on 25 neliötä.

4. Takuuvarma tapetointikikka

Kiurujen yö, koivumetsä vai englantilaistyylinen kukkameri? Yhdellä rullalla tapetoit 1,5–2 metrin leveydeltä seinää. Seinän korkeus ja tapetin kuvio vaikuttavat menekkiin. Tapettirullan saat keskimäärin 10–50 eurolla.

Venymättömät vinyylitapetit eli niin kutsut non-woven-tapetit ovat erityisen näppäriä asentaa. Levitä telalla runsaasti tapettiliimaa 2–3 vuodan alueelle kerrallaan, vedä tapettivuota rullasta seinälle ja painele kiinni seinään katon rajasta alkaen.

Kohdista kuvio ja aseta tapettivuodan reuna vastakkain edellisen vuodan kanssa. Varmista, että tapetti on suorassa ylhäältä alas asti. Paina tapetti seinään kiinni tapettiharjalla ja varmista saumojen kiinni pysyminen kumisella tapettitelalla rullaamalla. Poista saumoista pursuileva liima kostealla rätillä. Katkaise tapetti oikeaan mittaan tapettiveistä ja esimerkiksi suoraa laudanpätkää apuna käyttäen.

Liisterin levittämisessä ja vuotien kohdistamisessa apumies on luksusta. Hyvä apu on myös muovinen, pitkänomainen kukkalaatikko. Aseta se seinän viereen, pehmusta pahvilla ja laita tapettirulla laatikkoon. Näin tapetti ei pyöri likaisella lattialla, kun kiinnität tapettia seinään.

Täältä löydät videon non-woven-tapetin asennuksesta.

Aikaa menee: 12–15-neliöisen huoneen tapetointi kestää 1–2 päivää. Jos poistettavana on vanha tapetti, työaika voi tuplaantua.

Säästö: 250–300 euroa.

5. Säästä purkamalla itse

Monet kodin remontit edellyttävät purkutöitä ennen kuin remontointi voi alkaa. Esimerkiksi tapettien, keittiön kaapiston sekä saunan paneelien ja lauteiden poistaminen onnistuu aloittelijaltakin. Työvälineiksi riittävät ruuvimeisseli, purku- tai sorkkarauta ja vasara.

Jos käytössäsi on peräkärry tai tilava auto, voit kuljettaa jätteet itse kaatopaikalle. Jätemaksua kertyy muutama kymppi, kun lajittelet jätteet etukäteen.

Jätä isot purkuhommat, kuten kylpyhuoneen laatoituksen purku tai väliseinän kaataminen, suosiolla ammattilaiselle. Näin et tule vahingossa aiheuttaneeksi vesi- tai sähkövahinkoa tai purkaneeksi kantavaa rakennetta.

Aikaa menee: Yhdessä päivässä saa jo paljon aikaan.

Säästö: Muutamia satoja euroja purkutyöstä riippuen.

Asiantuntija: Joni Tuomainen, Remonttipalvelu J. Tuomainen. Arvio säästöstä pohjautuu urakkahinta-arvioon, jossa tuntihintana on käytetty 45 e/h. Pääkaupunkiseudulla urakkahinta voi olla korkeampi.

Kotivakuutus turvaa aloittelijan remontintekoa

Kotivakuutus on turvasi, kun remontin tuoksinassa sattuu vahinko: maalipurkki kaatuu ja sotkee huonekaluja tai televisio putoaa ja hajoaa.

Jos remontoit asunto-osaketta, tarkista, että sinulla on myös vastuuvakuutus. Sitä tarvitset esimerkiksi silloin, kun pintaa purkaessasi rikot vesiputken ja vesi turmelee taloyhtiön vastuulla olevaa omaisuutta tai naapurin irtaimistoa.

Keskimäärin kotivakuutus kerros- tai rivitaloasunnolle vastuu- ja oikeusturvaosineen maksaa noin 13 euroa kuukaudessa.

Lue lisää kotivakuutuksesta

Vapaa-ajan tapaturmavakuutus korvaa itsellesi aiheutuneet vahingot. Asianmukaiset suojavarusteet, kuten suojalasit, käsineet ja tietyissä töissä tarvittava hengityssuojain, ovat oman turvallisuutesi vuoksi suositeltavia. Varustuksesi taso ei kuitenkaan vaikuta vakuutuksen korvaavuuteen.

Tiedot: vakuutuspäällikkö Iiris Saranpää, Pohjola Vakuutus