Tammelalainen Tuula Mikkola osti syyskuussa 2017 huonokuntoisen, vuonna 1924 rakennetun mummonmökin 6 000 eurolla. Torronsuon kansallispuiston kupeessa sijaitseva mökki oli ollut asumattomana useamman vuoden.

– Ostopäätöstä tehdessäni ajattelin, että tällä hinnalla riski ei ole kauhean iso. Mökki oli tunkkainen, mutta se ei haissut homeelta. Käytännössä sain mökin sähkö- ja vesiliittymän hinnalla.

Projektia mökissä riitti, mutta Tuula Mikkolan käsissä purkukuntoisena myydystä mökistä kuoriutui kaunotar. Vuoden sisällä Mikkola kunnosti 40-neliöisen mökin tuvan ja keittiön sekä rakensi kokonaan makuuhuoneen. Myöhemmin uudistui vielä kylpyhuone.

Tuvan seinältä tapettikerrosten alta löytyi vanha ikkuna kylpyhuonelaajennuksen jäljiltä. Tuula Mikkola kunnosti kehykset ja vaihtoi lasien tilalle peilit. Nyt se muistuttaa vanhasta ulkoseinästä. 

Mummonmökin muovipintojen alta paljastuivat terveet hirret

Kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen Mikkola suuntasi saman tien mökille ja aloitti sisätiloissa purkutyön. Jo parissa illassa pintojen alta paljastui terveen näköinen hirsikehikko – taloa oli remontoitu eri vaiheissa 70–90-luvuilla.

– Ensin lähtivät tuvan pintamateriaalit, sitten purin 90-luvulla rakennetun kylpyhuoneen ihan raadoksi. Myöhemmin jouduin purkamaan talon eteisosan kokonaan.

Lattiassa oli jopa 4 kerrosta muovimattoa, jonka alla oli kovalevyä. Notkuvan levyn alta paljastui mökin alkuperäinen, huonokuntoinen lankkulattia, jonka Mikkola purki.

Toisin oli sisäkaton kanssa. Hullunkurisen 70-luvun styroksilevyn alta kuoriutui valkoiseksi maalattu ponttilautakatto, jonka kunnostamiseksi riitti uusi kerros valkoista maalia.

Seiniä peittivät useat tapettikerrokset, ja ne Mikkola poisti kokonaan saadakseen terveet hirret esiin. Tuvan seinän seitsemän tapettikerroksen ja haltex-levyn alta löytyi vanha ikkuna. Se oli peitetty sen jälkeen, kun mökkiin oli rakennettu lisäosana kylpyhuone. Mikkola kunnosti ja maalasi puitteet ja vaihtoi lasien tilalle peilit.

Yhden seinän Mikkola jätti hirrelle. Pähkinänruskealla lakalla käsitelty seinä tuo kontrastia muuten valkoiseen sisustukseen.

Raikkaan valkoisen kontrastina tumma hirsi

Lattialle uusien koolausten päälle Mikkola asetti vanerilevyt ja laminaatit, jonka tilalle hän suunnittelee jossain vaiheessa perinteistä lankkulattiaa.

Seinät saivat valkoiseksi maalatut ponttilaudat, mutta yhden tuvan seinän Mikkola päätti jättää hirrelle. Sen hän käsitteli pähkinänruskealla lakalla.

– Tumma hirsiseinä tuo kontrastia muuten niin vaaleaan sisustukseen.

Myös mökin ikkunat ja ovi menivät vaihtoon samalla kun mökin sisäänkäynti siirtyi.

Kun sisätyöt alkoivat olla valmiit, Mikkola rakensi puretun eteisen tilalle makuuhuoneen. Seuraavana kesänä hän kunnosti mökin kylpyhuoneen.

Tuula Mikkola on koulutukseltaan sisustusartesaani. Hänellä on visuaalista silmää, mikä auttoi näkemään purkukuntoisen mummonmökin mahdollisuudet.­ "Olen aina kunnostanut huonekaluja ja tehnyt käsitöitä, osaan verhoilla ja maalata. Kun on valmiiksi kädentaitoja, pystyy helposti opettelemaan uusia taitoja." 

Vanhaa on syytä kunnostaa ajan hengen mukaan

Mikkola on kunnostanut hirsimökkiä vanhaa kunnioittaen niin, että se hengittää. Pintojen alla olevat eristeet olivat onneksi kuivia, ja Mikkola lisäeristi ulkoseinät ja lattiat ekovillalla. Höyrysulkuna hän käytti paperia.

Betonilaatalle rakennettu kylpyhuone on parikymmentä senttimetriä alempana kuin muu mökki. Siellä Mikkola päätyi kosteuseristyksen vuoksi käyttämään muovia villojen ja paneelien välissä.

Ensimmäisenä kesänä Mikkola siirtyi ulkotöihin ja maalasi mökin ulkoseinät. Mökin peltikatto oli entuudestaan hyvässä kunnossa, ja muutenkin mökki oli hämmästyttävän hyvin vaaterissa. Uusi ulkomaali uudisti kerta heitolla koko mökin ilmeen.

Mökki oli alun alkaen liitetty vesijohtoverkkoon, ja viemärinä toimii imeytyskenttä. Mikkola hankki mökkiin lisäksi pienen lämminvesivaraajan.

Mökissä oli entuudestaan toimiva pönttöuuni ja kamiina, lisäksi sähköpatterit tuovat lisälämpöä. Hormit olivat hyvässä kunnossa, ja tulisijat toivat lämpöä heti ensimmäisestä remonttitalvesta lähtien.

Keittiön vieressä olevan makuuhuoneen tilalla oli alunperin eteinen. Sen Mikkola joutui purkamaan remontin alta. Kaikki mökin huonekalut on joko talon vintiltä tai hankittu käytettyinä osto- ja myyntiliikkeistä tai netistä ja kunnostettu. 

15 000 euron remonttibudjetti

Koko remontti- ja rakennusurakan Mikkola teki yksin apunaan vain sähkö- ja putkimies. Mikkolan veli avasi moottorisahalla tuvan ja keittiön välisen seinän avartaakseen mökkiä.

– Olen kirvesmiehen tytär ja minulla on remonttikokemusta. Mitä en tiennyt, opiskelin ja opettelin. Myös ikkunat asensin yksinäni. Aina kun palasin remonttihommien jälkeen iltamyöhällä kotiin nukkumaan, pohdin, mitä ja miten teen seuraavaksi. Olen itsekin vähän hämmästynyt, mihin kaikkeen sitä taipuu.

Tuula Mikkolan remonttibudjetti oli noin 15 000 euroa. Pieni summa selittyy paitsi tekemällä itse, myös hankkimalla kaikki rakennustarvikkeet ylijääminä tai käytettyinä huutokaupoista ja tori.fistä.

­– Vaatihan se paljon vaivannäköä. Hain tarvikkeita ympäri Suomea peräkärryllä. Esimerkiksi Helsingistä haettu purkukeittiö elää nyt toista elämäänsä mökissäni.

Mökin kaikki huonekalut on hankittu osto- ja myyntiliikkeistä ja netistä. Koska Mikkola osti mökin irtaimistoineen, mökistä löytyi erinäinen määrä puisia huonekaluja, jotka Mikkola kunnosti ja maalasi.

Ensin mummonmökki toimi Tuula Mikkolan vapaa-ajanasuntona. Kesällä 2019 mökkiin kytkettiin vedet, jolloin Mikkola alkoi asustella mökissä pääasiallisesti. Syksyllä 2020 Mikkola laittoi kerrostaloasuntonsa vuokralle ja muutti virallisesti mummonmökkiinsä asumaan.

Uskoisitko, että tämä on remontoidun mummonmökin lähtötilanne?

Lue myös:

Kakkoskodista löytyi rauha ja hiljaisuus

Voiko mökille muuttaa?

Kirsi muutti mökille etätöihin