Muhiiko mielessäsi haave mökistä? Pelkän haavekuvan varassa ei aina kannata lähteä mökkikaupoille, vaan myös käytännön asioita on hyvä listata.

Ensimmäisenä kannattaa pohtia, millaiseen käyttöön mökki tulee.

– Pohdi, haluatko mökiltä ympärivuotista mukavuutta vai riittääkö vain kesäkäyttö, ja haluatko puuhapaikan vai helpon ympäristön, jossa voi nauttia ajasta työleirin sijaan, neuvoo Etelä-Pohjanmaalla vapaa-ajan asuntoja myyvä kiinteistönvälittäjä Petra Kurhela OP Koti Järviseutu-Suomenselästä.

Kurhelan mukaan moni mökinostaja haluaa nykyisin helppohoitoisen mökin ja mökkitontin.

– Nyt kysytään noin 100 000 euron mökkejä, joissa on mukavuudet kuten sähköliittymä ja mielellään myös juokseva vesi.

Tarkista, kohtaavatko kriteerit ja budjetti

Mieti hyvissä ajoin myös budjettiasi ja sitä, onko se realistinen. Ympärivuotisesti asuttavalta mökiltä vaaditaan luonnollisesti hieman enemmän kuin pelkästään kesäkäyttöön tarkoitetulta mökiltä. Talviasuttavat mökit ovat myös usein selvästi kalliimpia kuin kesämökit. Myös rantamökit ovat selkeästi kalliimpia kuin kuivan maan mökit.

– Budjetti ja toiveet eivät välttämättä kohtaa, jos halutaan järvenrantaa mutta budjetti on pieni, sanoo OP Koti Uusimaan kiinteistönvälittäjä Ann-Marie Mustakallio

Budjettiin vaikuttaa myös ajomatkan pituus. Jos esimerkiksi viiden tunnin mökkimatka on ok, eri budjetteihin sopivia mökkivaihtoehtoja on varmasti enemmän kuin jos mökkimatka saa olla korkeintaan tunnin.

Tutki vettä, rantaa ja vesistöä

Jos mökillä käytetään kaivovettä, sen laatua ja riittävyyttä kannattaa selvittää. Juoksevaa vettä käytettäessä mökillä pitää olla nykyaikainen jätevesijärjestelmä.

Jos olet ostamassa rantamökkiä, pohdi tarpeitasi rannalle: etsitkö matalaa, lapsille turvallista rantaa vai nopeasti syvenevää, pitääkö rannassa olla hiekkapohja vai kelpaako mutapohja, entä kiinnostavatko hyvät kalapaikat?

Ota selvää, onko myös vesistö toiveittesi mukainen. Isoilla vesistöillä voi olla enemmän vesiliikennettä, kuten äänekkäitä vesijettejä, kuin pienemmillä vesistöillä. Joillakin suojeluohjelmiin kuuluvilla vesistöillä ei saa ajaa ollenkaan moottoriveneellä.

Selvitä, miten pääset perille

Useita mökin ostajia kiinnostaa perille vievän tien kunto.

 – Jos mökillä ollaan talvella, selvitä, onko tiellä talvikunnossapitoa, sanoo kiinteistönvälittäjä Anne Mäkelä OP Koti Järviseutu-Suomenselästä.

Mökkiteihin voi liittyä myös poikkeuksellisia tieoikeuksia: esimerkiksi kuivan maan mökin kiinteistörekisteristä voi löytyä merkintä, jonka mukaan tietä käyttävillä on oikeus kulkea mökin pihapiirin läpi menevää tietä. Kiinteistörekisterin merkinnät kannattaa siis lukea tarkkaan.

Toimiiko netti nopeasti?

Teetkö mökillä etätöitä? Jos teet, tarvitset todennäköisestä toimivia verkkoyhteyksiä ja hyvän kännykän kuuluvuuden.

– Kyselyt netin toimivuudesta mökeillä ovat lisääntyneet. On suuri etu, jos mökillä on jo nopea valokuituliittymä tai jos sinne on saatavissa valokuitu, Anne Mäkelä toteaa.

Selvitä luvat ja tontin rakennusoikeus

Monet vanhemmat mökit ovat kokoluokaltaan pienehköjä, joten mökinostaja saattaa pohtia lisärakentamista – joko mökin laajennusta tai piharakennuksia. Ennen ostopäätöstä kannattaa kuitenkin varmistaa, mitä tontille saa rakentaa.

– Kysy, onko alue kaavoitettu ja onko tontilla jäljellä rakennusoikeutta, Anne Mäkelä neuvoo.

Rakennusoikeus selviää yleensä kunnan rakennusvalvonnasta, josta voi selvittää myös, onko mökkiä mahdollista käyttää vakituiseen asumiseen.

Asioi laillistetun kiinteistönvälittäjän kanssa

Mökkikaupoilla on useita muitakin muistettavia asioita. Jos haluat varmistua, että mökkikaupat sujuvat hyvin, mökki kannattaa ostaa laillistetun kiinteistövälittäjän kautta.

– Laillistettu kiinteistönvälittäjä tietää tai pystyy selvittämään yleensä tärkeimmät mökin ostajaa koskevat asiat, Ann-Marie Mustakallio muistuttaa.

Lue myös:

Tilastot kertovat: Tämä on Suomen mökkipääkaupunki

Voiko mökille muuttaa?

Tutustu mökkilainaan  ja hae vaivattomasti verkossa. Lainalaskurilla saat arvion lainan kustannuksista haluamallasi laina-ajalla.