Kun Ilve Järvinen on vahannut porraskäytävien lattiat, ne kiiltävät kuin peili ja jopa tukan näkee kammata. Iäkkäiden asukkaiden luona käyvät hoivatyöntekijät kiittelevät turvallisuutta: missään muualla teitä ei ole hiekoitettu yhtä hyvin.

Positiivinen palaute on työn parhaita puolia ja Ilve Järvisen mieleen. Hän on kiinnostunut taloyhtiönsä asukkaista ja asukkaat hänestä.

– Ilve tekee työnsä todella hyvin, ja hän on pidetty. Hän on omistautunut työlleen ja osaa asiansa, kertoo Salpa-Sellon pitkäaikainen entinen talonmies Taina Kivinen.

– Tämä on yhtä suurta perhettä, Järvinen sanoo.

Hän on pikkuhiljaa oppinut tuntemaan lähes kaikki taloyhtiön asukkaat; jotkut paremmin, jotkut vähintään ulkonäöltä. Aina voi vaihtaa pari sanaa tai morjestaa. Pihalla tai talon käytävillä kohdatessa yksikään ohikulkija ei jää vaille ystävällistä tervehdystä.

– Tuppisuutalonmies Ilve ei todellakaan ole, vaan helposti lähestyttävä, Kivinen vahvistaa.

Huoltoyhtiön sijaan talonmies

Ilve Järvinen, 48, on Asunto-osakeyhtiö Salpa-Sellon talonmies länsihelsinkiläisessä Kannelmäessä. Kun avoin pesti ilmestyi viitisen vuotta sitten työvoimatoimiston sivuille, Järvinen lähetti heti työhakemuksensa. Hänellä oli kokemusta talonmiehen hommista jo aiemmasta työpaikastaan.

Salpa-Sello oli aina käyttänyt talkkaria. Taina Kivinen toimi talonmiehenä 38 vuotta. Kun hänen seuraajansa siirtyi eläkkeelle, yhtiöön oli pestattava uusi. Huoltoyhtiö ei tullut kyseeseen, ja Järvinen sai paikan.

Ensimmäiset vuodet Järvinen asui perheineen toisaalla mutta lasten lennettyä pesästä kesällä 2020 hän muutti miehineen ”työpaikalleen”. Nyt hänellä on työsuhdeasunto, viihtyisä kaksio, Salpa-Sellossa.

Se on kätevää, sillä työpaikalle pääsee yhdellä oven aukaisulla.

Ilve Järvinen käyttää porrashuoneiden siivouksessa reppuimuria. Se kulkee kätevästi selässä.

Paikat kunnossa sisällä ja ulkona

Yhdeksän sisäänkäynnin pihapiiri tekee vaikutuksen kukkaistutuksillaan ja hyvin hoidetulla nurmikollaan. Upeat syyshortensiapensaat reunustavat seinänvierustoja, ja varjoliljat helottavat liljapenkissä. Siellä täällä seisoo tyylikkäitä kukkaruukkuja tulvillaan yksivuotisia kesäkukkia. Puutarhasuunnittelu on taloyhtiön hallituksen jäsenen taidonnäyte.

Kaikessa näkyy se, että talonmies on kastellut pihaa ahkerasti. Kukat kukkivat terhakkoina kesähelteelläkin ja nurmikko loistaa vihreänä.

Nurmikon Järvinen leikkaa kesällä kerran viikossa, aina perjantaisin, jotta se olisi kaunis viikonloppuna. Asukkaat tykkäävät, Järvinen sanoo ja naurahtaa. Tehtävä ei ole helpoimmasta päästä, sillä kumpuilevalla rinnetontilla ei voi huristella niin sanotulla päältä ajettavalla, vaan itsevetävällä ruohonleikkurilla. Siinä tulee riuskallekin tekijälle helposti hiki.

– Työ on hyvin fyysistä ja käy selkään, pitkänhuiskea Järvinen toteaa.

Suurin osa talonmiehen tehtävistä vaatii hyvää fysiikkaa ja kestävyyttä, ainakin Salpa-Sellon taloyhtiössä, jossa talonmies siivoaa myös rappukäytävät, kolme saunaa ja pesuhuoneet. Talvella hän tekee lumityöt.

Silmät on pidettävä auki kaiken aikaa, sillä pieniä epäkohtia voi löytyä hyvin yllättävistä paikoista, vaikkapa saunanlauteiden alta. Lämpimänkosteissa olosuhteissa lauteisiin kasvaa nopeasti sientä, ellei lauteita muista puhdistaa huolellisesti.

Havainnoistaan talonmies informoi ”työtovereitaan” eli isännöitsijää ja työnantajaansa taloyhtiön hallitusta.

Talonmiehen virka on Järvisen mukaan ennen kaikkea palveluammatti. Sosiaaliselle luonteelle se sopii hyvin. Asiakkaita palvelevan asenteen Virosta kotoisin oleva Järvinen omaksui jo vuosia sitten Tallinkin puhelinmyynnissä. Siitä ura eteni rappusiivoojaksi ja lopulta ensimmäiseksi talonmiehen pestiksi, joka heltisi ilman ammattiin valmistavaa koulutusta.

Työ on opettanut tekijäänsä, ja lisäksi Järvisellä on hieno kotikenttäetu: hän voi aina kysyä neuvoa pulmatilanteissa rakennusmestariaviomieheltään.

Järvinen ei ole suinkaan ainoa talonmies Helsingissä, vaan hän tuntee monta kollegaa eri puolilla kaupunkia. Oma veli toimi talonmiehenä viereisessä taloyhtiössä. Häntä Järvinen saattoi muistuttaa liputuspäivistä.

Asunto-osakeyhtiö Salpa-Sellossa on aina ollut talonmies. Ilve Järvinen on toiminut tehtävässään viitisen vuotta.

Omaan tahtiin omaa vauhtia

Ilve Järvinen esittelee työsarkaansa taloyhtiön sisätiloissa. Ylpeys hiipii ääneen hänen näyttäessään rappuhuoneiden kattorakenteita. Ne ovat hänen ideansa. Katot on laskettu alas, kuten hän kuvaa, ja niiden taakse on piilotettu mutkikas putkisto.

– Meidän tarvitsee vain nostaa ylös oikea luukku, ja pääsemme käsiksi haluttuun linjasulkuun, hän kertoo.

Talonmiehen on oltava perillä lukemattomista taloteknisistä yksityiskohdista: vesivahinkojen aikana suljettavista linjasuluista, vesimittarin lukemista ja vedenkäsittelylaitteen suodattimista. Hän käy vaihtamassa asukkaan asunnossa raitisilmasuodattimet, jos asukas ei siihen itse pysty, tai avaamassa viheliäisen viemäritukoksen.

– Kun asukkailla ilmenee jokin ongelma, vaikkapa hana vuotaa, Ilve yrittää ensin korjata itse. Jos se ei onnistu, hän tilaa putkimiehen. Kenenkään ei tarvitse odottaa pitkään, Taina Kivinen mainitsee.

Monimutkaiset putkityöt ja kaikki sähkötyöt Järvinen teetättää ammattilaisilla. Sitä vaatii myös vakuuttaja. Ennen Järvinen saattoi vaihtaa kylpyhuoneessa pyyhekuivaimen tiivisteet, mutta tänä päivänä se ei enää onnistu. Vakuutus ei korvaa mahdollisia vahinkoja, jos työ ei ole tutkinnon suorittaneen ammattilaisen tekemä. Asumisen vaatimukset muuttuvat ja mutkistuvat.

Talonmiehen puoleen voi kääntyä kuitenkin monessa pienemmässä asiassa. Hänelle voi pirauttaa esimerkiksi silloin, jos avain on unohtunut sisälle.

– Tavallisesti oven avaaminen maksaa kaksikymmentä euroa, mutta jos lapsi istuu käytävällä oven edessä ilman avainta, päästän hänet sisään maksutta.

Talonmiehellä on selvästikin sydän paikallaan.