1 Polkupyörille riittävästi säilytystilaa

Ympäristön kannalta yksi parhaista kulkuvälineistä on polkupyörä. Omin voimin kulkeminen on päästötöntä ja edullista. Pyöräily on myös nopea tapa päästä liikkumaan erityisesti ruuhkaisessa kaupungissa. Taloyhtiöt voivat lisätä pyöräilyn houkuttelevuutta järjestämällä polkupyörille turvalliset ja helppokulkuiset säilytystilat.

Monessa taloyhtiössä asukkaiden pyörille on liian vähän säilytystilaa. Tällaisissa kohteissa voitaisiin kartoittaa, saadaanko pyörät sijoitettua tiloihin tiiviimmin erilaisten telineiden avulla tai olisiko jokin muu vähällä käytöllä oleva varastotila mahdollista muuttaa pyörävarastoksi. Joissakin taloyhtiöissä on hankittu irrallinen varastorakennus polkupyörien säilytystä varten. Pyörävarastojen säännöllinen siivoaminen on tärkeää, jotta tiloissa pääsee liikkumaan esteettä.

2 Asukkaiden yhteinen tavarapyörä

Tavarapyörät ovat yleistyneet Suomessa nopeasti. Kyseessä on polkupyörä, johon on kiinnitetty kuljetuslaatikko. Laatikko voi olla pyörän etu- tai takaosassa ja siinä kulkevat näppärästi mukana niin lapset kuin ostoksetkin. Tavarapyörä on erityisesti kaupunkialueella ketterä kulkuneuvo ja voi korvata auton osittain tai jopa kokonaan. Osa tavarapyöristä on sähköavusteisia.

Tavarapyörä on kuitenkin yksittäiselle ihmiselle melko suuri investointi. Kannattaakin harkita, voivatko asukkaat hankkia tavarapyörän yhdessä. Muutamissa taloyhtiöissä näin on tehty: asukkailla on käytössä kimppapyörä, jonka saa käyttöönsä etukäteen varaamalla. Tavarapyörän on näissä kohteissa koettu vähentävän autoilun tarvetta ja lisäävän yhteisöllisyyttä.

3 Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden huomiointi kulkujärjestelyissä

Taloyhtiö voi ohjata asukkaitaan käyttämään viisaampia kulkutapoja huolehtimalla ja huomioimalla eri liikkumismuodot piha-alueella. Jalankulkijoiden sekä pyöräilijöiden tulee päästä liikkumaan kulkuväylillä turvallisesti ja esteettömästi. Pyörille tulee olla varattuna riittävästi pysäköintitilaa, mielellään sisäänkäyntien läheisyydessä.

4 Yhteiskyytejä yksinautoilun sijaan

Kimppakyytejä kannattaa hyödyntää esimerkiksi työ- tai harrastematkojen taittamiseen. Kimppa-autoilu on selkeästi yksinautoilua ekologisempaa: Päästöt vähenevät, kun usean auton sijaan yhdessä autossa kulkee kuljettajan lisäksi useampi henkilö.

Taloyhtiöissä voidaan tarjota asukkaille mahdollisuus kimppakyytien sopimiseen. Yksinkertaisimmillaan kyytien järjestäminen hoituu taloyhtiön ilmoitustaululla tai vaikkapa asukkaiden omassa someryhmässä.

5 Yhteiskäyttöauto asukkaiden käyttöön

Autonvuokraukseen verrattava yhteiskäyttöauto on ekologinen ja edullinen vaihtoehto auton omistamiselle. Yhteiskäyttöauton käyttöönotto onnistuu helposti itsepalveluna puhelimen avulla. Yhteiskäyttöautot kiinnostavat myös taloyhtiöissä – autopaikoista on pulaa ja niitä joutuu monessa kohteessa jonottamaan. Yhteiskäyttöauto voisikin vapauttaa pysäköintialueelta useita autopaikkoja.

Yhteiskäyttöautoja löytyy nykyisin usean taloyhtiön pihasta. Kokemukset ovat olleet positiivisia: auton käyttö on helppoa, ja kyselyjen mukaan osa asukkaista on valmis luopumaan omasta autosta kokonaan yhteiskäyttöauton ansiosta.

6 Latauspiste sähköautolle

Sähköautojen suosio on kasvanut nopeasti. Traficomin tilaston mukaan Suomessa oli viime vuonna liikennekäytössä lähes 30 000 täyssähkö- tai hybridiautoa. Latauspisteitä on vielä melko vähän yksityisissä taloyhtiöissä. Useissa kohteissa on kuitenkin jo kartoitettu asukkaiden aikomuksia sähköauton hankintaan sekä latauspisteiden tarvetta.

Jos taloyhtiö päättää investoida latauspisteisiin, kustannukset jakaantuvat kaikkien osakkaiden kesken. Sähköauton omistava osakas voi teettää latauspisteen myös omalla kustannuksellaan, mutta vain taloyhtiön luvalla. Taloyhtiön on mahdollista hakea avustusta latausinfran rakentamiseen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA).

Huomioi tämä!:

– Asunto-osakemuotoisia taloyhtiöitä koskee asunto-osakeyhtiölaki. Sen mukaan taloyhtiö ei voi organisoida yhteisen pyörän tai yhteiskäyttöauton hankintaa. Niiden kustannuksia ei voida kattaa vastikevaroin. Jos taloyhtiön asukkaat haluavat hankkia yhteisen tavarapyörän tai yhteiskäyttöauton, taloyhtiö voi auttaa järjestämällä esimerkiksi tavarapyörälle säilytyspaikan tai yhteiskäyttöautolle autopaikan.

Artikkelia varten on haastateltu Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnöstä.