Kun Ulla-Brita Forsblom ja Matti Pullo muuttivat vuoden 2019 lopulla uuteen asuntoonsa Lapinjärvitaloon, suurin haaste oli tavaran määrä.

Minikokoinen omakotitalo on noin 50 neliöllään jonkin verran pienempi kuin pariskunnan aiempi rivitaloasunto toisella puolella Lapinjärven keskustaa. Sitä ennen he asuivat pitkään suuressa omakotitalossa naapurikunnassa Liljendalissa.

– Jokaisessa muutossa on pitänyt karsia tavaraa kovalla kädellä. Olemme kuitenkin yllättyneet siitä, miten nopeasti tämä uusi paikka alkoi tuntua kodilta, Pullo kertoo.

Pullo ja Forsblom päättivät vaihtaa asuntoa Forsblomin sairauden takia. Hän on liikuntarajoitteinen, ja vanhan kodin askelmat alkoivat olla liikaa.

Sitten Forsblomin omaishoitajana toimiva Pullo kuuli Lapinjärvitalo-hankkeesta. Kyse on Lapinjärven kunnan aloitteesta luoda iäkkäille asukkailleen esteettömiä, helposti muunneltavia taloja, jotka toimisivat myös liikuntarajoitteisille ja esimerkiksi muistisairaille ihmisille.

Erityisesti pienillä paikkakunnilla on totuttu asumaan omakotitaloissa, mutta ikäihmisille ne eivät välttämättä enää ole käytännöllinen tai turvallinen asumismuoto. Monelle jo muutto kerrostaloon voi olla kova paikka, toteaa Kiinteistö Oy Labyrintin toimitusjohtaja Janne Salonen.

– Siitä syntyi idea tehdä omakotitaloja, joissa voisi elää elämänsä loppuun saakka.

Asunnon seinät ovat täynnä Ulla-Brita Forsblomin maalaamaa taidetta. Enää kädet eivät taivu rakkaaseen harrastukseen.

Lapinjärven kunnan omistama Labyrintti on toiminut projektin rakennuttajana. Rakentajaksi valikoitui Elementit-E Oy Kouvolasta. Mukana ovat myös muun muassa Aalto-yliopisto ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.

Talo muuttuu tarpeiden mukana

Neljä ensimmäistä Lapinjärvitaloiksi ristittyä minitaloa siirrettiin omille paikoilleen kunnan kirkonkylään kesällä 2019. Ne ovat talotehtaalla valmiiksi rakennettuja, siirrettäviä puutaloja tai ”mummonmökkejä”, kuten Pullo ja Forsblom kutsuvat omaa, punaista kotitaloaan.

Viereiset Lapinjärvitalot ovat väreiltään keltainen, sininen ja vihreä. Eri värit ovat tietoinen valinta, joka helpottaa tarvittaessa muistisairasta löytämään oikeaan asuntoon.

– Myös talojen sisällä on muistamista tukevia elementtejä, kuten punaisia ovenkahvoja, ja koukkuja. Turvallisuutta lisää liesivahti, joka varmistaa, ettei hella jää vahingossa päälle, Salonen kuvailee.

Talot on suunniteltu niin, että niitä voi muokata asukkaan tarpeen mukaan. Asuntoihin voidaan lisätä esimerkiksi liikkumista tukevia apuvälineitä, kuten tukikahvoja. Keittiön yläkaapistot saa laskettua alas napilla painaen. Keittiössä on myös pyörillä liikuteltava pöytätaso ja laatikosto.

Ulla-Brita Forsblomilla on kirjahyllyn muusta tilasta erottama oma soppensa lepäämistä varten.

Muun muassa rakennusalan töitä aiemmin tehnyt Pullo on tehnyt asunnossa suurempaakin säätöä: siirreltävän kirjahyllyn ja seinälevyn avulla hän on muuttanut suuren yhtenäisen tilan kolmioksi. Sen ansiosta molemmille jää enemmän omaa tilaa ja rauhaa.

– Kun Ulla lepää, minä voin rauhassa naputella hommiani olohuoneen työpisteellä, Pullo kertoo.

Oma auto helpottaa arkea suuresti

Ulla Forsblomille tärkeintä on se, että uudessa kodissa ei ole lainkaan kynnyksiä. Terassikin on rakennettu sellaiseksi, että se liittyy pihaan tasaisesti ilman askelmia. Se helpottaa arkea merkittävästi.

– Vanhasta kodista järven rannalla on ikävä ainoastaan auringonlaskuja. Olen jo sanonut Matille, että kesällä pitää mennä autolla niitä katsomaan, Forsblom sanoo.

Oma auto on pariskunnalle korvaamaton esimerkiksi kauppareissuilla. Noin kerran viikossa Pullo ja Forsblom ajavat Loviisaan ostoksille ja kahville, mutta viihtyvät muuten Lapinjärven alueella.

Pullo iloitsee siitä, että pienen kunnan kirkonkylästä löytyy yhä melko hyvin palveluita: lääkäri, kauppa, pankki ja rautakauppakin ovat kaikki kulman takana. Tärkeintä on silti tunnelma.

– Täällä on hyvä asua, mutta on vaikea sanoa tarkkaan, miksi. Kaipa se liittyy sellaiseen mukavaan kylätunnelmaan. Ihmiset tervehtivät aina toisiaan.

Ei enää tyhjillään seisovia taloja

Forsblom ja Pullo asuvat punaisessa mökissään vuokralla. Vuokranantajana toimii Koy Labyrintti ja vuokra on 535 euroa kuussa.

Janne Salonen kertoo, että tavoitteena on ollut pitää Lapinjärvitalot kohtuuhintaisina. Sekin liittyy isompaan kysymykseen ikäihmisten omakotitaloasumisesta.

– Varsinkaan syrjäseuduilla omakotitalosta ei myydessä välttämättä saa kovin isoa summaa. Siksi on tärkeää kehittää vanhemmille ihmisille edullisia asumisen muotoja.

Lapinjärvitaloa reunustaa oma terassi. Matti Pullo suunnittelee jo sinne ensi kesän kukkaistutuksia.

Tyhjenevät kunnat ovat jo pitkään olleet suuri huolenaihe kaupungistuvassa Suomessa. Pilottitaloissa on otettu huomioon myös se mahdollisuus, ettei niitä enää syystä tai toisesta tarvittaisi Lapinjärvellä.

Pienet puutalot on rakennettu sellaisiksi, että niitä voidaan siirtää nosturin avulla paikasta toiseen. Vain terassi ja varasto pitää irrottaa ensin.

– Rahoittajien riskiä pienentää myös se, että talot eivät jää tyhjilleen, vaan ne tosiaan voidaan siirtää tarpeen mukaan kysytyimmille alueille, Salonen toteaa.