”Mökki meren rannan tuntumassa, n.1h ajomatka kodilta, saunatupa rannassa josta muutama askel pitkälle laiturille. Mökissä sähköt jääkapille ja liedelle, sekä wc, mutta televisio jää kotiin. Rantasaunassa itse kannettava vesi merestä ja lämmitettävä kiukaan avulla. Mökissä mahtuu elämään ja muutamat nukkumaan, mutta ei tarvitse navigaattoria siellä pyöriäkseen. Lähimmäinen naapuri on näkymätön ja mykkä...” Jere

Mitä tapahtui viidensadan kilometrin päässä sijaitsevalle vaatimattomalle yhden huoneen mökille, jonne lähdettiin koko perheen voimin kesäloman ensimmäisenä päivänä, ja josta kotiuduttiin aikaisintaan muutaman viikon kuluttua?

– Käytännössä kesämökkikauppa on muuttanut muotoaan niin, että nykyään arvostetaan enemmän lyhyttä etäisyyttä kotoa ja hyvää kohteen kuntoa. Kohteessa täytyy myös olla riittävät mukavuudet kuten juokseva vesi. Voisikin sanoa, että kesämökkeily on siirtynyt lähemmäksi omakotitalomaista asumista, kommentoi kiinteistövälitysjohtaja Max Meder OPsta.

Mitä muita trendejä mökkiasumiseen liittyy?

– Ekologisuus näkyy nyt kohteiden hankinnassa sekä ylläpidossa. Aurinkoenergiaratkaisut ja muut energiaa säästävät ratkaisut ovat mökinostajien mielessä.

Kesämökin hankinnassa sijainti on olennainen kysymys. Kysyntää on Mederin mukaan enemmän järvien ja meren rannalla, mutta vaatimattomillakin kohteilla on ostajakuntansa.

Millainen on suomalaisten unelmien mökki? Tätä mieltä Facebook-tykkääjämme ovat:

1. Sijaitsee lähellä – tunnin ajomatka hyvä etäisyys

”Lähellä kaupunkia ja silti ihan maalla. Palvelut lähellä.” –Anne

”Ehdottomasti meren rannalla mummon mökki noin tunnin ajomatkan päässä.” -Christina

2. Mukavuuksia, mutta ei liikaa

”Lapsiperheelle sähkö ja vesi aika tärkeä mutta esim. ulkohuussi saa olla.” -Susanna

3. Veden äärellä, rantasauna ja mahdollisuus uida

”Meren rannalla mieluiten 100 km ajomatkan päässä, saaressa olisi ihan optimi. Uimaan pitäisi päästä näppärästi ja sauna siinä rannan tuntumassa.” –Tarja

”Sama onko järvi tai meri. ” -Jaana

4. Tilaa vieraillekin

”Joko mukavuuksilla tai ilman, keskikokoinen, johon kaksi aikuista mahtuisi vierailemaan.” -Tarja

5. Omaa rauhaa

”Oma rauha kuitenkin pitää olla, ettei naapuri ole aidan takana.” -Jaana

”Naapureita vastaan ei mulla mitään ole, mutta reilu hajurako niihin.” -Ville