Laskeva aurinko värjää järvimaiseman punaisen eri sävyin. Sitten laskeutuu hämärä. On aivan hiljaista. Hiljaisuuden rikkovat ainoastaan joutsenten huudot ja järven yli kaikuva kuikan laulu.

Nämä ovat helsinkiläisen Kati Jaakosen mielestä mökkielämän parhaita hetkiä: voi vain istua terassilla pimeydessä ja kuunnella ääniä järveltä.

– Luonnon äänet ovat uskomattoman upeita. Myös auringonlaskut ja -nousut järvellä ovat kuin vaihtuva taidenäyttely, Jaakonen sanoo.

Jaakonen nauttii myös siitä, että mökillä voi tehdä asioita hieman toisin kuin arjessa. Mökillä hän esimerkiksi saunoo puolisonsa kanssa usein öisin, koska ei malta mennä saunaan ajoissa. Yön pimeydessä saunomisessa on ihan oma fiiliksensä.

Sup-lautailua, grillailua ja saunomista

Helsinkiläisen Jaakosen mökki sijaitsee Etelä-Savossa Haukivuorella järven rannalla. Mökki on oikeastaan pieni saunamökki, eli samassa rakennuksessa on sauna, jonne kuljetaan kuistin kautta. Mökin pihapiirissä on myös useita rakennuksia, kuten grillikota, kesäkeittiö, maakellari, huussi ja aitta-varasto.

Tänä keväänä pihaan nousee myös pariaitta, jotta mökille saadaan enemmän nukkumatilaa.

– Ajattelimme 36-neliöisen mökin riittävän minulle, miehelleni ja pikkuiselle koirallemme, sillä emme uskoneet jo aikuisten lasten kiinnostuvan mökkeilystä. Olimme väärässä, Jaakonen sanoo.

Jaakonen mökkeilee enimmäkseen miehensä Jamin ja pariskunnan koiran, malta bichon -rotuisen Peikon kanssa. Usein mökillä on mukana myös heidän tyttärensä koira Mila. Kolme aikuista lasta puolisoineen ja vielä kotona asuva 17-vuotias tytär liittyvät seuraan aina kun ehtivät.

– Silloin mökillä onkin enemmän menoa ja meininkiä. Sup-lauta kaivetaan esiin, grillaillaan ja saunotaan.

Nappaako järvihirviö jalasta?

Jaakonen etsi puolisoineen sopivaa mökkiä lähes kymmenen vuotta. Perheellä oli aiemmin kuivan maan kevythirsimökki samalla tontilla Jaakosen vanhempien ja veljen kanssa Joutsassa. Jaakosen puoliso unelmoi kuitenkin järvenrantapaikasta, jossa voisi kalastaa. Jaakoselle itselleen järvellä ei ollut suurta merkitystä.

– Lasten ollessa pieniä pidin kuivan maan mökkiä turvallisena vaihtoehtona. Enkä pidä luonnonvesissä uimisesta, sillä minulla on hirveä kalakammo. Olen varma, että järvihirviö nappaa jalastani juuri silloin kun minä olen vedessä, Jaakonen naurahtaa.

– Mies muisteli kuitenkin kaihoten kalastushetkiä isänsä kanssa lapsena, ja ajattelin, että hän ansaitsisi saada unelmansa toteen.

Vuosien aikana pariskunta kävi katsomassa yli sataa eri mökkiä, mutta aina jotain oli pielessä: sijainti oli väärä, hinta liian korkea tai mökki homeessa tai kallellaan.

– Mies olisi jo tyytynytkin muutamaan, mutta luotin intuitiooni. Sanoin, että kun se oikea tulee vastaan, tiedämme sen kyllä.

Intuitioon kannatti luottaa. Pari vuotta sitten Jaakonen oli taas käynyt mökkinäytöillä ja yöpyi puolisoineen Joutsan mökillä. Illalla mies löysi netistä mökin Haukivuorelta. Se sijaitsi hieman kauempana kotoa kuin pariskunta oli suunnitellut, mutta he päättivät kuitenkin käydä katsomassa.

Kauniit järvimaisemat ajomatkalla ja mökin pihasta avautuva näkymä järvelle vakuuttivat.

– Paikka tuntui heti omalta.

Kaupat syntyivät reilussa viikossa. Jo seuraavana päivänä kaupanteosta alkoi mökin remontointi. Pariskunta muun muassa maalasi pintoja ja teetätti lattiatyöt mökkiin sekä saunan pukuhuoneeseen paikallisella remonttimiehellä. Ostovaiheessa mökillä oli vain pieni aurinkosähköjärjestelmä, mutta nyt sinne vedettiin sähköt. Myös keittiö uusittiin ja piha sai uuden ilmeen.

– Pidän sisustamisesta ja haluan, että kaikki näyttää kivalta. Keittiö, jossa on samat laitteet kuin kotona ja jossa voin työskennellä, on minulle erityisen tärkeä, sanoo Jaakonen, joka pyörittää resepteistään tunnettua Hellapoliisi-brändiä.

On ihanaa päästä metsän keskelle nauttimaan rauhasta omien ajatusten kanssa. Sen ihanuutta ei tiedä, jos ei ole kokenut.

Puuhailu on mökillä se juttu

Koska Jaakonen on ehtinyt viettää aikaa mökillään vasta yhden kokonaisen kesän, mökkeily on ollut hänelle tähän mennessä pitkälti remontointia ja töitä mökiltä käsin.

– Enpä tiedä, osaammeko varsinaisesti mökillä täysin lomaillakaan. Minulle puuhailu on mökillä se juttu, ja on ihanaa päästä sisustamaan mökkiä, laittamaan kesäkukkia ja laittaa taas mietintään, mitä seuraavaksi mökillä tehtäisiin, parhaillaan saunan pintaremonttia tekevä Jaakonen sanoo.

Tänä kesänä Jaakonen on silti päättänyt pitää myös vapaapäiviä, jolloin voi ottaa nokoset riippumatossa tai pulahtaa järvessä. Mökin hankinnan myötä hän on uskaltautunut pari kertaa uimaankin.

– Vaikka en juuri ui, nautin veden liplatuksesta laiturilla istuen, samalla kun mies virvelöi laiturilta isoja haukia. Minulla on myös oma paikka aivan rantaviivassa, kun ripustimme riippumaton kahden puun väliin.

Jaakosilla mökkikausi kestää sulan maan ajan keväästä syksyyn. Jaakosesta parasta aikaa on kaunis kesä, kun aamut ovat valoisia, linnut laulavat ja perhoset lentelevät pihapiirissä.

– Toki syksyssä on oma tunnelmansa, mutta silloin vietämme usein aikaa enemmän sisällä.

Lintujen kiikarointia järvellä

Jaakosen perhe matkusteli aiemmin paljon: usein kalenterissa oli varattuna kolmekin matkaa, jotka katkaisivat arkea. Kun korona-aikana ei päässyt reissuun, mökkeilystä tuli henkireikä. Jaakonen ajaa puolisoineen mökille aina kun kalenterissa on tilaa. Kesällä on usein palattava kaupunkiin töihin, mutta mökille mennään taas, kun aikataulut antavat myöten.

– On ihanaa päästä metsän keskelle nauttimaan rauhasta omien ajatusten kanssa. Sen ihanuutta ei tiedä, jos ei ole kokenut.

Jaakonen sanoo myös ymmärtävänsä kaikkia mökkihöperöitä – onhan hän viimeistään nyt itsekin sellainen.

– Mies osti viime kesänä mökkivarustukseksi kiikarit. Nyt katselemme järvelle, onko tutulla joutsenperheellä kaikki poikaset tallessa ja tappelevatko lokit pesäpaikoista. Eikö tällainen lintujen bongailu ole aivan mökkihöperön merkki!

Etsitkö unelmiesi mökkiä? Katso myynnissä olevat loma-asunnot OP Kodin sivuilta.

Lue myös:

Anna-Katri toteutti unelmansa – hankki pienen mökin järven rannalta

Haaveiden mökistä totta – Mari rakennutti mökin yksin