Suomalaiset ovat tunnetusti mökkeilykansaa, ja se on näkynyt viime vuosina kohisten kasvaneessa vapaa-ajan asuntojen kysynnässä. Erityisen piikin kysyntään aiheutti koronapandemia, jonka aikana mökkien ostobuumi on kohonnut huippuunsa.

Ostajan silmissä mökin arvo ei enää ole riippuvainen ainoastaan miellyttävästä sijainnista suuren järven rannalla. Vapaa-ajan asunto voi olla kiinnostava kohde pelkästään siksi, että se tarjoaa vaihtoehdon oman kodin seinille, jotka ovat tulleet erittäin tutuiksi koronapandemian myötä. 

Saman kertovat myös tilastot, joiden mukaan kysyntä ja tarjonta eivät tällä hetkellä täysin kohtaa: ostajia on tällä hetkellä liikenteessä aavistuksen myyjiä enemmän.

Mutta millainen on suomalaisten unelmien mökki vuonna 2021?

Laajan kysynnän vuoksi tiettyä trendimökkiä on vaikea määrittää, sillä ostajien kiinnostus erilaisia vaihtoehtoja kohtaan on laajentunut viime vuosien aikana. Listasimme kuitenkin alle kolme vaihtoehtoa, jotka toistuvat nykypäivän mökinostajien toiveissa.

Kuivanmaan mökit

Vielä muutamia vuosia sitten kuivanmaan mökkejä seisoi tyhjillään paljon, ja moni kesäpaikka joutui odottelemaan ostajaansa vuosikausia. Tällä hetkellä tilanne on muuttunut täysin, sillä kuivanmaan mökkejä tiedustellaan jo talvikaudella.

Vaatimattomille kuivanmaan kohteillekin löytyy tällä hetkellä siis mukavasti kysyntää, sillä motiivit mökin omistamiseen ovat muuttuneet. Unelmien rantakohteen sijaan moni haaveilee pelkästään vaihtoehtoa tiiviille kaupunkiasumiselle, ja kaipaa ympärilleen tilaa, raitista ilmaa ja luonnon rauhaa.

Rantatontit

Myös itse tekemisen tai rakennuttamisen trendi näkyy mökkiä etsivien suomalaisten keskuudessa. Moni mökistä haaveileva ei enää etsi valmista pakettia, vaan etsinnässä on kiinnostava rantatontti, jolle mökin voi rakentaa tai rakennuttaa oman maun mukaan.

Ostaja voi tinkiä valmiista mökkikokonaisuudesta tapauksissa, joissa vaihtoehdoksi löytyy miellyttävä, mutta rakennuttamaton rantatontti mukavalta paikalta.

Etätyömahdollisuus 

Etätöistä on korona-ajan myötä tullut poikkeuksen sijaan sääntö, ja moni mökin ostosta haaveileva toivoo vapaa-ajan asunnoltaan myös etätyömahdollisuutta.

Käytännössä siihen tarvitaan ainakin sähköillä varustettu mökki sekä mahdollisimman hyvä nettiyhteys, jotta etäpalavereihin voi osallistua vaikka mökin kuistilta.

Jos mökillä vietetään evakossa pidempikin aika, on monen mökin ostajan haaveissa myös tilavammat oleskelutilat, joita voi tarjota vaikkapa pihaan rakennettu nukkuma-aitta.

Juttuun haastateltu OP Koti Uusimaan myyntijohtaja Janne Vermasheinää. Jutussa myös hyödynnetty muilta OP Kodin kiinteistövälittäjien kommentteja.

Haaveiletko mökistä? Tutustu mökkilainaan ja hae vaivattomasti verkossa. Lainalaskurilla saat arvion lainan kustannuksista haluamallasi laina-ajalla.

Lue myös:

Mitä ostajan pitää ottaa huomioon mökkikaupoilla?

Voiko mökille muuttaa?