5G on lyhenne ja tarkoittaa matkapuhelinteknologioiden viidettä sukupolvea. Uudesta teknologiasta on puhuttu nyt jo useamman vuoden ajan ja sen myötä mobiililiittymiin on luvattu entistä nopeampia yhteyksiä ja lyhempää viivettä.

Se, miten 5G vaikuttaa tavallisten ihmisten jokapäiväiseen arkeen, jää kuitenkin monesti selittämättä.

Mitä hyötyä 5G:stä on minulle?

5G:n yhteydessä puhutaan usein älykkäästä liikenteestä ja esineiden internetistä. Itseajavia autoja Mannerheimintiellä saadaan kuitenkin vielä jokunen vuosi – ellei vuosikymmen – odotella.

Sen sijaan nopeista yhteyksistä voidaan päästä nauttimaan jo nopeastikin – joillain alueilla jo tänä vuonna. 5G lupaa alkuvaiheessa 10 kertaa nykyisiä 4G-liittymiä nopeampaa tiedonsiirtoa ja 50 kertaa lyhyempää viivettä. Viive on aika, joka kestää siinä, että kaksi laitetta alkavat keskustella keskenään. Ajan kuluessa mobiiliverkon nopeudet voivat olla jopa 100 kertaa nykyisiä suuremmat.

Viiveettömyys ja nopeus näkyvät heti videoiden striimauksessa tai nettipelejä pelatessa. Internetin peruskäyttöä 5G ei kuitenkaan muuta millään tavalla.

Lähivuosina nähdään luultavasti täysin uudenlaisia 5G-yhteksien varaan rakennettuja viihde- ja urheilutapahtumia, mutta niiden yleistyminen suurelle yleisölle menee pitkälle 2020-luvun puolelle. Esimerkki uudenlaisesta tapahtumasta voisi olla se, että futispeli kuvataan tuhannella eri kameralla ja voit itse valita, mistä kulmasta peliä seuraat. Virtuaalitodellisuuslaseilla pääset osaksi fanikatsomon tai konsertin tunnelmaa kotisohvalta käsin.

Milloin liittymiä ja laitteita on saatavilla?

Operaattorit rakentavat parhaillaan 5G-verkkoja. Koska verkot ovat operaattoreille bisnestä, ne luultavasti rakennetaan ensin sinne, missä on eniten potentiaalisia asiakkaita – eli suuriin kaupunkeihin. Maaseudulla 5G-verkkoa voi joutua odottelemaan vielä jopa vuosia.

Ensimmäiset 5G-liittymät tulevat myyntiin jo tänä vuonna. Koska alkuvaiheessa käyttäjäkokemus ei juurikaan eroa nykyisestä 4G:stä, eivät uusien liittyen hinnatkaan liene paljoa nykyisiä korkeampia.

Uudenlaisen liittymän haluava joutuu kuitenkin suuntaamaan puhelinkaupoille. Nykyiset puhelimet eivät 5G-signaalia ymmärrä. Alkuvuonna maailman suurimmilla mobiilialan messuilla Barcelonassa nähtiin liuta uusia 5G-puhelimia, jotka tulevat myyntiin tämän vuoden aikana. Valmistajista mukana olivat tässä vaiheessa muun muassa Samsung, Huawei ja Oneplus.

Kuten itse verkko, myös ensimmäiset 5G-puhelimet, ovat jossain määrin kokeilukappaleita, joten harkitse, haluatko sellaisen ensimmäisten joukossa hankkia.

Tulevaisuus mysteeri

5G-yhteydet on jaettu erilaisiin taajuuksiin, joista Suomessa on toistaiseksi jaettu operaattoreille vain pieni osa. Korkeampiin taajuuksiin, jotka lopulta tulevat avaamaan 5G:n suurimman potentiaalin, ei Suomessa ole vielä edes myönnetty lupia. Täyden potentiaalin saavuttamiseen menee vielä kauan.

Kun täysi potentiaali joskus saavutetaan, suurin osa siitä, mitä 5G tulee mahdollistamaan, on yhä mysteeri. Nopeat ja viiveettömät yhteydet mahdollistavat teoriassa paljon kaikenlaista, mutta nähtäväksi jää, mikä todella tulee toteutumaan ja mikä ei.

Juttua varten on haastateltu Oulun yliopiston akatemiaprofessori Matti Latva-ahoa. Latva-aho toimii myös Suomen Akatemian 6G-lippulaivaohjelman johtajana. Ohjelmassa kehitetään jo 5G:stä seuraavia matkapuhelinteknologioita, joita voitaisiin ottaa käyttöön 2020- ja 2030-luvuilla.