Ensimmäinen lapsi on aina mullistava juttu. Kysymyksiä pompsahtelee monen mieleen varsinkin ennen lapsen syntymää. Voiko enää käydä harrastuksissa, tavata ystäviä, elää yhtä vapaata elämää kuin ennenkin? Riittävätkö rahat vaippoihin ja vauvanruokiin? Aletaanko lapsiperhettä kartella, kun bilettäminen jää vähemmälle? Muuttuuko elämä peruuttamattomasti?

Näihin kysymyksiin Anna-Riikka Penttinen ja Konsta Lehtovuori ovat nopeasti löytäneet vastaukset. Elämä on toden totta muuttunut, joskin entistä rikkaammaksi ja täydemmäksi. Kun elämän keskipiste asettui ennen pitkälti opintoihin ja harrastuksiin, nyt päähuomion vie pian yksivuotias päivänpaiste. Willin touhut rytmittävät kolmikymppisten vanhempien päivän aamusta iltaan, ja se tuntuu juuri nyt parhaalta mahdolliselta elämänmallilta.

Kolmihenkinen perhe asuu opiskelijakämpässä lähellä Helsingin keskustaa. Perusasiat ovat kohdallaan, ja rahatkin riittävät. Anna-Riikka ja Konsta elävät pienellä budjetilla ja pystyvät jopa säästämään pienistä tuloistaan. Se ei onnistuisi ilman yhteiskunnan tukea ja sukulaisten ja ystävien laajaa verkostoa.

Yksinkertaiset kasvatusmenetelmät

Ruskeasuolla sijaitseva HOASin opiskelijakämppä on avara perheasunto, joka vapautui yllättävän nopeasti nuorenparin käyttöön perheen kasvettua. Anna-Riikalla ja Konstalla on oikeus asua helsinkiläisittäin edullisessa opiskelija-asunnossa, sillä molemmat opiskelevat Helsingin yliopistossa. Asunnon vuokra on 800 euroa kuukaudessa, minkä avopari jakaa keskenään. He saavat vuokranmaksuun valtion myöntämää lakisääteistä asumistukea.

Anna-Riikka opiskelee yleis- ja aikuiskasvatusaineita ja on gradua vaille valmis opinnoissaan.

Konsta valmistuu kesällä kielten kandidaatiksi. Hän aikoo seurata Anna-Riikan esimerkkiä ja vaihtaa pääaineekseen myös yleis- ja aikuiskasvatusaineet. Niin ollen perheessä lienee aikanaan kaksi aikuisopettajaa.

Se, että vanhemmat ovat perehtyneet kasvatustieteisiin, hyödyttänee eniten jälkikasvua. Jo nyt nuorilla on selvä mielikuva omista kasvatusmetodeista.

– Haluamme Willille turvallisen ja rakastavan kodin ja läsnä olevat vanhemmat. Tärkeintä on syli, Konsta sanoo.

– Kannustamme häntä uteliaisuuteen. Tutkimme ympäristöä ja leikimme, Anna-Riikka lisää.

Lapsi ei paljon muita virikkeitä tarvitse, nuoret pohtivat.

Anna-Riikan ja Konstan tavallisessa arjessa virikkeitä tuntuu kertyvän ihan itsestään runsain mitoin. Molemmat ovat olleet tavoitteellisia urheilijoita, ja liikunta on yhä keskeisessä roolissa molempien arjessa. Lapsen tulo pakotti kuitenkin vähentämään treenikertoja. Varsinkin Konstalle se merkitsi melkoista elämänmullistusta

Urheilutaustasta lisätienestejä

Ennen Willin syntymää Konsta vietti suurimman osan ajastaan treenisalilla. Hänestä piti tulla vapaaottelun ammattilainen mutta toisin kävin. Mixed Martial Arts -nimeä kantava kamppailu-urheilulaji vaati Konstalta 10–12 harjoittelukertaa viikossa. Nyt harjoitukset ovat vähentyneet 3–4 viikkokertaan.

– En vähentänyt harjoittelemista ennen lasta, mutta lapsen tulon jälkeen olen halunnut olla enemmän kotona. Jos olen koko päivän liikenteessä, tuntuu kauhealta, Konsta sanoo.

Anna-Riikka ymmärtää Konstan tavoitteellisuuden, sillä hän on harrastanut ”koko elämänsä” miekkailua. Nuorempana hän kisasi lajissa suomenmestaruustasolla.

– Harrastukset ovat olleet meille aina henkireikä. Se helpottaa, kun ymmärtää toisen tarpeet ja arvot, Anna-Riikka sanoo.

Konsta opettaa vapaaottelua oman seuransa Hipkon parissa ja saa siitä palkkaa; omat treenit eivät maksa hänelle mitään. Anna-Riikankin harrastus on monivuotiselle harrastajalle edullinen.

– Miekkailuharrastus maksaa minulle 200 euroa vuodessa. Minulla on vanha miekkailutakki ja miekka, ja lajin sisällä on tavallista lainata kavereilta tavaroita, Anna-Riikka kertoo.

Urheilun lisäksi perheessä harrastetaan musiikkia ja maalausta. Konsta toimii harvakseltaan dj:nä pääkaupunkiseudun UG- eli underground-bileissä, joissa hän esittää miksaamaansa musiikkia. Genre on kovasykkeinen drum and bass, jota Konsta kuvaa elektronisen musiikin punkiksi.

– Jos miksaan musiikkia tunnista puoleentoista tuntia, tarvitsen 30–50 biisiä. Soitan vähintään kahta biisiä päällekkäin. Se on jatkuvaa luomista, Konsta kuvaa.

Kovaäänisiin UG-bileisiin Williä ei voi viedä, mutta maalauskurssille kylläkin. Anna-Riikka käy maalaamassa kerran viikossa. Siellä vauva saa joka kerta osakseen kukkuramitoin ihailevaa huomiota.

Anna-Riikka Penttisen ja Konsta Lehtovuoren esikoinen Willi Lehtovuori syntyi huhtikuussa 2019. – Olemme olleet yhdessä jo kymmenen vuotta ja puhallamme yhteen hiileen, tuoreet vanhemmat sanovat.

Huonoja kuluttamaan rahaa

Willi on mullistanut Anna-Riikan ja Konstan elämän henkisesti mutta ei taloudellisesti. Esimerkiksi ruokakulut ovat pysyneet entisellään, sillä Anna-Riikka on imettänyt vauvaa. Pikkuhiljaa Willi on siirtymässä samaan ruokaan kuin vanhemmat; purkkiruoka ei hänelle kelpaa.

Joulu oli ollut kova paikka kasvissyöjävanhemmille, sillä pikkuinen oli lappanut hyvällä ruokahalulla suuhunsa isovanhempien joulupöydän liha- ja kalaruokia.

Opiskelijavanhempien taloutta ovat keventäneet äitiyspakkaus ja ystäviltä ja kavereilta saadut lahjoitukset. Edullisia lastenvaatteita löytyy lastenvaatekirppiksiltä ja Facebook-ryhmistä. Julkisissa liikennevälineissä lastenvaunujen kanssa saa liikkua ilmaiseksi. Yliopiston ruokalassa Unicafessa ateria maksaa alle kolme euroa.

– Käymme Unicafessa joka päivä syömässä, Konsta sanoo ja naurahtaa.

Pariskunnalla on oikeus lapsenhoitotukeen ja lapsilisään.

Anna-Riikka kertoo olevansa huono kuluttamaan rahaa. Opintolainaa hänellä ei ole, ja vaatteita hän käyttää niin kauan, kunnes ne hajoavat.

– Mieluummin säästän pahan päivän varalle. Säästän jo nyt 20 euroa Willille ja itselleni 50 euroa kuussa, Anna-Riikka kertoo.

Säästösummat päätoiminen opiskelija lohkaisee työstä, jota hän tekee muutaman tunnin verran viikossa Helsingin kaupungille.

– Kaikki ylimääräinen menee meillä säästöön, Konsta sanoo.

Yksi säästökohde heillä jo on: omistusasunto. Sen aika on sitten, kun on vakituinen työ ja vakituiset tulot. Ja koska molemmat ovat peräisin isoista suvuista, lapsilukukin saa kasvaa. Mutta nyt on aika nauttia Willin ensimmäisistä haparoivista askelista ja pikkuruisesta St. Pauli -T-paidasta. Siinä voisi olla yksi mahdollinen tavoite Willille: futaajan ura hampurilaisessa jalkapallojoukkueessa.

Kaipaatko työkaluja budjetointiin ja oman talouden hallintaan?

Laita oma talous kuntoon digipalveluilla