OP Koti Pohjanmaan toimialue on laaja ja ulottuu Vaasasta Kokkolan kautta Ylivieskaan ja lähialueille. Kun kiinteistöassistentti Janika Palokankaan puhelin soi, voi soitto tulla niin Haapavedeltä, Nivalasta kuin Kalajoeltakin.

- Kiinteistöassistentin toimenkuva on aika laaja, paljolti tämä on asiakaspalvelua. Pyrin hoitamaan asiakkaiden asioita mahdollisimman paljon eteenpäin niin, että isännöitsijät voivat käyttää työaikansa vaativimpiin asiantuntijatehtäviin, Palokangas kertoo.

Kun ihminen muuttaa asunto-osakeyhtiöön, hän saa samalla ympärilleen uusia naapureita ja samalla yhteistyökumppaneita. Yhtiön osakkaat, joista osa asuu talossa, muodostavat yhdessä asunto-osakeyhtiön hallinnon eli yhtiökokouksen ja hallituksen. Isännöinti vastaa taloyhtiön päätösten toteuttamisesta ja eteenpäin viemisestä sekä taloudenhoidosta, missä myös isännöinnin kirjanpitäjät ovat tärkeässä roolissa. Huoltoyhtiö huolehtii käytännön arjen sujumisesta taloyhtiössä. Palokangas ja muut kiinteistöassistentit pyrkivät työllään varmistamaan, että tieto kulkee oikealle taholle ja asukkaiden asiat tulevat hoidetuiksi.

- Taloyhtiössä toimiminen ja asuminen ovat tiimityötä. Haluaisin omalla työlläni tuoda taloyhtiön tekemistä nykyistä ymmärrettävämpään muotoon ja arvostetummaksi, Palokangas painottaa.

Asukkaan kannattaa pitää omaisuudestaan huolta

Syyskuussa Palokangas palkittiin voittajana Isännöintiammattilainen 2022-kilpailussa. Vuoden isännöintiammattilainen-titteli on merkittävä saavutus alalla viisi vuotta työskennelleelle nuorelle naiselle. Palokangas päätyi isännöintialalle hiukan sattumalta, onnistuneen harjoittelun seurauksena, mutta ala on osoittautunut hänelle hyvin sopivaksi. Työpäivät ja työtehtävät vaihtelevat, ja arjessa saa auttaa asukkaita heille tärkeissä asioissa.

- Isännöintiala sopii naisille hyvin, kyse on paljolti ongelmien ratkaisemisesta, josta tykkään. On ihan parasta, kun asiakkaan ongelma saadaan ratkaistua ja hän lähtee hymyssä suin pois, Palokangas sanoo.

Tänä syksynä asukkaita ovat askarruttaneet erilaiset energiansäästöön liittyvät kysymykset.

- Meille tulee paljon puheluita esimerkiksi ilmalämpöpumppujen hankkimiseen tai takan asentamiseen liittyen. Kysellään, mikä on oman taloyhtiön lämmitysmuoto. Viestimme tänä syksynä paljon siitä, millä tavoin sähköä voi säästää ja vedenkulutusta vähentää. Kaikilla pienillä asioilla on merkitys, Palokangas sanoo.

OP Koti Pohjanmaa viestii ajankohtaisista asioista asukkaille paitsi taloyhtiön asukassivuilla, myös esimerkiksi Instagramissa ja Facebookissa.

- Meillä on ajatuksena tuoda arkisia asioita asukkaiden tietoon mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Kuten että mitä tarkoittaa isännöitsijäntodistus tai se, että ostan kämpän asunto-osakeyhtiöstä, Palokangas sanoo.

Kun osaaminen kasvaa, pysyy suomalaisten arvokkain omaisuus eli oma kotikin paremmin kunnossa. 2,7 miljoonaa suomalaista asuu taloyhtiössä. Jokaista taloyhtiötä on säännöllisin väliajoin remontoitava, jotta se säilyisi asumiskelpoisessa kunnossa myös seuraaville asukkaille.

- Asunto on omaisuutta, ja jos asunto kuuluu taloyhtiöön, miksi ihmeessä ei silloin olisi yhtiön hoidosta kiinnostunut! Ellei ole kiinnostunut hoitamaan yhtiön asioita, silloin voi sen omankin asunnon arvo romuttua, Palokangas sanoo.

Osin kyse voi olla siitäkin, että isännöinnillä taitaa edelleen olla maine miehisenä alana. Isännöintiliiton mukaan kaikista alalla työskentelevistä kuitenkin 55 prosenttia on jo naisia.

-  Niin isännöinti kuin taloyhtiön hallinnointikin on ammattitaitoa vaativaa, monipuolista työtä. Olisi ihanaa saada rohkaistua ihmisiä taloyhtiön hallitukseen matalalla kynnyksellä ja nuoria innostumaan taloyhtiömaailmasta. Kenenkään ei tarvitse olla alussa ammattilainen. Isännöitsijä tuo ammattilaisena yhtiön kokouksiin tietoa ja oikeita yhteistyökumppaneita, Palokangas sanoo.