Opinnot alkamassa, mutta kämppä puuttuu? ”Jäitä hattuun, asunto löytyy kyllä”
Lisää aiheesta
Opiskelija-asunnoista on pulaa etenkin suurimmissa kaupungeissa. Kysyimme Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiöstä, millaisen asunnon saa nyt nopeiten.
Korkeakouluissa ympäri Suomen aloittaa tänäkin syksynä opintonsa jälleen viitisenkymmentä tuhatta uutta opiskelijaa. Monelle uusi elämänvaihe tarkoittaa myös muuttamista ensimmäiseen omaan asuntoon tai toiselle paikkakunnalle. Opiskelijan kukkarolle sopivista asunnoista onkin huutava pula etenkin isoimmissa kaupungeissa.
Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS:n toimitusjohtaja Matti Tarhio kertoo, että säätiön omistamia asuntoja jonottaa tällä hetkellä noin 11 000 opiskelijaa, joista merkittävä osa on muualta pääkaupunkiseudulle muuttavia eli kuumeisimmin asuntoa tarvitsevia.
– Suosituimpiin kohteisiin kantakaupungin alueella jonotusaika on minimissään 6–9 kuukautta. Kaupungin reunoilla ja kehysalueilla sijaitsevan asunnon saa huomattavasti nopeammin – varsinkin, jos on valmis muuttamaan soluun, Tarhio kertoo.
Juuri nyt jonot ovat pisimmillään, mutta tilanne rauhoittuu varmasti syksyn mittaan. Talvella ja keväällä asunnon saa yleensä nopeiten.
– Keväällä jonossa on tyypillisesti noin puolet vähemmän asunnonetsijöitä, kuin nyt opintojen alkamisen korvilla.
HOAS:n Tarhion mukaan asunto on nytkin varmasti löydettävissä, mutta hinta ei välttämättä ole opiskelijan kukkarolle sopiva.
– Pääkaupunkisedulla on muihin kaupunkeihin verrattuna suurin ero opiskelija-asuntojen hintatason ja vapaiden markkinoiden vastaavien asuntojen välillä. HOAS:n asunnot ovat 37 prosenttia edullisempia kuin vapailla markkinoilla olevat vastaavat asunnot.
Tingi kriteereistä
Mitä sitten voi tehdä, jos haluaa mahdollisimman nopeasti opiskelija-asunnon?
– Ihan ensiksi jäitä hattuun, kaikki järjestyy, Tarhio rauhoittelee ja vinkkaa:
– Kannattaa laittaa hakemuksessa soluasunto ykkösvaihtoehdoksi ja tinkiä sijainnista. Opiskelujen aloittaminen on tässä kohtaa tärkeintä. Kaikista kohteista pääsee kuitenkin hyvin kampusalueille.
Vaikeinta asunto on tällä hetkellä saada keskusta-alueen yksiökohteista, varsinkin jos asuu jo valmiiksi pääkaupunkiseudulla.
– Yksiöt ovat halutuimpia. Soluasumisen suosio on laskenut tasaisesti jo pitkään aikaa, ja asumistuen uudistus vuosi sitten on nopeuttanut tätä trendiä, Tarhio sanoo.
Elokuussa 2017 opiskelijoiden asumistuki siirtyi yleisen asumistuen piiriin, jolloin yhteisellä vuokrasopimuksella asuvat saattavat jäädä kokonaan ilman tukea, sillä kaikkien samassa taloudessa asuvien tulot huomioidaan päätöksessä. Sen sijaan jos kullakin asukkaalla on oma vuokrasopimus, ei muutos vaikuta heidän oikeuteensa saada tukea.
Tarhio muistuttaa, että kimppakämpässä tai solussa asuvien kannattaa tehdä erilliset vuokrasopimukset, ja HOAS:lla näin tehdäänkin automaattisesti.
Myös kauempana keskustasta sijaitsevien lähiöalueiden ja 1970-luvun kiinteistöjen kysyntä on
vähentynyt tasaisesti, joten sellaisista kohteista asunnon voi saada huomattavasti nopeammin kuin keskustan liepeiltä.
Rohkeasti soluun
Soluasumisessa on lyhyiden jonojen lisäksi muitakin hyviä puolia.
– Huomattavasti pienemmät asumiskustannukset mahdollistavat täysipäiväisen opiskelun, jolloin on helpompi valmistua määräajassa ja päästä työelämään. Se on usein kuitenkin taloudellisesti järkevämpi vaihtoehto pitkällä aikavälillä.
Soluasumisen mielekkyyteen vaikuttaa paljon se, millaisia asuinkumppaneita omaan asuntoon sattuu.
– Parhaimmillaan siinä voi muodostua hyvä porukka, jonka kanssa pidetään yhteyttä senkin jälkeen, kun on muutettu omiin asuntoihin, Tarhio toteaa.
Yksiöiden suosio on kuitenkin niin suurta, että HOAS:llakin pyritään uudistuotannolla vastaamaan tarpeeseen.
Ilman asuntoa ja opinnot alkamassa?
Keräsimme vinkit viime hetken asunnonmetsästykseen:
- Laita hakemus alueesi opiskelija-asuntosäätiön lisäksi kaupungin vuokra-asuntojonoon sekä esimerkiksi SATOlle ja Kojamolle.
- Yksityisten vuokranantajien asuntoilmoituksia kannattaa selata esimerkiksi Oikotie.fi:stä, Etuovi.com:sta ja Tori.fi:stä.
- Sosiaalisessa mediassa kannattaa myös olla kärppänä: moni etsii vuokralaista omista verkostoistaan. Facebookissa on myös kaupunkikohtaisia vuokra-asuntoryhmiä, joihin kannattaa liittyä. Omasta asuntotarpeestaan voi myös kertoa somessa.
- Lehti-ilmoitus voi kuulostaa vanhanaikaiselta tavalta etsiä asuntoa, mutta monet vuokranantajat selaavat niitäkin. Kerro ilmoituksessa millaista asuntoa etsit ja lyhyesti millainen olet: siisti, savuton opiskelija on monelle yksiönomistajalle toivevuokralainen.
- Asuuko opiskelukaupungissasi kaveri tai sukulainen, jonka luo voisit mennä alivuokralaiseksi siksi aikaa, että löydät pysyvämmän asumisratkaisun?
- Kannattaa hätätilanteessa myös katsoa kaupungin airbnb-tarjonta – toisinaan asunnon voi saada vaikka kuukaudeksi kohtuuhinnalla varsinkin turistisesongin ulkopuolella.