Kaksi vuotta sitten korona ajoi suomalaiset hieromaan mökkikauppoja, eikä mökkibuumi näytä edelleenkään laantuvan, kertoo OP Koti Itä-Suomen myyntijohtaja Anu Heiskanen.

Vuonna 2020 mökkikauppa kasvoi koko maassa keskimäärin kymmenillä prosenteilla. Ensimmäisen koronavuoden kasvulukuja on vaikea lyödä, mutta viime vuonnakin mökit vaihtoivat omistajaa taajaan, ja sama tahti jatkuu edelleen.

– Mökkejä on tullut suhteellisen vähän myyntiin, mutta kun niitä saadaan myyntiin, niille yleensä löytyy heti useita kiinnostuneita ostajia, Heiskanen kuvailee.

Mökki-ilmiö ei hänen mukaansa koske pelkästään Kuopion ja Kustavin kaltaisia suosittuja mökkipaikkakuntia. Maakunnista kovin kysyntä kohdistuu Etelä-Savoon, mutta kauppaa käydään koko maassa.

Ostaja ja myyjä näkevät mökin eri silmin

Mökin ostajilla on yleensä tiettyjä toiveita mökin suhteen, Heiskanen muistuttaa. Valtaosa etsii mökkiä, joka sijaitsee vesistön rannalla omalla tontilla. Lisäksi mökin pihaan asti pitäisi johtaa hyväkuntoinen tie.

Heiskasen mukaan erityisesti korona-aika on saanut ihmiset kiinnostumaan ympärivuotisesti asuttavista mökeistä, sillä moni haluaa esimerkiksi tehdä etätöitä mökiltä käsin. Koska mökillä ei aiota olla pelkästään kesällä eikä siitä haluta työleiriä, sähköt ovat useimpien mökin ostajien mielestä välttämättömyys.

Onpa myymässä millaista mökkiä tahansa, ensivaikutelma on äärimmäisen tärkeä. Mökin siivoamisen lisäksi kannattaa siistiä myös piha.

– Juoksevaa vettä arvostetaan, mutta jos jostain ollaan valmiita tinkimään, niin juomavedestä. Sitä ollaan tarvittaessa valmiita kuljettamaan mökille, Heiskanen kertoo.

Mökkipihoissa arvostetaan helppohoitoisuutta, mutta koska ryytimaat ovat nykyään nuorenkin sukupolven suosiossa, mökin pihalta olisi Heiskasen mukaan hyvä löytyä paikka pienelle peruna- ja kasvimaalle.

Onpa myymässä millaista mökkiä tahansa, ensivaikutelma on äärimmäisen tärkeä. Heiskanen muistuttaa mökin myyjille, että ostajaehdokas katselee mökkiä aivan eri silmin kuin myyjä.

– Usein mökin pihalla on yhden pressun alla klapeja, toisen pressun alla työkaluja ja kolmannen alla epämääräistä rojua. Tämä on ensivaikutelma, jonka ostajaehdokas mökistä saa.

Heiskanen vinkkaakin kaikille mökin myyjille, että mökin sisätilojen siivoamisen lisäksi kannattaa siistiä myös piha.

Perikunnan mökki voi löytää ostajan

Jos mietitään, millaisia ominaisuuksia mökinostajat arvostavat mökeissä, on helppo päätellä myös, millaiset mökit herättävät ostajaehdokkaissa vähemmän kiinnostusta.

– Oma ranta on monelle sen verran ehdoton juttu, että kuivan maan mökkien kysyntä on merkittävästi vähäisempää. Samalla pitää muistaa, että ostajan kannalta kuivan maan mökin etu on hinta, Heiskanen tiivistää.

Jotkin ostajat näkevät mökin rannattomuudessa säästetyn rahan mahdollisuutena panostaa mökin varustelutasoon, kuten vesisisävessaan ja paljuun.

Oma ranta on monelle mökin ostajalle ehdoton juttu, mutta kuivan maan mökkikin voi olla ostajan kannalta houkutteleva edullisen hintansa vuoksi.

Nykyään ostajat ovat valveutuneita mökin jätevesiin liittyvissä asioissa. Jos mökin jätevesiasiat eivät ole lain vaatimalla tolalla, se karkottaa Heiskasen mukaan ostajia, sillä jätevesiin liittyviä remontteja pidetään kalliina ja vaikeina, vaikka mielikuva ei aina vastaa todellisuutta.

Ostaja on usein valmis remontoimaan mökkiä mieleisekseen, Heiskanen muistuttaa. Seinien maalaaminen on kuitenkin aivan eri asia kuin mittava peruskorjaus. Heiskanen muistuttaa, että tämä kannattaa pitää mielessä erityisesti, jos on myymässä perikunnan mökkiä.

Jos mökin piha muistuttaa punkkien huvipuistoa ja katosta on satanut sisään, ostajan mielikuvitus ei välttämättä veny näkemään unelmien kesäparatiisia. Mökin tontti saattaa kuitenkin ostajaa kiinnostaa, Heiskanen muistuttaa.

– Nyrkkisääntönä voisi pitää, että vaatimaton mummonmökkikin saadaan kaupaksi, jos siitä on pidetty huolta.

Oletko myymässä mökkiäsi? Pyydä OP Kodin välittäjää arvioimaan mökillesi hinta-arvio.

Lue myös:

Mitä ostajan pitää ottaa huomioon mökkikaupoilla?

Pidä kesämökki kunnossa – 10 + 1 asiaa, jotka kannattaa tarkistaa joka vuosi