Oma koti on menossa myyntiin, mutta pitäisikö tehdä ensin vähän pintaremonttia? Jos on asunut vuosia samassa kodissa, voi olla, että asunto on alkanut omastakin mielestä hieman kulahtaa.

Mutta mistä tietää, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei?

OP-Kiinteistökeskuksen myyntijohtajan Anu Heiskasen mukaan iso osa asunnon myyjistä miettii asiaa. Myyjä saattaa pohtia esimerkiksi, ovatko asunnon pintamateriaalit hieman vanhentuneita.

– Meiltä kysytään usein, pitäisikö kotia lähteä päivittämään tai kalusteita vaihtamaan. Siitäkin pyydetään mielipidettä, ovatko matot tai verhot oikean värisiä, Heiskanen kertoo.

Karsi ja siisti

Kevyin versio “pintaremontista” on se, kun koti siivotaan ja siistitään ennen myyntiä. Se jokaisen kannattaa vähintään tehdä.

Usein auttaa jo paljon, että karsii esillä olevien tavaroiden ja kalusteiden määrää. Vie vaikka yhden ylimääräisen nojatuolin pois ja pitää huolta, että kaikki käytävät ovat niin tyhjiä, että niissä mahtuu liikkumaan.

Perusteellisemmassa pintaremontissa käydään läpi asunnon sisäpintoja. Pintoja on syytä siistiä, jos esimerkiksi tapetit ovat likaiset tai repsottavat tai jos maali on kellastunut.

– Joskus yhteen huoneeseen on voinut jäädä vanha muovimatto, vaikka muissa huoneissa on kauniit lattiat. Jos asunto on muuten kunnossa, tällaiset yksittäiset asiat kannattaa korjata, Heiskanen sanoo.

Yhtenäistä ilmettä

Sisustussuunnittelija Tiina Mielonen suosittelee ottamaan avuksi ulkopuolisen. Toinen ihminen katselee asuntoa hieman eri silmin ja näkee paremmin, mitkä paikat kaipaavat korjaamista tai uusimista. Avuksi voi palkata sisustusalan ammattilaisen, mutta usein joku sellainen kaverikin riittää, joka on käynyt asunnossa harvemmin.

Kaikista hyödyllisintä on kaikki sellainen siistiminen ja pintaremontti, jolla asunnon yleisilmettä saadaan yhtenäistettyä.

– Usein myyjä on tehnyt kotonaan vähän remppaa silloin ja vähän tällöin, jolloin yhtenäinen kuva puuttuu. Asunnon myyntiä edistää se, että sen yleisilmettä rauhoitetaan ja harmonisoidaan, Mielonen sanoo.

Mielonen sanoo arvostavansa myös persoonallisia koteja, mutta muistuttaa, että makuja on erilaisia. Silloin kun halutaan saada asunto kaupaksi, sen pitäisi miellyttää mahdollisimman monia.

– Siksi myytävän asunnon olisi hyvä olla mahdollisimman neutraali. Esimerkiksi vaaleat ja rauhalliset sävyt saavat ostajan helpommin miettimään sitä, miten itse sisustaisi asunnon, Mielonen vinkkaa.

Potentiaalisen ostajan voi karkottaa hyvinkin pienillä asioilla. Mielosen mukaan ihmisten on usein vaikea osoittaa täsmällisesti, miksi joku asunto vaan ei tunnu kivalta.

– Se voi olla joku yksittäinen vanha tapetti olohuoneessa, joka ei miellytä. Siitä se sitten lähtee kertautumaan, Mielonen sanoo.

Vaiva kannattaa

Asunnon pintaremontointi ennen myyntiä ei välttämättä maksa paljon eikä vie aikaa. Pienikin vaiva kannattaa nähdä, koska siisti koti menee todennäköisesti helpommin kaupaksi.

Pintaremontin tekemiseen kannattaa suhtautua niin, että asunnon myynti joka tapauksessa ottaa oman aikansa ja vaivansa ja siitä tulee myös kustannuksia.

Vaiva kannattaa nähdä varsinkin, jos ostajalla on valinnanvaraa, kiinteistönvälittäjä Anu Heiskanen muistuttaa.

– Esimerkiksi täällä Kuopiossa on. Siksi hyvin tehty pintaremontti nopeuttaa myyntiä, hän sanoo.

Isoon remonttiin sitä vastoin kannattaa ryhtyä vain harvoin. Alkuperäisessä kunnossa olevat 1960- ja 1970-luvun asunnotkin on parempi jättää uudelle omistajalle remontoitavaksi.

Kalliiden remonttien kustannuksia saa harvoin siirrettyä myyntihintaan. Lisäksi remontissa on se iso riski, että myyjä tekee siitä oman näköisensä eivätkä ostajat tykkääkään.

– Aina, jos myyjä alkaa tehdä isoa remonttia, olen suositellut käyttämään ammattisuunnittelijaa. Omin päin ja oman maun mukaan remonttia en suosittele, Heiskanen sanoo.

Tee ainakin nämä viisi asiaa ennen myyntiä

  1. Siivoa asunto perusteellisesti ja pese myös ikkunat.
  2. Karsi ylimääräinen tavara pois. Luovu huonekaluista, jotka ovat tarpeettomia, vievät tilaa tai ovat rikkinäisiä. Tavarat, jotka eivät mahdu asunnon säilytystiloihin saavat asunnon tuntumaan epäkäytännölliseltä.
  3. Karsi tavarat myös keittiön tasoilta sekä kylpyhuoneesta, jonne usein kertyy erilaisia purnukoita.
  4. Poista henkilökohtaiset valokuvat ja matkamuistot. Ne saavat asunnon helposti tuntumaan toisen kodilta. Poista myös koriste-esineet ja lemmikkieläinten tarvikkeet.
  5. Siisti piha-alueet.

Katso OP Koti -sivustolta vinkit asunnon myyntiin ja uuden ostamiseen.