Muuta evästeasetuksiasi

Asiantuntijoiden ensimmäinen myyntivinkki tuntuu itsestään selvältä.

– Koti on tunneasia, ja myyjän pitää aidosti päättää, että nyt olen lähtenyt myymään omaa asuntoani. Jos luopumistyötä alkaa tehdä vasta asunnon myynnin aikana, siinä saattaa tulla myyntikrapula, jota potiessa voidaan menettää hyvä ostaja, OP Koti Helsingin toimitusjohtaja Kirsi Tenhunen sanoo.

Oman kodin arvo on asujalle eli myyjälle mittaamaton, mutta ostajalle asunnon arvo määräytyy yleisen markkinatilanteen mukaan. Oman asunnon markkinahintaa voi arvioida erilaisten nettipalvelujen avulla: Asuntojen.hintatiedot.fi on ympäristöministeriön ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) tarjoama palvelu, ja myös OP Kodilla on oma asunnon myyntiapu. Hinta-arvion saa myös ammattitaitoiselta välittäjältä.

– Välittäjä tekee arvioita työkseen, tuntee alueellisen markkinan ja tietää, miten tämä myyntiin tullut asunto vastaa markkinoiden kysyntään, sanoo Tampereen OP Kodin palvelupäällikkö Satu Salmiranta.

– Hinta muodostuu monesta tekijästä, jotka ovat voineet muuttua paljonkin sinä aikana kun asunnossa on asuttu. Arvoon vaikuttavat niin sijainti kuin sekä asunnossa ja taloyhtiössä tehdyt remontitkin, OP Koti Helsingin Tenhunen sanoo.

Hintapyyntö kannattaa asettaa kohdilleen heti myynnin alkuun, jolloin asuntoilmoitusten katsojamäärät ovat suurimmillaan.

Välittäjä tuntee paitsi alueen ja sen markkinat, myös pystyy näkemään asunnon ulkopuolisen silmin. Myynnin kannalta yksi tärkeimmistä tekijöistä on se, että asunto tekee ostajaehdokkaisiin hyvän ensivaikutelman.

– Ostaja ei välttämättä osaa nähdä myytävää asuntoa omana kotinaan, jos siellä on esillä kaikki myyjälle rakkaat tavarat. Myytäessä asunnosta kannattaa tehdä mahdollisimman neutraali. Kun kodissa on puhtaat pinnat, pestyt ikkunat ja raikas tuoksu, se tuo asuntoon oikeaa fiilistä, Salmiranta sanoo.

Lue myös:

6 vinkkiä, joilla saat vanhan asuntosi kaupaksi

Koti myynnissä, mutta kuka välittää?

Asunnon myyjällä laaja vastuu – näin vältät ikävät yllätykset

Miten asunto stailataan myyntikuntoon? Houkuttelevat tekstiilit ja kalusteet herättivät tämän kaksion henkiin

Oletko myymässä kotiasi? OP Kodin välittäjät tuntevat koko Suomen asuntomarkkinat.