Tuusulan asuntomessuille rakennetun As Oy Tuusulan Metsänkuninkaan mallikaksio on stailattu kauniilla metsänvihreillä, okrankeltaisilla ja harmailla sävyillä sekä toisiinsa yhteensopivilla huonekaluilla.

Kaiken keskellä on näyttävä pyöreä ruokapöytä, jota koristaa trendikäs kynttilöistä ja maljakossa olevista heinistä koostettu asetelma. Sängylle asetellut pehmeät tekstiilit ja samettinen päiväpeitto suorastaan kutsuvat ottamaan päiväunet.

Tältä As Oy Tuusulan Metsänkuninkaan pikkukaksion keittiö-olohuone näyttää ennen stailausta ja sen jälkeen

Stailauksen suunnittelusta on vastannut sisustussuunnittelija ja yrittäjä Tiina Salmelainen La Casa Cremasta. Kalusteet messukohteeseen puolestaan toimitti Sisustuskauppa Snugg Living, jonka kauppias Hanna Gerrits oli myös mukana stailauksessa. Naiset tekevät yhteistyötä OP Koti Uusimaan kanssa.

Lähtemätön ensivaikutelma

– Ensivaikutelma myytävästä kodista on nykypäivänä erittäin tärkeä. Jopa ostopäätös saatetaan tehdä sen fiiliksen pohjalta, jonka ostaja on saanut netissä kuvia katsellessaan. Asiakkaat myös tekevät päätöksen asuntonäytölle lähtemisestä lähes aina kuvien perusteella, Salmelainen ja Gerrits kertovat.

Hanna Gerrits (vasemmalla) ja Tiina Salmelainen (oikealla) tekevät paljon yhteistyötä myytävien kotien stailauksen parissa.

Ei ole siis ihan yhdentekevää, miltä myytävässä kodissa näyttää ja millainen tunnelma kuvista välittyy. Asuntojen myyntistailaus onkin erityisesti pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa yleistynyt palvelu, jota kodin myyjätkin osaavat jo vaatia. Myyntistailaus myös tuo tuloksia.

– Stailauksen tarkoituksena on auttaa asuntoa erottumaan massasta ja tehdä siitä mahdollisimman houkutteleva potentiaalisille ostajille. Tämä tietysti nopeuttaa asunnon myyntiä, Tiina Salmelainen selittää.

Asiakkaat katselevat kuvia ennen näyttöä, mutta usein niitä palataan fiilistelemään ja herkuttelemaan vielä näytön jälkeen, täydentää Hanna Gerrits. Hyvällä ensivaikutelmalla on siis tärkeä tehtävä läpi koko ostoprosessin.

Stailaus auttaa hahmottamaan kodin mahdollisuudet

Stailaus voidaan tehdä joko kalustettuun kotiin kevyemmin tai kalustamattomaan kotiin kokonaisvaltaisemmin. Kun Salmelainen ja Gerrits stailaavat kalustettua kotia, he keskittyvät siihen, että stailaus sopii kodin tyyliin.

– Yleensä tuomme asuntoon ainakin keskenään yhteensopivia mattoja, huopia ja koristetyynyjä sekä muutamia tarkoin valittuja huonekaluja, valaisimia tai sisustusesineistä koostuvia asetelmia. Myös viherkasveilla on iso merkitys tunnelman luomisessa, kaksikko kuvailee.

Myyntistailaukseen ei yleensä kuulu kodin pintojen uusimista. Joskus kodin myynti kuitenkin vauhdittuu pienellä pintaremontilla, ja silloin esimerkiksi seinien värit voidaan uudistaa muuhun stailaukseen sopivaksi.

Kalustamattoman kodin tapauksessa stailaus lähtee puhtaalta pöydältä, kuten tämän asuntomessukohteenkin tapauksessa. Joskus kalustetaan koko koti, joskus vain muutama keskeinen huone kuten olohuone, keittiö ja makuuhuone.

– Täysin tyhjässä asunnossa on hankala hahmottaa mittasuhteita ja mahdollisia kalusteiden paikkoja. Kodin mahdollinen ostaja haluaa nähdä, mihin voisi vaikkapa laittaa sohvan tai mediakalusteet. Kun asunto on kalustettu ja stailattu, ostajan ei tarvitse käyttää niin paljon mielikuvitusta. Tämä puolestaan helpottaa välittäjän työtä, sanoo Tiina Salmelainen.

Monesti asunto saattaa kalustettuna tuntua jopa isommalta kuin kokonaan tyhjänä ollessaan.

Myös As Oy Tuusulan Metsänkuninkaan asukkaiden yhteinen etätyötila stailattiin kodikkaaksi ja kutsuvaksi lounge-alueeksi.
Tältä etätyötila näytti ennen stailausta

Massasta on tärkeä erottua – yksityiskohdilla on merkitystä

Myyntistailaus poikkeaa sisustussuunnittelusta siten, että stailauksessa tavoitellaan mahdollisimman suuren yleisön silmää miellyttävää tyyliä ja tunnelmaa. Tavoitteena ei ole tuoda esille nykyisen asukkaan persoonaa ja tyyliä, vaan maalata esiin mahdollisuuksia potentiaalisille ostajille.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi värimaailman tulee olla harmoninen. Kalusteet ja yksityiskohdat saavat mielellään noudatella ajan trendejä. Joukossa pitää kuitenkin olla myös pientä persoonallisuutta, joka auttaa erottumaan massasta ja kiinnittämään huomiota juuri kyseiseen myynnissä olevaan asuntoon. Tylsä ja latteakaan ei saa olla, Hanna Gerrits kuvailee.

Persoonaa voi tuoda myös tavanomaisesta hiukan poikkeavilla kalustusratkaisuilla. Esimerkiksi Tuusulan Metsänkuninkaan kaksioon Salmelainen ja Gerrits eivät halunneet tuoda perinteistä sohvaa, vaan korvasivat sen kahdella kutsuvan näköisellä nojatuolilla.

– Näin keittiö-olohuoneeseen jäi avaruutta ja enemmän tilaa näyttävälle pyöreälle ruokapöydälle, naiset esittelevät.

Valmisteletko kotiasi myyntikuntoon? Auta stailaajaa ja kiinnitä huomiota ainakin näihin asioihin:

  • Puhtaus: Mitä puhtaampi, sen parempi. Nyt jos koskaan kannattaa kiillottaa hanat, lavuaarit ja kaakeleiden saumat.
  • Valo: Pese ikkunat, jotta kaikki mahdollinen valo pääsee sisään. Hankkiudu eroon tummista ja raskaista verhoista.
  • Järjestys: Tyhjennä hyllynpäälliset ja tasot irtotavaroista kuten valokuvista, matkamuistoista, lehtipinoista ja paperikasoista. Laita piiloon myös kengät, takit ja kätke lattioilla pyörivät lasten lelut. Esille kannattaa jättää vain muutama kaunis ja tarkoin mietitty koriste-esine.
  • Yksityiskohdat: Viimeistele koti esimerkiksi raikkailla viherkasveilla, tuoreilla kukilla ja näteillä koristetyynyillä.
Asunnon myynti mielessä? Tutustu OP Kodin palveluihin.

Lue myös:

Oikea stailaus vauhdittaa asunnon myyntiä

Asuntomessujen trendiratkaisut – montako sinun kodistasi löytyy?