Roteva Tahvo-koira koettaa astua keinuvalta laiturilta SUP-laudalle Päivi Mikkosen, 46, kaveriksi, mutta tippuu rantaveteen. Se ei uintia rakastavaa koiraa säikäytä. 

Toisella yrityksellä puolitoistavuotias labradorinnoutaja ehkä jo muistaa viimekesäiset seikkailunsa vesillä ja seisoo pian turkki märkänä mutta rohkeana laudan päällä. Mikkonen meloo hiljaa Leppävirran Sorsaveden kapeikossa omassa mökkirannassaan. Hän on saanut seurakseen tyttärensä ja tämän koiran. 

Viime viikollakin minulla oli täällä kaksi työkaveria, joiden kanssa suppailimme järvellä kahdeksan kilometriä kuin huomaamatta, sairaanhoitajana kolmivuorotyötä tekevä Mikkonen kertoo. 

Mikkonen odotti koko talven päästäkseen taas rakkaalle kesäpaikalleen. Hän osaa arvostaa, että löysi budjettiinsa sopivan mökin pitkällisen etsinnän jälkeen.  

Mikkonen suppailee.
− Kun lapsetkin ovat jo aikuisia, minulla on aikaa keskittyä mökkeilyyn, sanoo Päivi Mikkonen suppaillessaan tyttärensä Tahvo-koiran kanssa.
Tahvo-koira nauttii.
Labradorinnoutaja Tahvosta on kasvanut innokas mökkikoira, joka nauttii täysillä vesielämästä.

Mökkikuumeessa lainalupaus valmiiksi

Ennen koronapandemiaa Mikkosen mökkikuume nousi sellaisiin lukemiin, että hän haki lainalupauksen valmiiksi.  

Sitten hän alkoi etsiä netin myyntisivustoilta sähköillä varustettua siistikuntoista, maksimissaan 80 000 euron hintaista hirsimökkiä. Sen tuli sijaita kohtuullisen matkan päästä työpaikasta Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, jotta myös työssäkäynti mökiltä onnistuisi. 

Sorsakosken seutu
Sorsakosken seutu oli Mikkoselle ennestään tuttu.

Vapaa-ajan kohteita oli paljon tarjolla, mutta Mikkosesta tuntui, että niiden hinnat kipusivat koronan aikana ylöspäin. 

 – Mökin etsiminen kesti melkein kaksi vuotta. Muutamaa paikkaa kävin katsomassakin, kunnes tähän OP Kodin kohteeseen tuli ensiesittely. Mökki täytti kaikki kriteerini. Koska minulla oli jo lainalupaus, oli tosi helppoa tehdä tarjous heti, Mikkonen kertoo.  

Mökki löytyi tutuilta seuduilta

Kooltaan 35-neliöinen saunamökki sijaitsee noin puolen hehtaarin omalla tontilla. Mukavuuksiksi riittivät sähköt, sillä Mikkonen viettää mökillä aikaa vain kesäisin.

Kauppaan kuului myös aitta, varasto ja kompostikäymälä. Ostopäätöstä siivitti se, että hänen isänsä asuu mökkitien varressa. Kaunis Sorsakosken seutu oli siis jo ennestään tuttu. 

Mikkosella on käytössä kesäisin mökkiauto, mutta välillä hän hurauttaa reilun puolen tunnin ajomatkan myös bussilla vitostien varteen. Siitä isä, tytär tai miesystävä tarjoavat autokyydin mökkeilijälle. 

– Ensimmäinen kesä 2021 meni nautiskellessa ja ihmetellessä tätä ihanuutta. Viime kesänä sitten jo pesin mökin ulkoseinät homepesulla, ja tänä kesänä teen saman homman aitan seinille.

Mikkosen mökki
Mikkonen on tehnyt sisustushankintoja kirpputoreilta.
MIkkosen mökki.
Kompaktiin 35 neliön mökkiin mahtuu kaikki tarvittava.

Mökin ylläpitokustannukset ovat noin 100 euroa kuukaudessa. Summa koostuu tienhoitomaksusta, jätemaksusta, sähkölaskusta, kiinteistöverosta ja mökkivakuutuksesta

Mikkonen säästää pitkän pennin tekemällä remppaa mahdollisimman paljon itse. Hän on aloittanut mökin ulkoseinien kuultokäsittelyn uudella sävyllä. Koska kaupan mukana tuli huonekaluja, rahaa ei aluksi kulunut edes sisustamiseen. Mökkiläinen on kuitenkin uusinut mökin ilmettä vähän kerrallaan omannäköisekseen.  

− Periaate on ollut, että teen kaikki sisustushankinnat edullisesti kirppiksiltä. Lisäksi säilytin muun muassa edellisten omistajien rottinkiset lumikenkätuolit ja -sohvan.  

Remonttia ajan kanssa

Takapihalla keväällä kaadetut puut odottavat kirveen heiluttajaa. Pöllien pilkkominen sauna- ja takkapuiksi on Mikkosen miesystävän lempipuuhaa, johon tätä ei tarvitse edes houkutella. 

Halkopino
Mikkosesta mökkielämässä pääsee hieman lähemmäksi omavaraista elämää, kun niin marjat ja harvennuksessa kaadetuista hongista saadut polttopuutkin tulevat omalta tontilta. − Kun vielä opettelisi kalastamaan, saisi ruokaakin, hän tuumii.
Mikkosen sauna.
Mökin yhteydessä on kunnon puulämmitteinen sauna.

Laiturikin olisi uusittava, sekä saunan lauteet ja lattia. Haaveena olisi myös käsitellä saunan sisäseinät tunnelmallisen tummiksi.

– Kun pyysin tarjouksia uudesta laiturista, huomasin, että puutavara on yllättävän kallista. 

Lokoilu riippumatossa ja suppailu ovat vastapainoa kiireiselle vuorotyölle, mutta yhtä lailla Mikkonen tykkää tekemisestä. Hänestä jopa tiskaaminen on mökillä nautittavaa.

– Onhan tämä sellainen ikuisuusprojekti. Täällä on hyväksyttävä keskeneräisyys, se, että aina on jotain paikkaa korjattava. Säästän myös siinä, että en tee kaikkea yhtenä kesänä, vaan jaan remontit useille vuosille.

Mustikat omasta pihasta

Mikkonen jakaa myös kesälomansa kahteen jaksoon niin, että alkukesän lisäksi toinen lomajakso osuu marja-aikaan. Silloin Mikkonen kerää mahdollisimman paljon lähimetsien ilmaista superfoodia pakastimeensa kaupunkikotiin. 

− Jos marjasato onnistuu, on ihanaa saada piirakkamustikat omasta pihasta. Sekin hyvä puoli tässä on, että kunttamaastossa ei tarvitse leikata nurmikkoa, hän kiittää.  

Päivi Mikkonen
− Iän myötä huomaa, että palautumisen tärkeys on kasvanut, huokaa kolmivuorotyötä tekevä sairaanhoitaja onnellisena Sorsaveden kimaltaessa taustalla.

Jo sopivan kohteen etsiminen oli Mikkosesta hauskaa puuhaa, saatikka sitten itse mökkeily. 

– Kun on koko päivän ulkona ja puuhastelee raittiissa ilmassa ja sitten grillaa, niin saunan jälkeen kaatuu raukeana sänkyyn. 

Etsitkö mökkiä? Katso OP Kodin myynnissä olevat loma-asunnot.

Lue myös:

Hannelen mökki on vanha perintötorppa, jossa on runsas ja luova sisustus – ”Voin järjestää mökillä vaikkapa 30 ihmisen juhlat lennosta”

Anne asuu mökillään koko kesän – “Siellä on ihan eri tavalla tekemistä kuin kotona”

Yhteinen mökki suvun kanssa