Kiinteistöjen ja asunto-osakkeiden kaupassa maksettava varainsiirtovero alenee vuoden 2024 alusta: Kiinteistöjen varainsiirtoveroprosentti laskee neljästä kolmeen prosenttiin. Asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoveroprosentti laskee 2:sta 1,5 prosenttiin.

Poikkeuksena veroalennuksiin on ensiasunnon varainsiirtoverovapauden poistaminen ensi vuoden alusta.Lue lisää ensiasunnon ostajan varainsiirtoverosta.

Näin paljon varainsiirtoveron aleneminen vaikuttaa

Varainsiirtoveroale säästää asunnon ostajalta useita satoja ja jopa tuhansia euroja. Jos asunto-osakkeen hinta olisi 100 000 euroa, vanha varainsiirtovero oli 2 000 ja uusi 1 500 euroa. 250 000 euron omakotitalosta vanha vero oli 10 000 euroa ja uusi enää 7 500 euroa.

Mitä kalliimman asunnon ostaa, sitä merkittävämpi on varainsiirtoveroalesta tuleva säästö. Suurimmat hyötyjät ovatkin niitä, jotka ostavat asuntoja kalliilta alueelta, eli käytännössä pääkaupunkiseudulta, Turusta, Tampereelta ja muista suurista kaupungeista.

– Laajemmin ajateltuna tästä muutoksesta kuitenkin hyötyvät kaikki, myös myyjät, koska joka puolelta alkaa tulla signaaleja asuntokaupan piristymisestä. Asuntokauppa elpyy ja ostajat sekä myyjät aktivoituvat, toteaa ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä.

Verohallinto palauttaa liikaa maksetut verot

Vuoden 2024 alussa voimaan tulevaa lakia sovelletaan takautuvasti jo 12.10.2023 alkaen, jotta asuntokaupan elpyminen saadaan nopeasti käyntiin.
Se tarkoittaa, että jos on ostanut tai ostaa asunto-osakkeen tai kiinteistön 12.10.2023 jälkeen mutta ennen vuotta 2024, verohallinto palauttaa oma-aloitteisesti liikaa maksetun varainsiirtoveron vuonna 2024.

Varainsiirtovero tulee maksaa kahden kuukauden kuluessa siitä, kun on allekirjoittanut kauppakirjan.

– Jos ihan loppuvuodesta ostaa asunnon, voi varainsiirtoveron maksua venyttää kahden kuukauden määräajan turvin ensi vuoden puolelle ja saada hyödyn saman tien, Malinen neuvoo. 

Jos taas ostaa asunnon kiinteistönvälittäjän kautta, vero tulee maksaa kaupanteon yhteydessä ja odottaa sitten verohallinnon palautusta ensi vuoden puolella.

Hyvä aika hankkia asunto

Asuntojen hinnat ovat alkaneet laskea, mikä houkuttelee asunnon ostajia varainsiirtoveroalen lisäksi.

– Jos on akuutti asunnon tarve ja talous kunnossa eli rahaa asunnon ostoon, niin nyt on tarjontaa ja joukossa aivan helmiä edulliseen hintaan. Kannattaa toimia, ennen kuin muut ehtivät apajille, Malinen neuvoo.

Varainsiirtoveroalessa hallituksen tavoitteena on ollut asuntomarkkinoiden ja myös rakennusalan aktivointi, mikä näyttää toteutuneen ainakin jossain määrin.

– Varainsiirtoveron lasku on nopea ja varma toimi, joka tuntuu asunnonostajan kukkarossa heti – korkojen asettumista joudutaan vielä hetki odottamaan. Nyt kuitenkin näyttäisi, että inflaatio rauhoittuu, mikä myös edistäisi korkojen laskusuuntaa, Malinen sanoo.

Pohditko asunnon ostamista? Asuntolainalaskurilla testaat helposti, miten lainamäärä, takaisinmaksuaika ja korot vaikuttavat lainan maksuerään. Kokeile laskuria.

Lue myös:

Viisi ajankohtaista ja rahanarvoista vinkkiä ensiasunnon ostajalle

Pariskunta osti omakotitalon haastavista ajoista huolimatta: ”Nyt on ensiasunnon ostajan markkinat”