Eihän minun perheessäni sijoiteta

Lähtökohtamme vaikuttavat tiedostamattamme siihen, mitä pidämme mahdollisena ja mitä emme. Sijoittaminen voi olla täysin mahdoton ajatus, kuten minulle aiemmin.

Synnyin kuusilapsiseen perheeseen toiseksi nuorimmaksi lapseksi. Kasvoin ympäristössä, jossa raha ei ollut itsestäänselvyys. Vanhempani olivat muuttaneet 80-luvulla parikymppisinä maalta Helsinkiin töihin.
Taustani työläisperheessä on heijastunut ajatuksiini vaurastumisesta. Kuten vanhempani, myös minä kasvoin ajatukseen, että kova työnteko on tärkein tapa edistää elämää. Jos lapsena kuulin puhetta sijoittamisesta, mieleeni piirtyi kuva vieraasta maailmasta, joka ei ollut minua varten. Se oli jotain niille, joilla oli paljon rahaa.
Perheeni kulttuuri ei antanut mallia, miten säästöjä kerrytetään tai miten ne voisivat poikia. Rahasta puhuttiin harvoin, ja kun puhuttiin, siihen liittyi usein huoli riittävyydestä. Tulevaisuuden suunnitelmat keskittyivät arjesta selviytymiseen eivätkä vaurauden kartuttamiseen.
Ikäiseni ihmiset avasivat silmäni
Minulla oli mahdollisuus valita toisin kuin vanhemmillani.
Aloin sijoittaa 18-vuotiaana rahoitusta opiskelevan isosiskoni kannustamana. Siitä on viisi vuotta. Sisko auttoi minua solmimaan kuukausisäästösopimuksen. Aloitin sijoittamalla 15 euroa Suomi Indeksi -rahastoon.
Kun yliopiston ovet avautuivat ja aloitin kauppakorkeakoulun, siitä tuli elämässäni käännekohta.
Opinnot ja yliopistossa tapaamani ihmiset ovat avanneet silmäni uudenlaiselle ajattelutavalle: myös minulla on mahdollisuus rakentaa taloudellista turvaa ja luoda uusia mahdollisuuksia tulevaisuuteeni. Valitsin siskoni tavoin suuntautua opinnoissani rahoitukseen.
Kiinnostus sijoittamista kohtaan on kasvanut. Karttunut tieto on myös monipuolistanut salkkuani: mukaan ovat tulleet myös suorat osakesijoitukset sekä korko- ja johdannaistuotteet.
Erilaiset taustat törmäävät
Lähtökohtamme vaikuttavat tiedostamattamme siihen, mitä pidämme mahdollisena ja mitä emme. Yhdelle sijoittaminen on arkipäivää ja tavoite taloudellisesta riippumattomuudesta on sille luontainen jatkumo. Toiselle se voi olla täysin mahdoton ajatus, kuten se oli minullekin aikaisemmin.
Suomalainen yhteiskunta tasa-arvopyrkimyksineen on tuonut eri taustoista olevat ihmiset samoihin kouluihin, työpaikkoihin ja naapurustoihin. Kohtaamiseni yliopistossa ovat olleet avartavia, ja ne ovat synnyttäneet aitoja ystävyyssuhteita.
Toisaalta ne ovat nostaneet pintaan myös erilaisuuden ja häpeänkin tunteita johtuen lähtökohdistani ja tietämättömyydestäni sijoittajapolkuni alkutaipaleella. Häpesin, etten ymmärtänyt sijoitustermejä.
Kukaanhan ei ole seppä syntyessään. Tärkeintä on, että aloittaa jostakin! Olen saanut apua sijoittamiseen kirjoista, podcasteista, kursseista ja sijoitustapahtumista.
Sukupolvien perintö
Mistä olen tullut? Mitä kannan mukanani?
Kuka olen sukupolvien ketjussani?
Millaisen mallin olen saanut suhteessa rahaan?
Mistä minä unelmoin?
Perhetaustani on merkittävällä tavalla osa minua. Tietoisuus juuristani on auttanut ymmärtämään itseäni ja ylisukupolvisia ilmiöitä. Olen kiitollinen siitä, että minulla on ollut mahdollisuus lähteä erilaiselle polulle kuin vanhempani ja isovanhempani.
En pidä sitä itsestäänselvyytenä.
Olen samalla kiitollinen, että vanhempani kannustivat minua opiskelemaan ja ovat näyttäneet mallia sinnikkyydestä. He ovat opettaneet, että jokainen on yhtä arvokas varallisuustasosta riippumatta. Arvostan suuresti heidän minulle antamaansa henkistä ja sosiaalista pääomaa - ilman sitä en olisi tässä.
Sijoittaminen ja kouluttautuminen ovat minulle keinoja, joilla voin muuttaa omaa ja perheeni tulevaisuutta. Sijoitan, koska haluan muutakin kuin vain selviytyä – haluan vapautta ja vaurautta; en vain itselleni, vaan myös perheelleni ja mahdollisille lapsilleni. Haluan maksimoida ajan läheisteni kanssa. Vanhempani ovat myös merkittävä motivaationlähteeni sijoittamiseen: haluan turvata arvokkaan ikääntymisen heille.
Piensijoittajilla on myös yhteiskunnallisesti merkitystä.
Piensijoittajina lisäämme markkinoiden likviditeettiä ja vakautta sekä edistämme taloudellista demokratiaa. Kun sijoittaminen ei ole vain suurten institutionaalisten sijoittajien ja varakkaiden yksityishenkilöiden käsissä, yhä useammalla ihmisellä on mahdollisuus osallistua ja hyötyä talouskasvusta.
Samalla piensijoittajat tukevat yritysten kasvua, luovat työpaikkoja ja vahvistavat säästämiskulttuuria, lisäten samalla taloudellista ymmärrystä yhteiskunnassa.
Oman talouden hallinta on tärkeä kansalaistaito, jotta kaikilla olisi tasavertaiset mahdollisuudet lähtökohdista riippumatta. Olen iloinen siitä, että taloustaitojen merkityksestä puhutaan yhä nuoremmille. Opittu luo vakaata pohjaa pitkälle aikuisuuteen.
Sijoittaminen ei ole vain rahan sijoittamista – se on sijoittamista tulevaisuuteen, itseensä ja omiin unelmiin. Sijoittaminen ei kuulu vain harvoille ja valituille. Meillä kaikilla on oikeus tavoitella vauraampaa huomista.
Lisätietoa sijoittamisesta
Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.
Kirjoittaja työskentelee OP Ryhmässä henkilöasiakkaiden vakuutusten parissa asiakasneuvojana. Hän opiskelee Vaasan yliopistossa rahoitusta. OP Median blogissa hän kirjoittaa sijoittamisesta ja nuorten taloustaidoista.
Lisää aiheesta
