Tubekulttuuri on täynnä yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta

Pohjoismaiden suurin tubetapahtuma ja Suomen tubekulttuurin livehuipentuma Tubecon valtasi Messukeskuksen jälleen elokuun puolivälissä. Itse olin mukana nyt jo viidettä kertaa, ja on todettava, että Tubecon on muuttunut vuosien mittaan paljon siinä missä koko tubeskene on mennyt eteenpäin. YouTubessa kuka tahansa voi julkaista itsensä näköistä sisältöä ja kertoa oman tarinansa. Tämän päivän Tubeconissa se myös näkyy. Kukaan ei ole esteenä sensuroimassa tai sanomassa, ettei sinun tarinasi kiinnosta. Katsojat itse päättävät onko luomasi sisältö kiinnostavaa vai ei.

Mikael Jungner kiteytti asian hyvin Tubecon-vierailunsa jälkeiseen twiittiin: ”Kukapa olisi uskonut, että vuorovaikutus on joskus muodissa. Edellisten sukupolvien innon kohteet kun ovat olleet enemmän yksisuuntaista (passiivista) jonkin seuraamista.”

Tubecon panostaa myös hyväntekeväisyyteen. Tapahtuman yhteydessä järjestetyn huutokaupan tuotot lahjoitetaan tubevaikuttajien itsensä valitsemaan kohteeseen, joka tänä vuonna on Suomen luonnonsuojeluliitto.

Monipuolista ohjelmaa - pääteemana tulevaisuus

Kun takavuosina Tubecon pyöri lähinnä megajulkkisten päälavashown ja meet&greet tapaamisten ympärillä, tarjoaa se nykyään kävijöilleen monipuolista ohjelmaa, jossa valokeilaan pääsee laaja kirjo videontekijöitä. Paneelilavan keskusteluissa käsiteltiin mm. some-vaikuttajien valtaa ja vastuuta, tubettamista työnä, sekä sen ympäristövaikutuksia. Tapahtumassa nostettiin esiin myös monia nuorten arjessa näkyviä teemoja, kuten ulkonäköpaineet, verkon vaarat ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen digiaikakaudella. Tänä vuonna myös pelikulttuuri oli Tubeconissa isossa roolissa ja peliareenalla jännitettiin mm. Counter Strike- pelin SM-finaaleita. Videoiden teosta kiinnostuneille löytyi puolestaan oma Tubeakatemian ohjelmansa, jossa jaettiin vinkkejä niin vasta-alkajille kuin edistyneemmillekin videontekijöille.

Kehityksen myötä myös Tubecon-yleisön ikärakenne muuttuu. Tänä vuonna jo liki kolmannes tapahtuman noin 17 500 kävijästä oli yli 18-vuotiaita. Tapahtuman yhteydessä järjestettiin myös vaikuttajamarkkinoinnin ammattilaistapahtuma Tubecon Industry day.

Tapaamisia katsojien ja kollegojen kanssa

Omat tubekanavani Velogi ja Videoneuvos pyörivät kumpikin tietyn aihepiirin ympärillä, joten katsojamäärätkin ovat vielä tuhansissa. Aika moni minut Tubeconissakin kuitenkin tunnisti, ja tuntui mukavalta, kun monet videoiden kommenteista tutut nimimerkit saivat kasvot. Itse asiassa tuntui helpottavalta, kun alueella pystyi liikkumaan vapaasti, eikä tarvinnut turvautua turvamiehiin eikä tapahtuman kulisseihin rakennettuihin salakäytäviin, joiden turvin isot tubetähdet joutuivat liikkumaan eri esiintymispisteiden välillä.

Tubecon edistää yhteisöllisyyttä paitsi tubettajien ja heidän seuraajiensa välillä, myös tubettajien kesken. Tämä ulottuvuus on omassa Tubecon- viikonlopussani aina merkittävässä roolissa. Videoiden teko on nimittäin monesti paljon yksinäisempää puuhaa kuin ruudun toiselta puolelta voisi arvata. Tubecon on yksi niitä harvoja tilaisuuksia, jolloin pääsee verkostoitumaan ja juttelemaan rauhassa muiden videontekijöiden kanssa. Tätä tarkoitusta palvelee tapahtumassa tubettajien oma rauhallinen lounge-alueensa, johon yleisöllä ei ole pääsyä.

Tubecon haluaa edistää kaikkien videontekijöiden mahdollisuuksia

Toki Tubeconin päälavalla nähtiin nytkin suomituben ykkösnimiä ja Suomen parhaat videosisällöt palkittiin Tubecon Video Awards gaalassa, johon koko tapahtuma huipentui.

Gaalan tarkoitus on kuitenkin takavuosina nähdyn eturivin tubettajien keskinäisen kilpailun sijaan nostaa esiin omassa kategoriassaan laadukkaita videoita ja hyviä tarinoita mahdollisimman laajasti. Kilpailulla halutaankin kannustaa eteenpäin kaikkia videontekijöitä ja juhlia luovuutta.

Vuoden videona palkittiin Kokemusten summa- kanavan video ”Retkahdin”, jossa tämä aina naamioituneena esiintyvä tubettaja tunnustaa, kuinka on joutunut uudelleen koukkuun huumeisiin, joista jo luuli päässeensä kuiville.

Katso Velogin pyöräilyaiheinen livestriimi Helsingin Stockmannin Tubecon-ikkunalta.

OP on yksi Tubecon-tapahtuman vuoden 2019 pääyhteistyökumppaneista.