Vaikka minut tunnetaan etenkin pyöräilypiireissä aktiivikuntoilijana, olen entinen sohvaperuna, joka on vasta aikuisiällä löytänyt liikunnan ilon. Pyöräilen kesät talvet maanteillä ja metsäpoluilla, joskin ylivoimaisesti eniten olen viettänyt aikaa maantiepyörän selässä.

Motivaatio liikuntaharrastukseen voi lähteä vaikkapa autoilun vähentämisestä, kunnon kohotuksesta tai painonpudotuksesta. Itse koin herätyksen vähän alle kolmekymppisenä selkäongelmien myötä. Menetin liikuntakykyni toinen toistaan vähäpätöisemmässä ponnistuksessa, kuten peseytyessä tai sänkyä pedatessa. Selästäni jo nuorena vaurioituneet kaksi alinta välilevyä alkoivat iän myötä vaivata. Ongelman ollessa akuutti oli saavutus pystyä aamulla pukemaan itsensä. Kokeiltiin monenlaisia hoitoja ja niksautuksia, mutta tilanne vain paheni. Lopulta selkäkippikuuri laukaisi tilanteen ja pelasti minut riskialttiilta selkäleikkaukselta.

Työterveyslääkärin ohjaamana pääsin mukaan Kelan tukemaan varhaiskuntoutusohjelmaan, joka kesti vuoden päivät ja sisälsi kolme intensiivijaksoa. Henkilökohtaisten kuntoutuksen ja liikuntaohjeistuksen lisäksi käytiin läpi laaja-alaisesti mm. ravinnon ja elämäntapojen vaikutuksia hyvinvointiin. Vasta tuolloin pääsin jyvälle liikunnan syvimmästä olemuksesta ja vireän olotilan tuomasta elämänlaadun noususta. Paras kannustin liikuntaan oli omakohtainen havainto siitä, että ennen pitkää ohjeiden mukainen treeni todella alkoi auttamaan selkävaivoihini.

Sain jonkin asteisen liikuntakärpäsen pureman ja aloin kokeilla eri lajeja. Kävin mm. hiihtämässä, kuntosalilla, kuntonyrkkeilyssä ja erilaisissa jumpissa. Vuosien saatossa pyöräily on kuitenkin valikoitunut lempilajiksi ja muut liikunnat kuten kuntosali ja pyöräspinning lähinnä tukevat sitä. Ja kun kohdalle osuu tällainen kunnollinen vanhan ajan talvi, ovat murtomaahiihto ja retkiluistelu edelleen vahvasti ohjelmassa mukana.

Pyöräily on hyvä esimerkki siitä, että yhtäkin liikuntamuotoa voi harrastaa monella tapaa. Joku kaipaa sosiaalisuutta ja käy porukkalenkeillä, toinen haluaa nimenomaan viettää pyörän päällä aikaa omien ajatustensa kanssa. Yksi pyöräilee töihin, toinen lenkkeilee ja tavoittelee isompia keskinopeuksia, kolmas kerää kilometrejä tai hakee uusia maisemia. Monelle pyöräily on ekologinen tapa päästä paikasta toiseen, kaupunkiympäristössä autoakin nopeammin. Jollekin taas pyörällä reippailu raittiissa ulkoilmassa yhdistyy luontoharrastukseen nappaamalla mukaan kamera tai kiikarit, tai etsimällä geokätköjä. Moni pyöräharrastaja tykkää myös huoltaa ja rassata pyöriään. Joillekin taas pyörän rakentelu ja painon optimointi eli ns. grammojen viilaus osia vaihtamalla on jo harrastus sinänsä. Erilaisia pyörätyyppejäkin löytyy nykyään joka lähtöön.

Jos liikunta ei tuota mielihyvää, se jää ennen pitkää taka-alalle. Vaikka kehittyminen vaatiikin aika ajoin omalta mukavuusalueelta poistumista, tulisi liikunnan kokonaisuutena olla positiivinen elämys. Jokaisen tulisikin löytää itselleen sopiva tapa harrastaa liikuntaa pikemminkin kuin vain matkia toisten tekemisiä. Kun lajin kokee omakseen, se myös kantaa mahdollisimman pitkälle ja asetetut tavoitteetkin todennäköisemmin toteutuvat. Monelle liikkumista edistävä myönteinen palaute tuleekin juuri omasta kehosta vireyden, paremman jaksamisen tai vähempien kilojen muodossa.

Itselleni uutta pontta pyöräilyharrastukseeni tuli aikanaan, kun aloin julkaista pyöräilyaiheisia videoita Velogi YouTube- kanavallani. Huomasin, että moni itselleni tuttu ja tavallinen asia onkin aloittelijalle uusi ja tarpeellinen tiedonmuru. Kokeneemmat kammenpyörittäjät puolestaan saavat videoistani vertaistukea ja tuovat kommenteillaan videoihini laajempaa näkökulmaa. Sosiaalisessa mediassa myös kommunikointi yleisön kanssa on perinteistä mediaa mutkattomampaa. Tieto siitä, että olen edistänyt jonkun pyöräilyharrastusta tai ylipäätään motivoinut ihmisiä liikkeelle, on parasta palautetta mitä voin saada.

Tutustu

Velogin YouTube kanavaan

Kanavalta löytyy nyt myös aloittelijan kuntosaliohjelma

Muuta evästeasetuksiasi