En varmaankaan ole ainoa opiskelija, jonka mielessä kesätyöt ovat pyörineet jo parin viimeisen kuukauden ajan. Kaikki me tiedetään, että alkuvuosi on kesätöiden hakemisen suhteen kiivainta aikaa ja kesätyöpaikkailmoituksia alkaa ilmestyä nettiin kuin sieniä sateella. Mä itse koen kesätöiden hakemisen ehkä jopa vielä haastavammaksi kuin työnhaun muina ajankohtina, sillä vaikka kesällä avoimia työpaikkoja on paljon, niin myös hakijoita on enemmän. Lisäksi opiskelijana kesätöiden saamisesta on usein paljon paineita, sillä kesänaikainen toimeentulo ilman töitä voi olla haastavaa.

Mä olen tehnyt kesätöitä 14-vuotiaasta saakka ja täysi-ikäistymisestäni lähtien olen käytännössä ollut työelämässä koko ajan vähintäänkin keikkalaisena. Olen näiden yhdeksän vuoden aikana tehnyt töitä ainakin kahdellekymmenelle eri työnantajalle ja ehtinyt kokeilemaan työtehtäviä laidasta laitaan. Olen muun muassa työskennellyt päiväkotiapulaisena, kerhonohjaajana, henkilökohtaisena avustajana, lähihoitajana, ravintolatyöntekijänä, kaupan myyjänä ja bloggaajana. Olen myös tehnyt paljon vapaaehtoistyötä erilaissa organisaatioissa sen takia, että siitä saa paljon hyvää kokemusta esimerkiksi erilaisten tapahtumien järjestämisestä. Olen halunnut kokeilla vuosien varrella vähän kaikenlaista, vaikka olen jo pitkään tiennyt, että ”isona” haluan työskennellä terveydenhoitoalalla.

Suurimman osan työpaikoistani olen saanut ns. tavallista reittiä eli lähettämällä työhakemuksen ja käymällä haastattelussa. Olen hakenut viimeisten yhdeksän vuoden aikana varmasti kymmeniä eri töitä, mutta siltikin työnhaku tuntuu edelleenkin haastavalta. Erityisen hankalaksi koen työhakemusten kirjoittamisen, vaikka muuten rakastankin kirjoittamista ja teen sitä paljon. Työhakemusten tekemiseen liittyy kuitenkin paljon paineita muun muassa siitä, onko se tarpeeksi hyvä ja onnistunko sen avulla tekemään työnantajaan sellaisen vaikutuksen, että hän kutsuu minut haastatteluun. Työhakemuksen kun pitäisi olla samaan aikaan asiallinen ja informatiivinen sekä kiinnostava ja mieleen jäävä. Jos hakemus eri erotu massasta mitenkään, haastattelukutsua on ihan turha odotella. Haastattelutilanteet puolestaan tuntuvat minusta toki jännittäviltä, mutta paljon helpommilta, sillä siellä on helpompi tuoda omaa persoonaansa ja osaamistaan esille kuin kirjoitetun tekstin muodossa.

Kaikilla meistä on omat sudenkuoppamme kesätöiden hakemisen suhteen ja sen vuoksi ajattelinkin tähän loppuun vielä jakaa viisi minun mielestäni tärkeää vinkkiä kesätöiden saamiseen.

  1. Ole aktiivinen. Kesätöitä ei voi saada ilman omaa aktiivisuutta. Töiden saaminen vaatii usein useiden hakemusten lähettämistä, monissa haastatteluissa käymistä ja yrityksien nettisivuihin tutustumista. Kannattaa kuitenkin ajatella niin, että yhtenä keväänä tehty työ kesätyöpaikan saamisen suhteen voi parhaimmassa tapauksessa poikia töitä samasta firmasta pidemmäksikin aikaa.
  2. Panosta työhakemukseen. Kesätöitä hakiessa joutuu usein hakemaan useampiin paikkoihin, joten on helppo sortua siihen, että lähettää saman hakemuksen kaikkiin niistä. Työnantaja selaa uutta ihmistä palkatessaan läpi kymmeniä, ellei jopa satoja hakemuksia, joten joukosta ei ainakaan erotu hakemuksella, josta näkee jo muutaman lauseen jälkeen ettei siihen ole panostettu lainkaan. Esimerkiksi videomuotoinen hakemus erottuu joukosta varmasti!
  3. Luetuta hakemuksesi kaverilla ennen lähettämistä. Jos haet kesätöihin esimerkiksi kauppaan, kannattaa miettiä olisiko lähipiirissäsi ihmistä, joka työskentelee kaupan alalla. Hänellä on ensikäden tietoa siitä, millaisista ominaisuuksista on hyötyä kaupassa ja hän varmasti osaa antaa vinkkejä siitä, mitä hakemuksessa kannattaa mainita. Ulkopuolinen henkilö myös usein hoksaa kirjoitusvirheet paremmin kuin sinä itse.
  4. Hyödynnä suhteitasi. Nykyään puhutaan paljon siitä, että työpaikkoja saadaan suhteiden kautta ja onhan se ihan totta. Työnantajat palkkaavat mielellään ihmisiä, joista tietävät, että he ovat kykeneviä suoriutumaan vaadituista työtehtävistä. Siksi esimerkiksi opiskelijoiden kannattaa näyttää kyntensä harjoitteluissa ollessaan, sillä koskaan ei voi tietää, vaikka sitä kautta aukeaisi ovet työelämään. Edellisessä työpaikassani meillä oli kesätyöntekijöinä hyvin pitkälti vain aiemmin harjoitteluissa meillä olleita tyyppejä.
  5. Yritä olla haastattelussa mahdollisimman rento oma itsesi ja muista hymyillä. Haastattelut ovat jännittäviä tilanteita, etenkin kun tietää sen, että siellä pitäisi pystyä antamaan itsestään paras mahdollinen vaikutelma. Jännittäminen on luonnollista, mutta jos on todella kova jännittäjä, niin siitä kannattaa mainita haastattelijalle, jotta hän osaa ottaa sen huomioon. Itse pyrin aina kanavoimaan jännitykseni hymyilemiseen ja keskittymään tiukasti siihen mitä haastattelija kysyy.

Kesäduuni OP:n piikkiin

OP tarjoaa tulevana kesänä yhteensä yli 1700 kesätyöpaikkaa 15-17-vuotialle nuorille OP:n piikkiin yleishyödyllisissä yhdistyksissä.

Tutustu Cian blogiin: https://ciames.fi/