Radio- ja tv-juontaja Anni Ihamäki osti puolisonsa Ilkka Ihamäen kanssa omakotitalon Espoosta reilu vuosi sitten. 1960-luvulla rakennetusta talosta tuli kattavan remontin myötä Ihamäkien unelmien koti.

– Tavallinen arki sekä siihen kuuluvat rutiinit tuovat minulle vakautta ja lisäävät turvallisuuden tunnetta, Anni Ihamäki sanoo.

Ihanimpia asioita arjessa on tällä hetkellä se, kun perheen 2- ja 3-vuotiaat lapset kömpivät aamulla äitinsä viereen sänkyyn halimaan ja katsomaan lastenohjelmia. Lempeän aamuhetken jälkeen äiti ja lapset syövät yhdessä aamiaista ennen päiväkotiin lähtöä.

Uudessa kodissa on ehditty jo juhlia. Siellä pidettiin hiljattain esimerkiksi Ihamäen 15-vuotiaan esikoisen rippijuhlat.

– Toivottavasti saamme tulevaisuudessakin viettää täällä kaikenlaisia perhejuhlia.

Henkivakuutus voi helpottaa surun keskellä

Kotia ja tavallista arkea arvostava Ihamäki on halunnut turvata perheensä elämää erilaisilla vakuutuksilla. Henkivakuutuksen hän hankki itselleen useita vuosia sitten menehtymisensä varalta.

– Raha ei tuo ketään takaisin, mutta vaikeassa tilanteessa se voi antaa mahdollisuuden olla tekemättä suuria muutoksia.

Ihamäki tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei perhe joutuisi heti myymään kotiaan, jos toinen asuntolainan maksajista menehtyisi äkillisesti.

Minusta on reilua, että molemmat vanhemmat ottavat henkivakuutuksen.

Kun hän haki puolisonsa kanssa yhteistä lainaa uutta kotia varten, he keskustelivat avoimesti vakuutuksistaan sekä kuolemaan varautumisesta. Myös puolisolla on henkivakuutus.

– Minusta on reilua, että molemmat vanhemmat ottavat henkivakuutuksen.

Ihamäki on henkivakuutuksen hankkimisen lisäksi tehnyt kuolemansa varalta testamentin ja hoitotahdon.

Lisäksi hän on vakuuttanut yritystoimintaansa sairastumisen varalta hankkimalla yrittäjän tapaturma-, sairaus- ja työkyvyttömyysvakuutukset.

Kuolemasta pitää puhua

Naimisiin mennessään Ihamäet tekivät myös avioehdon. Juontaja kannustaa ihmisiä varautumaan mahdollisiin ikäviin yllätyksiin, vaikka se tuntuisi hankalalta.

Hän ymmärtää, että kuolema voi olla vaikea puheenaihe, mutta se on jokaisella jossain vaiheessa edessä. Siksi ihmisten pitäisi puhua kuolemasta enemmän.

– Toivon eläväni mahdollisimman pitkän elämän mutta ajattelen, etten voi vaikuttaa siihen, milloin kuolen.

Hymyilevä valkoinen nainen pitelee kädessään kahvikuppia valko-keltaraidallisella sohvalla.
Anni Ihamäki on varautunut kuolemaansa monella eri tavalla. Hän kannustaa muitakin miettimään asiaa etukäteen.

Ihamäki maksaa henkivakuutuksensa parissa erässä vuosittain ja kokee silloin maksavansa mielenrauhasta. Vakuutuskorvaus helpottaisi konkreettisesti läheisten elämää, jos hän menehtyisi äkillisesti.

– Haluan pyrkiä olemaan perheelleni ja itselleni hyvä kaikin mahdollisin tavoin. Ajattelen, että henkivakuutuksen ottaminen on välittämistä ja rakkautta läheisiäni kohtaan.

Hakemuksen tekeminen verkossa oli vaivatonta. Ainut ero muihin vakuutussopimuksiin oli se, että Ihamäen piti täyttää verkossa terveysselvitys.

Tulevaisuudessa häämöttää häämatka

Ihamäki toivoo, että hänen lapsensa voisivat tulevaisuudessakin asua rauhallisessa ja turvallisessa maassa. Aamuhalimisen jälkeen arjen paras rutiini on perheen kohtaaminen työpäivän jälkeen.

Työrintamalla pyyhkii hyvin. Ihamäki astelee kahdesti viikossa äänityskoppiin pitkäaikaisen kollegansa Jaajo Linnonmaan kanssa ja nauhoittaa podcastia.

Lisäksi Ihamäki suunnittelee kavereineen matkustamista helpottavaa sovellusta, jonne on koottu vinkkejä eri matkakohteista.

Hän kaipaa tulevaisuudeltakin tasapainoa arjen ja työn välille.

– Toivon, että saisin tehdä kivoja töitä kivojen ihmisten kanssa sekä viettää mahdollisimman paljon aikaa lasteni kanssa.

Tulevaisuuteen kuuluu myös kodin ulkopuolelle ulottuvia haaveita. Vuonna 2022 avioituneella parilla on vielä häämatka tekemättä.

– Rakastan aurinkoa ja lämpöä. Olisi mahtavaa matkustaa kerran elämässä Seychelleille.
 
Henkivakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehinä osuuspankit ja Pohjola Vakuutus toimivat.