Eläkepäivät edessä. Se hetki, joka koittaa myös yrittäjälle ennemmin tai myöhemmin. Jorma Ikävalkon ja hänen vaimonsa Marjon näköpiiriin eläke pöllähti, kun heidän vuodesta 1994 luotsaamalleen Safetyset Oy:lle löytyi jatkaja omasta perhepiiristä. Sukupolvenvaihdoksen aloitussanat lausuttiin sunnuntain lounaspöydässä.

– Poikani Jukka sanoi, että hän voisi harkita yrittäjyyttä. Sanoin, että minähän kysyin sinulta asiaa jo aiemmin. Jukka vastasi, että hän oli silloin 20 ja nyt hän on 30, eli saako kymmenen vuoden jälkeen vaihtaa mielipidettä, Ikävalko naurahtaa.

Safetyset Oy maahantuo erilaisia turvakalvoja ja myy ja asentaa turvateknisiä ratkaisuja. Yrityksen pysyminen perhepiirissä ilahdutti yrittäjäpariskuntaa.

– Lähdimme kuitenkin vaihdokseen sillä klausuulilla, että Jukka saa katsoa ensimmäisen vuoden, haluaako hän tehdä tätä ja jos silloin päättää, ettei sittenkään halua, sen mukaan mennään.

Sukupolvenvaihdos hyvällä valmistelulla

Kun mielenmuutosta ei vuodessa tullut, valmisteltiin yrityksen sukupolvenvaihdos niin perusteellisesti kuin mahdollista.

Ikävalkot hakivat ja saivat Ely-keskukselta yrityksen kehittämisavustusta. Lakiasiat, kirjanpitoasiat, liiketoimintasuunnitelman tekeminen ja päivittäminen hoidettiin kuntoon ja uusi toimitusjohtaja ajettiin sisään niin hyvin kuin mahdollista.

Yrityksen siirtäminen seuraavalla sukupolvelle tapahtuu Jorman mukaan liikaa verotus edellä.

– Kaikessa neuvonnassa lähdetään liikkeelle siitä, miten varmistetaan, että verottaja saa rahansa. Se harmittaa, kun kuitenkin pääasian pitäisi olla se, miten saadaan tuottava yritys mahdollisimman kivuttomasti uudelle jatkajalle.

Tee päätös ajoissa

Ikävalko korostaa, että yrittäjän kannattaa tehdä päätös yrityksen myymisestä tai jatkamisesta ajoissa, myös talouden takia.

– Yrityksen kanssa pitää tehdä valita sen suhteen, mitä aikoo tehdä ja sen jälkeen toimia sen mukaan. Jos sukupolvenvaihdos tehdään avoimen haudan äärellä, silloin ollaan myöhässä, Ikävalko tokaisee

Päätös vaikuttaa seuraavina vuosina yrityksen pyörittämiseen.

– Jos yritystä laittaa myyntikuntoon, silloin pyritään loppuaikana niin koviin tuottoihin kuin mahdollista, toimintaa kannattaa virtaviivaistaa ja työkalut ajaa loppuun, mitään uusia investointeja ei kannata tässä kohtaa tehdä. Sukupolvenvaihdoksen ollessa kyseessä kannattaa toteuttaa isommat investoinnit ja satsata firmaan. Se vaikuttaa kauppahintaan ja jättää yrityksen mahdollisimman hyvässä iskussa seuraajalle, Ikävalko muistuttaa.

imagenoex.png
Jorma Ikävalko kävelyllä koiransa Sulon kanssa.

Talous turvattuna eläkkeelle

Siinä missä palkansaajilla eläke on kertynyt työuran ajalta omalla painollaan, yrittäjä on vastuussa eläkejärjestelyistään itse. YEL-eläkettä Ikävalkot maksoivat vuoteen 2015 saakka. Pientä pesämunaa kertyi myös aiemmista yrityskaupoista, joissa Ikävalkot myivät toisen turva-alan yrityksensä isommalle toimijalle.

Taloudellista puskuria antaa myös asuntosijoittaminen.

– Aloitimme liike- ja asuinhuoneistoihin sijoittamisen jo 20 vuotta sitten. Siitä on kertynyt pikkuhiljaa vuokratuloja ja muuta varallisuutta ja se toivottavasti takaa pesämunaa myös jälkipolville, kun itsestäni aika jättää.

Asuntosijoittaminen vaati yrittäjältä samanlaista tinkimätöntä perehtymistä kuin työ. Mutta se kannatti.

– Olen Vuokranantajien liiton jäsen ja olen osallistunut kursseille ja webinaareihin. Olemme perehtyneet asuntosijoitukseen aika paljon ja kun eläkeaika koitti, olemme realisoineet kiinteistöjä.

Käytännössä Ikävalkot saavat omista sijoituksistaan nyt saman verran käyttövaraa kuin eläkkeestä.

– Tällä kaksi ihmistä pärjää ihan hienosti, pystytään vähän reissaamaan ja elämään mukavasti.

Vireessä eläkkeelle

Jorma Ikävalko tuntee monia, jotka ovat yrittäjän uran jälkeen jääneet vähän tyhjän päälle. Itse hän haluaa pysyä vireessä eläkkeelläkin. Mies on mukana erilaisissa yhdistyksissä ja istuu muun muassa asunto-osakeyhtiön hallituksessa.

Kotiin on otettu ulkoiluttajaksi myös kääpiösnautseri Sulo.

– Sulo pitää liikkeessä ja on ainoa, jolla on lupa syödä kolme kertaa päivässä iso ateria, Jorma Ikävalko naurahtaa. – Olen aina sanonut, että kyllä urpo pitää olla, jos ei muuta tekemistä keksi kuin töitä! Itse kävin usein työuran aikana viikonloppukoulutuksissa, joilla ei välttämättä ollut tekemistä oman bisneksen kanssa. Se auttoi pysymään vireessä ja katselemaan asioita vähän kauempaa. Samaa aion harjoittaa nyt eläkkeelläkin. Ihan hyvällä mielellä odotamme vaimon kanssa tätä elämänvaihetta!

Jorma Ikävalkon vinkit eläkkeelle jäävälle yrittäjälle:

Kun mietit, laittaako firman myyntiin vai löytyisikö sille jatkaja, käytä asiantuntijoita. He löytävät asiasta sellaisia puolia, mitä et ehkä itse tule ajatelleeksi.

Tee päätös ajoissa ja ota sen toteuttaminen projektina. Löydätpä jatkajan tai pistät firman myyntiin, päätös aiheuttaa toimenpiteitä, jotka pitävät sinut pari vuotta aika kiireisenä. Tämän jälkeen jatkuu elämäsi tärkein projekti, sinä itse!

Pidä huolta, että elämässä on muutakin kuin töitä. Harrastukset, lukeminen ja muu itsensä kehittäminen antavat pontta myös eläkepäiviin.

Kun eläkepäivät koittavat, aloita viimeistään silloin terveelliset elämäntavat ja laita korkki ja jääkaapin saranat tiukemmalle. Vähän aikaa töiden päättymisen jälkeen olo on kuin varsalla laitumella, tulee herkuteltua ja monelle myös maistuu lasillinen tai kaksi. Mutta se ei voi jatkua kovin pitkään, kun elimistö ei ole enää varsaiässä!

Lue myös:

Yrittäjän vapaaehtoinen eläkevakuutus