Miten lapseni pärjäävät, jos minulle käy jotain? Tämä kysymys häivähtää varmasti useimpien vanhempien mielessä joissakin vaiheissa elämää.

Myös Mari Saarenrinne, 35, on pohtinut asiaa viime aikoina. Saarenrinne on sosiaalisen median ammattilainen ja yrittäjä, jonka suositulla Magicpoks-tilillä on Instagramissa yli 12 000 seuraajaa. Hän on myös 11-vuotiaan Rebekan ja 9-vuotiaan Samuelin äiti ja vuoroviikkovanhempi.

Omaa kuolevaisuuttaan Saarenrinne havahtui pohtimaan, kun hänelle läheinen ihminen sairastui vakavasti viime vuonna.

– Myös sairastuneella läheiselläni oli lapsia. Se herätteli ajattelemaan, mitä tekisin itse vastaavassa tilanteessa ja miten perheemme selviäisi taloudellisesti, Saarenrinne pohtii.

Kun on yksin vastuussa kaikesta, tarvitaan turvatoimia

Nuorempana Saarenrinne ei ajatellut kuolemaa – eikä jossitellut isojen ratkaisujen edessä.

– En ole koskaan elämässäni pelännyt tehdä nopeita ratkaisuja. Minulla on ollut tosi oman näköinen elämä. Olen tullut 24-vuotiaana äidiksi, ostanut asunnon yksin, lopettanut palkkatyöt ja aloittanut yrittäjänä, eikä ikinä ole pelottanut, miten minulle käy.

Nykyisin Saarenrinteen kolmihenkinen perhe asuu Tampereella omistusasunnossa, jonka Saarenrinne osti noin kaksi vuotta sitten. Perheeseen kuuluu myös 11-vuotias chihuahua Teppo.

Saarenrinne on toiminut päätoimisena yrittäjänä seitsemisen vuotta. Hän tekee muille yrityksille sosiaalisen median sisällöntuotantoa ja erilaisia kaupallisia yhteistöitä omalla Instagram-tilillään.

Yrittäjyys tuo yhden vanhemman perheen elämään oman epävarmuutensa: tulot vaihtelevat, ja ovat täysin riippuvaiset vain yhden ihmisen työpanoksesta. 

– Olen perheessä pitkälti yksin vastuussa kaikesta, niin asuntolainasta, autosta kuin arjen pyörittämisestä. Jos minulle kävisi jotain, asioiden selvittäminen olisi aikamoinen sotku.

– Jos vaikkapa sairastuisin, toivoisin, että voisin ajatella muuta kuin sitä, pystynkö maksamaan lainat, asumaan kotona tai pitämään autoa. Vaikka minulla on hyvät turvaverkot ja vanhemmat apuna, en voi silti jättää turvatoimia tekemättä, esimerkiksi olla ottamatta vakuutuksia.

Henkivakuutus oli vain jäänyt

Saarenrinne oli aiemmin vakuuttanut kotinsa ja sen irtaimiston, autonsa ja lapsensa. Yhden asian hän oli kuitenkin unohtanut: oman henkivakuutuksen.

– Henkivakuutus on varmasti monelle sellainen asia, jota siirtää vaan eteenpäin, koska ei halua ajatella liian diippejä juttuja eikä jaksa selvittää siihen liittyviä asioita. Minulta se oli vain jäänyt, Saarenrinne sanoo.

– Ehkä olin ajatellut nuorempana, että olen kuolematon. Mutta mitä pidemmälle elämä menee, sitä useammin joutuu luopumaan läheisistä ihmisistä tai ainakin kohtaa ihmisiä, jotka ovat joutuneet kohtaamaan kuolemaa, ja tajuaa, että ei olekaan enää korvaamaton.

Kun Saarenrinne mainitsi henkivakuutuksen puuttumisesta ex-puolisolleen, tämä kommentoi, että hänellä oli aina ollut sellainen. Se sisuunnutti.

– Olemme ex-puolisoni kanssa todella hyvissä väleissä. Tiedän, että hän välittää lapsista yhtä paljon kuin minä ja huolehtisi lapsista, jos minulle kävisi jotain. Silti tuntuisi epäreilulta, jos vain hänellä olisi henkivakuutus ja minulla ei.

Ajatus perintöveroista herätti

Nyt Mari Saarenrinne on ottanut henkivakuutuksen itselleen. Edunsaajina vakuutuksessa ovat hänen lapsensa.

Vakuutusta ottaessa häneen kolahti erityisesti lause: “Henkivakuutus on erityisen tärkeä, jos olet vastuussa perheesi toimeentulosta, sinulla on lapsia tai sinulla on lainaa.” Saarenrinteen yhden vanhemman perheessä lauseen kaikki kohdat voisi rastittaa.

– Oma asunto toki on turva itsessäänkin, mutta en ollut aiemmin ajatellut esimerkiksi perintöveroja, joita lapset joutuisivat maksamaan, jos kuolisin. Esimerkiksi tuollaisia asioita varten henkivakuutus tuo turvaa, Saarenrinne pohtii.

Taloudellinen turva voi Saarenrinteen mielestä myös säästää surevan voimavaroja.

– Itse ajattelen, että jos joku läheinen kuolisi, ei olisi kivaa, jos samalla joutuisi miettimään sitä, miten raha-asiat hoidetaan. Kun yrittää selvitä surusta, ei pystyisi varmasti yhtään keskittymään taloudellisiin asioihin.

Itselle sopiva korvaussumma riippuu elämäntilanteesta

Sopiva vakuutuskorvaussumma vaati hieman pohdintaa, mutta Mari Saarenrinne päätyi “keskitien ratkaisuun”, eli ei aivan halvimpaan, muttei aivan kalleimpaankaan henkivakuutukseen.

– Sopiva korvaussumma on jokaisen henkilökohtainen asia ja riippuu elämäntilanteesta.  Toki jos on hyvät turvaverkot, lapset eivät jäisi pahimman sattuessa ilmankaan vakuutusta tyhjän päälle. Joillakin voi kuitenkin olla tilanne, että lapset eivät tulisi saamaan mitään apuja.

Tärkeä sijoitus rakkaille ihmisille. Niin Saarenrinne ajattelee henkivakuutuksesta.

– Sen ottaminen ei ole itsekkyyttä. Henkivakuutuksessa olet itse maksaja, mutta sijoitat samalla heille, jotka jäävät jäljelle, kun kuolet.

Tutustu OP-Henkivakuutuksen henkivakuutukseen.

Tutustu myös pariturva-henkivakuutukseen.