Kun Jenni Tähtinen sai esikoisensa kahdeksan vuotta sitten, hän päätti alkaa lahjoittaa pieneksi jääneitä vauvanvaatteita Hope ry:lle. Vauva kasvoi vauhdilla, ja Jenni kävi usein Hopella viemässä lisää lahjoitustavaraa.

– Tuli hyvä mieli, kun tiesin auttavani jotain toista ihmistä, Jenni muistelee.  

Innostus vapaaehtoistyötoimintaan syttyi, kun kerran lahjoitustavaroita viedessään Jenni pääsi tutustumaan Mikkelin Hopen tiloihin, joissa lajiteltiin ja hyllytettiin lahjoitettuja tavaroita.  

– Innostuin siitä, miten konkreettisesti työn tuloksen näkee toimiessaan, Jenni kertoo.  

– Hienointa on, kun voin tuoda toivoa ihmisille. Pieni teko saattaa pelastaa toisen loppupäivän ja luo uskoa huomiseen, hän jatkaa.  

Takana on pari vuotta vapaaehtoistyötä. Erityisinä hetkinä hän muistaa kohtaamiset, joissa osapuolet liikuttuvat. Koskettavaa on myös joulunalusaika, kun perheet saavat toivomiaan lahjoja vapaaehtoisilta.  

– Voi olla tilanteita, joissa lahjoitusvaroilla pelastetaan koko perheen joulu. 

Lahjoitustuotteiden lajittelu on tärkeää työtä  

Harmittavan usein lahjoitetut tavarat ovat rikkinäisiä tai vaatteet likaisia. 

– Keräysten tavoitteena on saada vähävaraisille perheille kunnollista tavaraa ja vaatetta. Haluamme osaltamme vähentää sitä mielikuvaa, että vähävaraiset ihmiset kulkevat risaisissa tai likaisissa vaatteissa. 

Tämän mielikuvan häivyttämiseen liittyy Jennin mukaan se, että nuorten merkkivaatteille on iso tilaus.  

– Hopen asiakasperheiden määrä on noussut. Lapsiperheet ovat toiminnan ensisijainen kohderyhmä. Viimeksi ilahduin, kun vaatepaketista löytyi hyväkuntoisia Billebeinon vaatteita! Tiesin heti, että nämä vaatteet menevät varmasti tarpeeseen. 

Reppuja kaivataan niin pienille koululaisille kuin vaikkapa lukioikäisille. 

Uuden lukuvuoden kynnyksellä eri-ikäiset koululaiset kaipaavat myös uusia koulureppuja ja muita tarvikkeita.  

– Reppuja kaivataan niin pienille koululaisille kuin vaikkapa yläaste- tai lukioikäisille.   

Jenni kuvailee vapaaehtoistyöporukkaa omaksi, tiiviiksi yhteisöksi, jolla on iso merkitys kaikenikäisille. Vapaaehtoistyö antaa erityistä merkityksellisyyttä ja sisältöä arkeen.  Hän kannustaa jokaista tutustumaan vapaaehtoistoimintaan. 

– Uskon, että jokaiselle löytyy se oma juttu. Puolikin tuntia vapaaehtoistyötä voi olla arvokas asia jollekin toiselle. Jos et löydä aikaa, voit lahjoittaa hyväkuntoisia tavaroita Hopelle tai muulle taholle. 

Hope ry:n vapaaehtoisvoimin toteutettu avustustyö tavoitti vuonna 2023 yhteensä 9 280 vähävaraista perhettä, joissa asui 22 342 lasta ja nuorta.