Alkuja-podcastin neljännessä jaksossa psykoterapeutti Maaret Kallio ja Kolmistaan-blogin Karoliina Sallinen keskustelevat erosta lapsiperheessä. Podcastin juontaa Maria Veitola.

Maaret Kallion mukaan etenkin pikkulapsiaikaan sisältyy paljon painetta, väsymystä ja kuormitusta. Näiden tuntemusten kanssa monet lapsiperheet painivatkin.

– Aika vähän puhutaan kuitenkin siitä, mitä suhde on ollut ennen lasta. Vaikka moni kokee, että lasten tulo liimaa paria yhteen ja vahvistaa parisuhdetta, osalla se selkeästi heikentää suhdetta ja kaikilla ainakin keikuttaa sitä. On tärkeää katsoa, mitä suhteessa on ollut aiemmin ja millaiseen suhteeseen lapsi on syntynyt, Maaret pohtii.

Maaretin mukaan parisuhteen perusluonne tulee jollain tavalla näkyviin kuormitusten ja kriisien aikana.

– Vanhemmuuteen liittyy myös negatiivisia tunteita – sama myös parisuhteessa. Se, miten itse pärjää hankalien asioiden kanssa ja miten niitä osataan työstää ja päästä niiden läpi, ratkaisee paljon parisuhteen kohtaloa.Maria Veitola, Karoliina Sallinen ja Maaret Kallio Alkuja-podcastin nauhoituksissa.

Valmennuskurssi vanhemmuuteen?

Adoptiovanhempia valmennetaan paljon vanhemmuuden kohtaamiseen ja muuttuvaan elämäntilanteeseen. Maaretin mukaan myös biologista lasta odottavien pariskuntien tulisi ehdottomasti puhua etukäteen enemmän siitä, mitä lapsen syntyminen tekee parisuhteelle.

– Huolestuttavaa ammattilaisen näkökulmasta on se, että usein ajatellaan, että tämä parisuhde odottaa ja nyt keskitytään lapsiin. Jos suhde odottaa viisi vuotta tai kaksikin, puhumattakaan kymmenestä vuodesta, ei siitä ole paljon enää jäljellä.

Maaretin mukaan monille suuri haaste on kumppaneiden kyvyttömyys puhua toisilleen. Kyse ei ole ilkeydestä vaan taidottomuudesta ymmärtää, mitä tapahtuu ja miltä itsestä tuntuu.

– Pienten lasten vanhemmat ovat hirmu haavoittuvia. Monet kaipaisivat enemmän tukea – myös yhteiskunnan tasolla – ja armollista puhetta siitä, että tämä on rankkaa aikaa, Maaret kuvailee ja peräänkuuluttaa myös suvun tukea ja ”koko kylä kasvattaa” -ajattelua Suomeen.

Maaret muistuttaa, että tunteita ja kokemuksia vanhemmuudesta ja sen haasteista on hyvä jakaa laajemmin arjessa. Monet vanhemmat kaipaavat lisää arkista vertaistukea. Läheisten kesken olisi tärkeää myöntää avoimesti, että vanhemmuus ja arki pikkulapsiperheessä on joskus myös aikamoista rämpimistä.

– Monia voi rauhoittaa huomata, ettei me ollakaan ainoita ja tätä on muillakin.

”Vaikka puolisosuhde katkeaa, vanhemmuussuhde jatkuu”

Jos lapsiperheessä kuitenkin päädytään eroon, voiko sen tehdä hyvin?

– Vaikka puolisosuhde katkeaa, vanhemmuussuhde jatkuu. On tärkeää miettiä, miten siinä päästään toimimiaan mahdollisimman järkevästi etenkin lapsen näkökulmasta, Maaret toteaa.

– Lapsella pitää saada olla tilaa rakastaa molempia vanhempia ja olla lojaali molempien vanhempien ja heidän sukujensa suhteen.

Eroja käsiteltäessä vertailuun ei koskaan ole syytää. Maaret muistuttaa, että kun puhutaan eroista, tarinoita on juuri niin monta kuin on eroja.

– Ei voida yksioikoisesti yleistää esimerkiksi, että ihmiset eroavat liian helposti.

Kuuntele koko podcast-jakso täältä.

Joko olet kuullut eduistamme vauvaperheille? Saat esimerkiksi syntyvän lapsen terveysvakuutuksen vuodeksi veloituksetta. Lue lisää #Perheenlisä-eduistamme.

Syntyvän lapsen vakuutus

Edun voimassaoloaika ja ehdot: Etu on voimassa 9.5.2016–31.12.2017 syntyvän lapsen terveysvakuutuksen ottaneille. Syntyvän lapsen vakuutusta voi hakea heti, kun rakenneultraäänitutkimus on tehty aina synnytyksen alkamiseen asti. Äidin tulee olla laskettuna aikana enintään 45-vuotias ja hänen tulee osallistua kaikkiin tarjottuihin raskaudenaikaisiin tutkimuksiin ja seulontoihin, joilla selvitetään syntyvän lapsen terveydentilaa. Syntyvän lapsen vakuutusta hakiessa äiti täyttää terveysselvityksen, jonka perusteella vakuutuksen myöntäminen ratkaistaan.

Vakuutus astuu voimaan siitä päivästä, kun äiti on vakuutuksen hakemisen yhteydessä täyttänyt terveysselvityksen ja on siitä hetkestä lähtien vuoden maksuton. Sen jälkeen vakuutus jatkuu maksullisena. Vakuutuksen voi irtisanoa milloin tahansa vakuutuskauden aikana. Vakuutuksen myöntää OP Vakuutus Oy.

Henkivakuutus vanhemmille

Edun voimassaoloaika ja ehdot: Etu on voimassa 9.5.2016–31.12.2017 välisenä aikana NewLife-henkivakuutuksen ottaneille. Vakuutus on alle 1-vuotiaiden lasten vanhemmille tarkoitettu henkivakuutus, jossa henkivakuutusturva on 40 000 €/vanhempi. Vakuutuksen voi ottaa heti lapsen syntymän jälkeen aina siihen asti kun lapsi täyttää 1 vuotta. Vakuutus astuu voimaan siitä päivästä, kun vanhempi hakee vakuutusta ja on siitä hetkestä lähtien vuoden maksuton. Vakuutus ei edellytä terveysselvityksen täyttämistä. Vakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy.

Lyhennysvapaa perheille

Edun voimassaoloaika ja ehdot: Etu on tarkoitettu perheille, joissa on 9.5.2016–31.12.2017 välisenä aikana alle vuoden ikäinen lapsi tai joihin on syntymässä lapsi. Lyhennysvapaa asuntolainalle voidaan myöntää raha- ja laina-asiansa hyvin hoitaneille asiakkaille enintään 12 kuukaudeksi ilman palveluhinnaston mukaista toimitusmaksua. Lyhennysvapaaetua voi hakea verkosta ja konttorista hankkeen voimassaolon aikana. Lyhennysvapaan myöntää OP.