Ero on tunnemyrsky, jota yhteisestä kodista luopuminen ei usein ainakaan helpota. Avo- ja aviopuolisot ovat keskenään eriarvoisessa tilanteessa, jos vain toinen puolisoista omistaa yhteisen kodin.
Kun avopuolisot eroavat, molemmat pitävät omaisuutensa. Tietyin ehdoin toisella on myös oikeus hyvitykseen. Avoero voi olla sopuisampi, kun omaisuudesta on ennakkoon tehty kirjallinen sopimus.
Asiantuntijan mukaan ihmisten ymmärrys osituksen merkityksestä avioeron jälkeen on heikkoa. Tietämättömyys voi johtaa hankaliin tilanteisiin pitkienkin aikojen päästä itse erosta.
Unelmien ensiasunto kaatui Annika Kajanin niskaan velkataakkana, kun ex-puoliso ei maksanut osuuttaan kuluista. Tiukat vuodet velkajärjestelyssä opettivat, että raha on lopulta vain rahaa.
Avioeron tai puolison kuoleman taloudellisia vaikutuksia ei edelleenkään tunneta hyvin, vaikka ne ovat isoimpia yksittäisiä asioita, jotka heilauttavat suomalaisten taloutta. Varsinkin tammikuussa avioerohakemuksia tehdään tavallista enemmän.
Ero on taloudelle suuri muutos. Asumisen kulut kasvavat merkittävästi, kun perhe jakaantuu kahteen osoitteeseen. Asiantuntijat kertovat vinkkinsä, miten raha-asioista kannattaa sopia eron jälkeen.
Avioeron myötä täytyy sopia monista talouteen liittyvistä käytännön asioista. Kun molemmat osapuolet ovat tietoisia oikeuksistaan ja omaisuuden verokohtelusta, voi välttää ikävät taloudelliset yllätykset. Joissakin asioissa kannattaa turvata juristin apuun.
Anna ja Mika erosivat 22 yhteisen vuoden jälkeen, mutta keskinäinen kunnioitus ja luottamus ovat pysyneet. Ex-pari kasvattaa kahta lastaan hyvinä ystävinä, ja raha-asiatkin hoidetaan sovussa.
Pelkkä eroaminen ja siihen liittyvä byrokratia maksaa. Kun omaisuutta jaetaan, asianajajan lyhyt konsultaatio voi säästää sievoisen summan eroavalta parilta.
Kun asunnon omistajuus siirtyy perintönä, lahjoituksena tai vaikka avioerossa, sen arvo pitää määritellä vähintäänkin verottajan silmissä. Liian alhaisen hinnan laittaminen voi käydä kalliiksi.