Se oli ihan tavallinen nuorenparin talohaave: vuonna 1928 rakennettu, täysin remontoitu puutalo Kuopiosta. Talon hinta vastasi alueen hintatasoa, ja 159 000 euroa tuntui ensiasunnon hinnaksi kohtuulliselta. Tuolloin parikymppinen Annika Kajan ajatteli, että olisi pelkästään fiksua maksaa omaa kotia sen sijaan, että asuisi vuokralla.

– Parisuhteessa oli haasteita jo tuolloin, ja tiedostan nyt olleeni vähän naiivi. Jälkikäteen ajatellen ei tietenkään olisi kannattanut tuossa tilanteessa ottaa puolison kanssa yhteisvastuullista lainaa. Laitoin myös nimeni autolainaan, joka kohdistui silloisen puolisoni autoon, Kajan kertaa nyt.

Talon sähkölämmityksen kulut tulivat nuorelleparille yllätyksenä. Lisäksi talon pönttöuuni hajosi. Sähkölasku saattoi olla 400 euroa kuukaudessa. Aika pian kaikki talon kulut alkoivat kaatua Kajanin niskaan, myös lainanlyhennykset.

Ero tuli, ja talo pistettiin myyntiin. Mutta sepä ei mennytkään kaupaksi. Kajan muutti vanhempiensa luokse, koska hän ei selvinnyt talon kuluista.

– Jätin talon peruslämmölle, etteivät putket jäätyisi. Tilanne tuntui toivottomalta.

Annika Kajan-2.jpg
Annika Kajan tietää kokemuksesta, että velkaantuminen aiheuttaa tunteita. ”Tärkeintä on antaa itselleen anteeksi. Tilanteen voi aina korjata.”

100 000 euroa velkaa

Kajan hakeutui velkajärjestelyyn. Sen myötä talo laitettiin pakkohuutokauppaan, se meni kaupaksi lopulta polkuhintaan. Kajanille jäi vielä reilun sadantuhannen euron velka vastattavakseen.

– Velkajärjestelyyn pääsy oli valtava helpotus. Olin jo ehtinyt murehtia, että tulisin maksamaan velkaa loppuelämäni. En osaa edes kuvailla sitä stressin määrää. Nyt velalle tehtiin tarkka kolmen vuoden maksusuunnitelma, ja osaa siitä velkojat eivät lähteneet perimään lainkaan.

Kaupan alalla työskennelleen Kajanin nettopalkka oli noin 1 200 euroa. Siitä karkeasti puolet määrättiin maksettavaksi kuukausittain velan lyhennykseen.

– Tuossa vaiheessa minulla oli uusi parisuhde ja puolison tuki takanani. Hän muun muassa osti isältäni perimäni osuuden kotitilastani, jonka jouduin myymään velkaa lyhentääkseni. Tuolloin minua auttoi ajatus, että tässä on kyse vain rahasta.

Esikoista odottaessaan Kajan sai maksettua velan viimeisen maksuerän.

– Muistan, että sen jälkeen poltin kaikki velkaan liittyvät paperit, Kajan kertaa.

Annika Kajan-4.jpg
Velkavankeus oli Kajanille monella tapaa opettavainen kokemus. Sen ansiosta hän oppi säästämisen taidot. Rahan puuttuminen auttoi Kajania näkemään tarkemmin sen, mikä elämässä oikeasti on tärkeää.

Uusi alku puhtaalta pöydältä

Velkajärjestelyn päätyttyä Kajan sai mahdollisuuden aloittaa puhtaalta pöydältä. Riskinottoa ja esimerkiksi asuntojen arvon äkillistä laskua hän ei ole jäänyt pelkäämään. Päinvastoin.

– Remontoimme mieheni omistaman asunnon jo ollessani velkajärjestelyssä. Kun maksuhäiriömerkintä osaltani poistui, pystyimme ostamaan nykyisen, yhteisen talomme, joka sekin oli remonttikohde. Asuimme vuoden ajan remontin keskellä.

– En suosittele sitä kenellekään, mutta meille se oli hyvä tapa saada talo haluamaltamme alueelta, Kajan nauraa.

Yhteisen talon lisäksi Kajan osti tänä vuonna sijoitusasunnon läheltä Kuopion keskustaa.

– Haluan huolehtia konkreettisesti myös omasta taloudellisesta turvastani. Ajattelin ensin, etten varmaankaan saa lainaa, kun olen juuri jäämässä äitiyslomalle toisesta lapsestamme. Pankissa oltiin kuitenkin toista mieltä.

Annika Kajan-3.jpg

Avointa puhetta rahasta

Kajan on puhunut velkahelvetistään avoimesti, ja siihen on tärkeä syy: velkaantumiseen ja rahankäyttöön liittyy paljon häpeää.

– Esimerkiksi joulun aikaan saatetaan ostaa kalliita lahjoja läheisille tai kummilapsille, vaikka niihin ei oikeasti olisi varaa. Kierre on valmis, kun ottaa muutaman osamaksun tai pikavipin.

Kalliiden lahjojen ostamisen sijaan Kajan kannustaa ihmisiä huolehtimaan ensin omasta hyvinvoinnistaan, ja myös kyseenalaistamaan näitä ajatusmallejamme. Kannattaa pohtia, ilahtuisiko kummilapsi kalliin lahjan sijaan enemmän yhteisestä jätskihetkestä ja aidosta läsnäolosta? Tai voisinko puhua ystävilleni suoraan kurjasta taloudellisesta tilanteestani ja saada aitoa tukea?

Kajanilla on hyviä kokemuksia avoimuudesta. Hän puhui velkajärjestelystään esimerkiksi työhaastattelussa, eikä se estänyt työpaikan saantia.

Velkavankeus oli Kajanille monella tapaa opettavainen kokemus. Sen ansiosta hän oppi säästämisen taidon. Rahan puuttuminen auttoi Kajania näkemään tarkemmin sen, mikä elämässä oikeasti on tärkeää.

Kajan suhtautuu kuluttamiseen kriittisesti, ja hän ostaa vain tarpeeseen. Hän tiedostaa, että kaikki tavara vaatii huoltamista, säilytystilaa, siirtelemistä ja pesua.

– Asiat ovat yhteiskunnassamme aivan liian halpoja, ja yhä vain meillä tunnutaan ajateltavan, että elämä ilman yltäkylläistä materiaa olisi jotenkin surkeaa. Puhumattakaan siitä, että moni paikkaa uuden ostamisella vaikeita tunteita tai luo tavaroille merkityksiä, joita niillä ei ole. Perjantain biletoppi ei oikeasti ole se asia, joka tekee sinut onnelliseksi.

Annikan vinkit velkaantuneelle

  • Avaa laskut ja käy ne läpi yksi kerrallaan. Ota vastaan niiden herättämät tunteet. Voi olla, että jokaisen laskun jälkeen itkettää.
  • Kerro tilanteesta jollekin! Jos et pysty puhumaan läheisille, soita velkaneuvojalle.
  • Myönnä, että on tullut tehtyä virheitä. Anna itsellesi anteeksi. Tilanteen voi korjata.
  • Käy rehellisesti verkkopankista läpi, mihin rahasi ovat kuluneet.
  • Työstä omaa mieltäsi ja itsetuntemustasi. Paikkaatko vaikeita asioita kuluttamisella?
  • Mieti, mitkä aineettomat asiat tuovat elämääsi iloa. Keskity niihin.
Lisätietoa siitä, mitä voi tehdä, jos lainan maksamisessa on vaikeuksia 

Lue myös:

Mitä tehdä, jos ei enää selviä maksuistaan? Asiantuntija antaa toimivat vinkit

Miten pystyn säästämään, kun kaikki kallistuu?

Stressaavan velkakierteen selättänyt Niilo: ”Ymmärsin, että en voi aina ottaa uutta lainaa”