Muutama vuosi sitten hämeenkyröläinen Niilo Nieminen, 39, ihmetteli, miten olikaan saanut elämänsä niin solmuun. Hän oli joutunut velkakierteeseen, jossa pikavipit eivät maksamalla lyhentyneet, sillä korkokulut olivat huimat.

Tilanne ahdisti, ja Nieminen oli alkanut käyttää turhan paljon alkoholia hukuttaakseen murheensa ja saadakseen edes hetkeksi paremman olon. Hän hoiti kyllä työnsä silkkipainossa, mutta vietti melkein kaiken vapaa-aikansa yksin kotona katsomalla elokuvia. Kaveripiirikään ei tuntunut tuovan elämään energiaa, vaan pikemminkin vei voimia.

− Silloin ajattelin, että on vaan sinniteltävä. Haluan kertoa tarinani, jotta se auttaisi muita taloudellisessa ahdingossa olevia, Nieminen sanoo.

Olen talousahdingon jälkeen löytänyt oikeita asioita elämääni, Niilo Nieminen toteaa.

Kierre lähti vesivahingosta

Kaikki sai alkunsa vesivahingosta Niemisen omistusasunnossa.

Nieminen oli laittanut asunnon vuokralle erottuaan edellisestä suhteesta ja muutettuaan yhteen uuden naisystävänsä kanssa. WC:n kaapissa ollut hana oli hiljaa tiputtanut vettä, ja kun asia viimein huomattiin, vahinko oli jo tapahtunut.

Vesivahinko vaati kalliin remontin. Samaan aikaan taloyhtiöön tuli ovi- ja putkiremontti, ja Nieminen otti kaikkia korjauksia varten pankkilainan aiemman asuntolainan päälle. Lisäksi hän joutui etsimään vuokralaiselle remontin ajaksi väliaikaisen kodin, jonka vuokran hän maksoi. Vaikka vuokralainen maksoi edelleen omistusasunnon vuokran, Nieminen jäi silti tappiolle vuokratuloissa.

Onneksi omistusasunnolle löytyi ostaja, ja Nieminen sai maksettua asuntolainansa pois. Remonttilaina jäi silti yhä maksettavaksi. Sitten hajosi auto, ja se vaati hintavan korjauksen.

− Se oli viimeinen niitti.

Lapsista voimaa takaiskujen keskellä

Nieminen yritti kattaa lainakulunsa ottamalla pikavippejä, joita kertyi kymmenkunta kahdessa vuodessa. Niissä ei ollut tuolloin nykyistä 20 prosentin korkokattoa, ja jopa 50 prosentin korot yllättivät hänet. Lisäksi hän lainasi autonkorjaukseen rahaa sukulaiselta.

− Aina kun tapasin tätä sukulaista, kerroin hänelle tilanteestani ja missä mennään. Puhuminen hieman auttoi, mutta takaraivossa jyskytti aina epävarmuus siitä, saanko maksettua hänelle lainan.

Lopulta Nieminen ei enää kyennyt maksamaan laskujaan. Hän joutui ulosottoon ja menetti luottotietonsa.

− Arki oli lähtenyt käsistä. Onneksi lapset olivat minulla joka toinen viikko, ja antoivat voimaa elämään.

Meditaatio auttoi ahdistukseen

Nieminen mietti kuumeisesti, mitä tekisi. Hän meni velkaneuvontaan, josta hänet ohjattiin ottamaan yhteyttä Takuusäätiöön. Valtakunnallinen sosiaalialan järjestö tukee ihmisten itsenäistä selviytymistä arjen raha-asioissa ja velkojen hoidossa. Takuusäätiöstä voi hakea takausta pankin järjestelylainaan, jolla yhdistetään kaikki vakuudettomat velat ja laskurästit yhdeksi uudeksi lainaksi.

− En saanut järjestelylainaa ensimmäisellä kerralla. Takuusäätiössä katsottiin, että talouteni ei ollut riittävästi hallinnassa, eikä minulla ollut maksukykyä järjestelylainaan.

Sitten Nieminen tapasi pitkästä aikaa isänsä. He olivat tavanneet toisiaan vain harvoin aikuisiällä, sillä Nieminen oli vanhempiensa eron jälkeen asunut äitinsä kanssa. Isän ja pojan välit olivat edelleen hyvät, ja isä halusi auttaa poikaansa.

Sahaja-joogaan perehtynyt isä kutsui poikansa luokseen ja opetti lajin salat. Nuorena joogannut ja meditoinut Nieminen löysi vanhan harrastuksensa uudelleen.

− Isäni sanoi, että jos meditoin, kaikesta tulee hyvä. Ja niin vähitellen tapahtui. Kun istuin hiljaa kotona meditoimassa, koin, että täytyin valolla. Pikkuhiljaa tunsinkin olevani täynnä energiaa.

Sahaja-jooga tuo voimaa ja hyvää oloa Niilo Niemisen elämään.

Isän tapaaminen sai negatiivisen kierteen kääntymään positiiviseksi. Ensimmäiseksi elämästä jäi pois tupakanpoltto, joka oli vienyt paljon rahaa. Nieminen meni mukaan avantouimareihin, josta hän löysi nykyisen avopuolisonsa. Myös kaveripiiri vaihtui.

Oman talouden selvittäminen palkitsi

Uutta virtaa täynnä Nieminen paneutui uudelleen laina-asioihinsa ja lainanantajiin, ja teki toistamiseen Takuusäätiölle selvityksen tilanteestaan.

Ymmärsin, että en voi aina ottaa uutta lainaa, vaan pitää säästää menoissa.

− Oli todella raskasta tehdä sitä, sillä en ole koskaan ollut hyvä kirjanpidossa. Siihen työhön ei auttanut edes meditointi. Samalla aloin kuitenkin ymmärtää rahankäyttöäni. Ymmärsin, että vain tietty osa palkasta jää käteen, kun kaikki pakolliset kulut on maksettu.

Tällä kertaa selvitys oli perusteellinen ja Niemisen asenne rahankäyttöön reilassa. Hän sai säätiön takuun järjestelylainalle.

− Oman talouden selvittäminen oli palkitsevaa ja opettavaa. Tunsin, että viimeinkin olen omassa elämässäni niskan päällä. Ymmärsin, että en voi aina ottaa uutta lainaa, vaan pitää säästää menoissa.

”Paremmin ei voisi olla”

Nyt ahdistavat kaksi vuotta ovat jo mennyttä elämää. Niemisen ja avopuolison talous on välillä ollut todella tiukilla, mutta he ovat sietäneet sen. Vaatii aikansa, että järjestelylaina lyhenee ja viimein loppuu. Niemisen luottotietojen palautumiseen menee vielä pari vuotta.

− Maksan kuukaudessa 200 euroa lainanlyhennyksiä. Tilanne on hallinnassa.

Nykyään pariskunnalla on pienet asumismenot. He ovat ostaneet huutokaupasta vanhan työväentalon, johon he suunnittelevat muuttavansa. Nieminen arvostaa läheisiään entistä enemmän. Hänelle on tärkeintä, että elämän perusasiat toimivat.

− Ihminen tarvitsee rakkautta. Kun arki on kunnossa, käyt töissä, on päivärutiinit, lapset ja avopuoliso, paremmin ei voisi olla.

Paljonko sinulla kuluu kuukaudessa pakollisiin menoihin ja hupeihin? Jääkö rahaa säästöön? Maksuton Talouden tasapaino -palvelu auttaa sinua hahmottamaan millaisia tuloja ja menoja sinulla on.

Lue myös:

Näin Riikka budjetoi menonsa 1 800 euron nettotuloista – ”ihminen tulee halutessaan hirveän vähällä toimeen”

Miten kertoa lapselle rahahuolista?

Viisi oman talouden nyrkkisääntöä, jotka jokaisella tulisi olla hallussa