Kun lapsiperheen vanhemmat päätyvät eroamaan, elämä muuttuu monin tavoin, eikä vähiten talouden osalta.

Ero on vaikea paikka, johon liittyy usein suuria tunteita. Asioita mutkistaa se, kun tunnekuohujen keskellä joutuu sopimaan raha-asioista ja lapsiin liittyvistä asioista. Usein kulut myös kasvavat eron jälkeen. Yhteinen omaisuus täytyy jakaa ja lasten hoitoon liittyvistä yksityiskohdista täytyy päättää.

Koostimme asiantuntijoiden kanssa vinkit raha-asioista sopimiseen. Vinkit on laadittu yhdessä Ensi- ja turvakotien liiton projektipäällikkö Jonna Lehikoisen ja asiantuntija Päivi Hietasen sekä Helsingin kaupungin lastenvalvojista koostuvan työryhmän kanssa. Lähteinä on käytetty myös Takuusäätiön materiaaleja.

Voiko eron taloudellisiin muutoksiin varautua?

Pariskuntien kannattaisi puhua raha-asioista avoimesti jo parisuhteen aikana. Asiantuntijat kannustavat keskustelemaan rohkeasti myös hankalista raha-asioista, kuten siitä, miten pariskunta varautuu eläkkeeseen, jos toinen vanhemmista on pitkään lasten kanssa kotona.

Avioehto kannattaa solmia, jos pariskuntien välillä on taloudellista epäsuhtaa. Avioehdon turvin osapuolet voivat vaikkapa säästää itselleen puskuria elämän yllättäviä tilanteita varten. Jos avioehtoa ei ole, eron tullen säästötkin jaetaan osituksessa puolisoiden kesken tasan.

Eron jälkeen muuttuvat kulut

Asuminen on eroperheen osapuolten suurin yksittäinen kuluerä, perhekoosta ja asuinkunnasta riippuen asumiskulut voivat olla 700–2500 euroa kuukaudessa. Eron myötä vanhemmat joutuvat miettimään uusia asumisratkaisuja. Jos vanhemmat päätyvät lasten osalta vuoroasumiseen, jolloin lapset asuvat molempien vanhempien luona yhtä paljon, täytyy kummallakin vanhemmalla olla kodissaan riittävästi tilaa.

Uuteen asuntoon muuttavalle tulee eteen kalustehankintoja. Asuntoon täytyy solmia sähkö-, vakuutus- ja jätemaksusopimukset.

Asumiseen liittyvät uudet kulut eron hetkellä:

  • Vuokra-asumisessa kyseeseen tulee takuuvuokra. Se voi olla 1–3 kuukauden vuokran suuruinen.
  • Jos ostaa oman asunnon, maksettavaksi tulee lainanlyhennys sekä mahdollisesti myös asunnon vastike.
  • Kalustehankinnat
  • Kodinkonehankinnat
  • Sähkölasku
  • Vakuutusmaksut
  • Mahdolliset jätemaksut

Asumisen lisäksi täytyy miettiä, miten jatkossa kuljetaan paikasta toiseen. Täytyykö ostaa uusi auto vai käytetäänkö julkista liikennettä? Takuusäätiön selvityksen mukaan autosta aiheutuvat kustannukset ovat 462 euroa kuukaudessa.

Erovanhempien täytyy keskenään sopia, miten lapsiin liittyvät kulut jaetaan. Lasten elatusvelvollisuus pätee molempiin vanhempiin asumisratkaisuista tai huoltomuodosta riippumatta.

Yhdessä sovittavat kulut liittyvät esimerkiksi lasten harrastuksiin ja kalliimpiin vaate- tai tarvikehankintoihin. Elämässä tulee eteen myös erikoistilaisuuksia, joihin liittyy vaikkapa juhlavaatteiden hankintaa tai lasten kavereiden synttärilahjojen ostamista. Miten nämä kulut jaetaan?

Vuoroviikkoasumisessa täytyy pohtia, miten lasten arjen kulut jaetaan, kuten bussiliput, vakuutusmaksut ja puhelinlaskut. Yhdessä täytyy myös sopia, miten lapsilisät käytetään. Vuoroviikkovanhemmille yksi ratkaisu voi olla perustaa yhteinen pankkitili, jonne ohjataan lapsilisät ja tältä tililtä maksetaan kaikki lapsiin liittyvät yhteiset kulut.

Miten kuluista kannattaisi sopia?

Kuluista sopiminen tai niistä riiteleminen sujuu asiantuntijoiden mukaan yhtä hyvin tai huonosti kuin parisuhteen aikana. Jos raha-asioista on riidelty parisuhteessa, niistä todennäköisesti riidellään myös eron jälkeen. Avoin ja rauhallinen keskustelu on avain hyvään ja kaikkia osapuolia tyydyttävään lopputulokseen.

Jos eroava pariskunta on ollut naimisissa, on heti alkuun syytä tehdä ositus, jossa sovitaan yhteisen omaisuuden jakamisesta. Jos tilanne on tulehtunut, avuksi kannattaa ottaa juristi laatimaan ositus, että asiat menevät lain mukaan oikeudenmukaisesti.

Rahaan liittyvistä perusperiaatteista voi sopia etukäteen, mutta on hyvä varautua siihenkin, että eteen tulee kuluja, joista joudutaan sopimaan yksitellen. Tällaisia voivat olla esimerkiksi lasten loma-aikojen jakamiseen, lomien kustannuksiin tai harrastuskustannuksiin liittyvät asiat.

Myös lapsen luonapidosta syntyy kuluja sekä matkoista kotien välillä. Tapaamisiin liittyvistä kuluista vanhempien olisi hyvä sopia mahdollisuuksien mukaan yhdessä, koska vanhempien on yhteisvastuullisesti turvattava lapsen mahdollisuus ylläpitää suhdettaan vanhempiinsa. Paremmin taloudellisesti toimeentuleva vanhempi voi halutessaan ottaa isompaa vastuuta lapsen elämään liittyvistä kuluista kuin heikommassa taloudellisessa asemassa oleva vanhempi.

Lastenvalvojat auttavat vanhempia huoltajuuteen ja elatusmaksujen määrittelyyn liittyvissä asioissa. Jokaisen perheen tilanne on kuitenkin yksilöllinen, ja yleispätevää ohjetta on mahdotonta laatia. Lastenvalvojien tehtävä on varmistaa, että asiat hoidetaan lasten edun mukaisesti. Lastenvalvojat eivät kuitenkaan päätä tai määrää vanhempien puolesta asioista, vaan vanhemmat sopivat asioista yhdessä, ja tarvittaessa lastenvalvojan tuella.

Kuka maksaa elatusmaksua ja kenelle?

Molemmat vanhemmat ovat yhdessä vastuussa lapsen elatuksen hoitamisesta myös eron jälkeen siihen saakka, kunnes lapsi täyttää 18 vuotta. Elatusapu tulee maksettavaksi, jos vanhempi ei asu lapsen kanssa samassa taloudessa. Yleisimmin se vanhempi, joka asuu muualla kuin lapsi, maksaa lapsen kanssa asuvalle vanhemmalle elatusmaksua.

Elatusmaksusta vanhemmat voivat sopia keskenään, mutta jos asiassa ei päästä yhteisymmärrykseen voi lastenvalvojalta saada apua elatusavun laskemiseen. Elatusapu arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Lastenvalvojan vahvistama tai oikeuden päätöksellä määräytynyt elatusapu on ulosottokelpoinen, mikäli sovittu elatusapu jää maksamatta.

Elatusmaksu voi tulla tarpeeseen erityisesti tilanteessa, jossa vanhempien tuloerot ovat suuret ja lapset jäävät asumaan heikommassa taloudellisessa tilanteessa olevan vanhemman luokse. Elatusavun määräytymiseen vaikuttaa taloudellisen tilanteen kokonaiskuva, siinä huomioidaan paljon muutakin kuin pelkät tulot.

Elatusavun suuruutta voi arvioida elatusapulaskurin avulla.

Miten selvitä raha-asioista johtuvasta stressistä?

Eron jälkeisessä muutostilanteessa laskuja usein kerääntyy, kun yhtäkkiä tulee paljon uusia kuluja. Moni saattaa ottaa lainaa selvitäkseen kasautuneista kuluista. Raha-asiat aiheuttavat herkästi huolta ja stressiä.

Stressi ja ahdistus johtuu usein siitä, jos ei ole selvää kokonaiskuvaa rahatilanteesta. Kannattaa rohkeasti tarttua toimeen ja selvittää, mihin omassa taloudessa rahaa kuluu. Hallinnan tunne omasta taloudesta lievittää stressiä.

Takuusäätiöstä saa apua kiperiin taloustilanteisiin, jos on kertynyt paljon velkaa ja maksamattomia laskuja. Takuusäätiön avulla voi sopia esimerkiksi maksuaikajärjestelyistä. Oman talouden haltuun ottamisen tärkein työkalu on budjetin laatiminen. Takuusäätiön sivuilla on budjettilaskuri, joka auttaa hahmottamaan, minkälaisia kuluja arjen pyörittämiseen kuuluu.

Kahden lapsen kanssa asuvan vanhemman kuukausibudjetti

Lapset: 10 v poika, 13 v tyttö

Budjettia voi soveltaa myös vuoroviikkoasumiseen, jolloin ruokamenot ja muut arjen kulut ovat pienempiä.

Arkimenot

Ruoka641 e
Tietoliikenne ja viihde-elektroniikka102 e
Kodinkoneet, huonekalut, ym. kestohyödykkeet61 e
Kodin lyhytkestoiset tarvikkeet15 e
Vaatteet, kengät, laukut200 e
Henkilökohtainen hygienia70 e
Terveydenhoidon tarvikkeet (lääkkeet, lääkärikäynnit)43 e
Vapaa-aika ja harrastukset175 e
Sähkö ja vakuutukset58 e

Liikkuminen

Alueen sisäinen julkinen liikenne113 e
Seutulippu218 e
Polkupyörä ja varusteet ym.28 e
Oma auto462 e

Asuminen

Pääkaupunkiseutu1 179 e
Muu Suomi779 e

Yhteensä

Pääkaupunkiseutu

2 683 e

Muu Suomi

2 277 e

Budjetin on laatinut Takuusäätiö yhdessä Marttaliiton kanssa. Budjetin tausta-aineistona on käytetty Kuluttajatutkimuskeskuksen vuoden 2021 viitebudjetteja.

Lue myös:

Huomioi nämä taloudelliset seikat erotilanteessa

Jäänkö yksin lainojen kanssa? Avioero on kriisi myös taloudelle