Natalia Salmela sai esikoisensa elokuussa 2020. Synnytys sujui mainiosti, mutta ilman tikkejä siitä ei kuitenkaan selvitty. Kotiutumisen yhteydessä hän sai ohjeet haavojen hoitoon, joita Salmela noudatti tunnollisesti.

Kivut eivät kuitenkaan alkaneet helpottaa viikossa, eivätkä kahdessakaan. Salmela kertoo, että ensisynnyttäjänä oli kuitenkin vaikea arvioida, mikä on normaalia synnytyksen jälkeistä kipua ja mikä ei. Asian arvioimista hankaloittaa sekin, että jokaisen tilanne on yksilöllinen.

− Hälytyskellot alkoivat soida siinä vaiheessa, kun mieheni oli palaamassa isyysvapaalta töihin. Mietin, että miten selviän yksin vauvan kanssa, kun en pysty kävelemään pidempiä matkoja ja istuminenkin sattuu. Siihen saakka mieheni oli hoitanut esimerkiksi vaunulenkit.

Lopulta Salmela päätti varata lääkäriajan selvittääkseen, onko kaikki oikeasti kuten pitää. Vakuutuksen ansiosta hänen ei tarvinnut miettiä taloudellista näkökulmaa.

− Sain ajan yksityiseltä lääkäriasemalta heti seuraavaksi päiväksi. Parasta oli, että pystyin ajoittamaan ajan niin, että se oli optimaalisin vauvan päivärytmin kannalta. Näin lääkärissä käyminen oli paljon helpompaa.

Älä murehdi asioita yksin

Vierailu osoittautui tarpeelliseksi, sillä selvisi, että haava oli tulehtunut. Tämä puolestaan esti tikkejä sulamasta, mikä aiheutti hiertämistä. Salmela sai mukaansa antibioottireseptin ja uudet hoito-ohjeet, joiden ansiosta tikit sulivat kolmessa päivässä ja olo alkoi muutenkin helpottaa.

Tämän jälkeen Salmela on pystynyt nauttimaan vauva-arjesta ihan eri tavalla. Hän kannustaa muitakin tuoreita äitejä kuuntelemaan vointiaan ja hakemaan apua matalalla kynnyksellä.

− Vaikka synnytys on luonnollinen tapahtuma, on se myös iso ponnistus, johon voi liittyä komplikaatioita. Arki lapsen kanssa on hyvin fyysistä ja siksi on helpompaa, kun ei ole kipuja ja särkyjä. Kannattaa mieluummin kääntyä ammattilaisen puoleen kuin miettiä asioita itsekseen ja kärsiä turhaan.

Sairauteen liittyvissä tapauksissa vakuutusyhtiö Pohjola Vakuutuksen asiakkaat voivat olla matalalla kynnyksellä yhteydessä Terveysmestari-palveluun puhelimitse tai sovelluksesta löytyvän chatin kautta. Kokenut terveydenhuollon ammattilainen tekee oirearvion ja varaa tarvittaessa ajan lääkärille tai antaa ohjeet kotihoitoa varten.

Lue lisää Pohjola Vakuutuksen Terveysvakuutuksesta

Tutustu Pohjola Vakuutuksen vakuutuspalveluihin

Muuta evästeasetuksiasi

Juttu on julkaistu alunperin 4.3.2021.